BLESKOVĚ
Veganský svět blog 15. 05. 2020 PDF Tisk

Trendy v jídle

Naší jedinou jistotou je, že vše podléhá změně. Jaké jsou ty nejnovější změny, které nás čekají?

Trendy v jídle

Veganské menu
Čím dál více restaurací začíná lákat svoje hosty i na vegan menu. Ono asi nejde ani tak o lákání jako spíš o vyslyšení jejich přání. Lidé jsou dnes ve svých stravovacích návycích velmi flexibilní, zatímco jeden týden na jejich jídelníčku není po mase ani památky, druhý týden si dopřávají pravé grilované hovězí. Nebo si na pár týdnů nasadí veganskou stravu. Na to musí reagovat i restaurace a zdá se, že po otevření bude takové menu v nabídce mnohem častěji. A to i tam, kde dosud byly jídelní lístky zaměřeny pouze na masožravce. Trendem se stoupající tendencí jsou i tzv. „Meatless Monday“ – pondělky bez masa apod.

Rostlinné proteiny
Stále více firem přechází na využívání rostlinných bílkovin a nejlepší volbou jsou luštěniny. Začínají se prosazovat i při výrobě těstovin. Nejvíce trendy se staly hamburgery. Jejich chuť je k nerozeznání od tradiční, masové verze. Svou roli při popularizaci hraje i udržitelnost a lepší vliv na životní prostředí. Ale často se upozorňuje, že zdravotní výhody rostlinných hamburgerů nejsou až tak velké, stále je to hamburger, forma fast foodu, a tedy tzv. junk food, což se dá přeložit jako odpad. A každodenní konzumace není rozhodně na místě.

Korejské jídlo a fermentace
Tomuto trendu se věnuji i já už delší dobu. Korejské jídlo se loni stalo nejpopulárnějším v USA, ale také v Evropě jeho obliba stoupá. Hlavním záměrem je příprava jídla v jeho přirozené formě s jednoduchým vyladěním chutí. Základní principy vycházejí z vaření korejských zenových mnichů. Jsou populární i u nejlepších šéfkuchařů v New Yorku. Tváří tohoto vaření je buddhistická mniška Jeong Kwan. Nejznámějším korejským jídlem je známé kimči – fermentované nakládané zelí s chilli a česnekem. Je jemně pálivé a hlavně plné probiotik.

Hmyz na talíři
Tento trend patří mezi nejkontroverznější. Na jednu stranu má za cíl omezit spotřebu konvenčního masa, na druhou stranu je to zabíjení jiného živočišného druhu, takže etický problém. Tato alternativa má výhodu ve vysokém obsahu proteinu. Dalším velkým plusem je možnost nakrmit tímto způsobem stále narůstající populaci. V Čechách je tento trend rozhodně na vzestupu a je téměř jisté, že se s ním budeme setkávat.

Bez alkoholu
Tento trend se těší velké popularitě hlavně u mileniálů. Ale i v běžné populaci je na vzestupu. Podle jedné studie se až 66 % lidí snaží snížit svou spotřebu alkoholu. Na popularitě získávají koktejly bez alkoholu, výhodou takového popíjení je, že druhý den se cítíte dobře. Ale pozor na vyšší obsah cukru v těchto koktejlech. Mnoho lidí uvádí, že to dělají i proto, aby dopřáli svému tělu krátký detox. U nás je populární tzv. suchý únor, kdy se lidé zříkají alkoholu na celý měsíc. Držme si palce, aby se tento trend zabydlel i v našich končinách.

Nevím, jestli podlehnete trendům, nebo ne, ale pravděpodobně se s nimi setkáte. Je dobré se zamyslet nad tím, co vám mohou dát, v čem pro vás mohou být přínosné. Nejdůležitější ovšem je zachovat si zdravý rozum a střídmost.

Krásné dny.

S láskou Tina

 

  • autor: Tina z @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com