Minimalismus

20. 09. 2019


Chceme jíst skoro pořád, ideálně co nejvíce a kdy nás napadne. Zvykli jsme si na jídlo minimálně 5× denně. Takový zvyk ale neměl člověk nikdy v historii. Množství a hlavně kvalita jídla přispívá k tomu, že přibíráme, jsme nemocní a neustále nespokojení/neuspokojení...

V jídle jako i v jiných oblastech našeho života se snadno necháváme strhnout trendy a módními vlnami. Jedním z posledních tzv. lifestylových trendů je minimalismus. Lidé se snaží minimalizovat svou spotřebu, vlastnění věcí, své bydlení a vlastně tak trochu celý svůj život. Minimalizují svou celkovou spotřebu, což by mělo zahrnovat i jídlo, jeho přípravu a kuchyni jako takovou. Otázkou ale je, jestli jsme vůbec schopni omezit se v jídle?

Hlavním mottem minimalismu je vlastnit co nejméně věcí, nenakupovat, a když, tak v second handech nebo měnit oblečení na swapech apod. Je ale možné tento trend aplikovat i v kuchyni a v jídle? Protože pokud chceme zjednodušit a minimalizovat naše náklady na jídlo, měli bychom omezit i návštěvy restaurací, supermarketů, trhů a snažit se doma vařit úsporně a hlavně z lokálních potravin. Jídlo nevyhazovat, nepřistupovat k němu jako k zážitkové oblasti, nejíst zejména pro potěšení nebo jen tak pro dobrou náladu a nebrat jej jako součást sociálního statusu. Možnost aplikovat jediný přístup k různým oblastem našeho života je přesně to, co mě na tomto konceptu láká.

Jídlo je nutnost, alespoň z pohledu výživy. Všude na nás vyskakuje, že jídelníček musí být pestrý a různorodý. Dnešní doba nás tlačí do neustálého konzumu, v tomto případě ke konzumaci a zvětšování našich potřeb a s tím spojené spotřeby. Jsme bombardováni reklamou na každém kroku a v nemalé míře se jedná o reklamu právě na jídlo a nápoje. Móda se už dávno netýká jen oblečení, elektroniky nebo jiných doplňků, ale módní trendy se projevují i v gastronomii a potravinářském byznysu jako takovém. My se necháváme strhnout a podléháme pokušení mít stále něco nového, vyzkoušet nové chutě, nové kuchyně a nové ingredience. Jako jednoduchý příklad zmíním avokádo, chia semínka nebo plody acai. Potraviny k nám cestují tisíce kilometrů a my tak vzdáleně ovlivňujeme nejen globální ekonomiku, ale i život na opačném konci zeměkoule.

Jedním z paradoxů minimalismu v kuchyni je fakt, že na přípravu jednoduchého jídla potřebujete více kuchyňských potřeb než na přípravu polotovaru. Při přípravě polotovaru si zpravidla vystačíte s mikrovlnnou troubou, a dokonce ani talíř většinou nepotřebujete, protože se takový polotovar prodává v nádobě, z níž se i konzumuje. Na druhé straně konzumace cizrny nebo jiné luštěniny, kromě nezbytného času na přípravu, vyžaduje skladovací nádobu, nádobu na namočení, kde se potom může i vařit, ale také nádobu, kde se bude jídlo servírovat. Proto se může koncept jednoduchosti v kuchyni zdát trochu komplikovanější než v jiných oblastech, ale vše má své řešení.



Důležité je si nákupy a jídlo vždy plánovat dopředu. Naučit se připravovat jídla ze základních surovin, které máme doma. Aplikovat minimalismus takovým způsobem, abychom omezili nákup konzervovaných potravin v plechovkách, potravin v plastových sáčcích anebo mražených potravin. Toto jsou věci, které už s přístupem zero waste (bez obalu) vstupují do našeho povědomí, a je možné tak nakoupit nejen ve specializovaných prodejnách, ale i některých řetězcích nebo e-shopech.



O čem se už ale mluví méně nebo skoro vůbec, je množství jídla, které za den, týden nakoupíme a zkonzumujeme, oproti množství, které vyhodíme, protože ho nestihneme zpracovat. Zvykli jsme si, že se náš den točí kolem jídla, plánujeme, kde si co dáme, kdy si uděláme pauzu na jídlo, čím se odměníme. Oproti minulosti zabírá jídlo čím dál tím větší část našeho života a domnívám se, že je to zbytečné. Už nemusíme vyrazit do lesa nasbírat oběd, nemusíme lovit a ani pěstovat všichni všechno. K potravinám, k jejich získávání, uchovávání a konzumaci už nechováme takový respekt jako kdysi. Chceme jíst skoro pořád, ideálně co nejvíce a kdy nás napadne. Zvykli jsme si na jídlo minimálně 5× denně. Takový zvyk ale neměl člověk nikdy v historii. Množství a hlavně kvalita jídla přispívá k tomu, že přibíráme, jsme nemocní a neustále nespokojení/neuspokojení. Jídlo je pro nás častokrát náhrada štěstí, smysluplné činnosti, trávení volného času. Ani návštěva kina se neobejde bez popcornu a nápoje. Při práci máme často něco po ruce (oříšky, čokoládu) a na výlety si balíme raději vždy více, co kdybychom náhodou dostali hlad před tím, než dorazíme do cíle?



Jídlo a konzum ovládají náš život. Často si ani neuvědomujeme, jakým způsobem. Proto je minimalismus jedna z cest, kdy člověk může pochopit a přehodnotit, kolik toho opravdu potřebuje.



Lidé vždy věděli, že tak jako platí, že jídlo je lék, může být i jedem. Hlavně pokud je ho hodně. Například ájurvéda říká, že nemusíme, a ani bychom neměli, jíst hned po probuzení. Ale my jsme uvěřili a naučili se, že bez jídla se z domu neodchází, musíme se nasnídat co nejvíce, co kdybychom do večeře nic neměli. Ale co když naše tělo nestihlo ještě zapracovat, co jsme si dali jen tak mimochodem večer k televizi nebo v kině? Nemyslíme na to, většinou se pořádně nasnídáme a už po příchodu do práce si rádi něco znovu dáme, vždyť si zasloužíme po té dlouhé cestě. A oběd? Ideálně co nejdříve se dá, a tak bychom mohli pokračovat. Obecně asi jíme častěji a větší množství, než bychom potřebovali. Nechci ale, aby to vypadalo úplně skepticky, naopak jsem ráda za to, že tu máme způsob, jak i v jídle používat jednoduchost. Nepodlehnout tlaku okolí pomůže změna myšlení, návyků a způsobu života. Zda jsme toho schopní, ukáže čas. Jde ale o nás samotné, a proto by nám na tom mělo záležet.



Jak změnit přístup k jídlu, jeho konzumaci, nakupování a přípravě? Za měsíc se vám pokusím přinést pár praktických a konkrétních tipů. Zatím o tom přemýšlejte. :)

S láskou


Tina

foto: Tina

jd_min1.JPG
jd_min2

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket