Strava pro náš mozek

Náš mozek je energeticky nejnáročnějším orgánem v těle. Navzdory skutečnosti, že váží pouhých 1,5 kg, spotřebovává přibližně 25 % energie. Většinu této energie si bere z jídla. A tak jako auto, které jede nejlíp na kvalitní pohonné látky, i náš mozek funguje nejlíp, když má k dispozici kvalitní stravu.

Benefity a mýty o pití vody s citronem

Jsem si jistá, že jste už slyšeli tvrzení, že pití vody s citronem je prospěšné. Možná tento rituál sami dodržujete. A jaká přesně ta tvrzení jsou? Co je pravdy na tom, že je citronová voda po ránu prospěšná? Opravdu po ní získáte krásnou pleť? Má přidání citronu do vody schopnost měnit pH těla? Jsou to všechno mýty, nebo pravda? Podívejme se na to o něco blíže.

Chraňme svůj mozek

Pro náš zdravý mozek je zásadní vytváření nových mozkových spojení a významnou roli v tomto procesu hraje i naše fyzické a psychické zdraví. Vědecké studie potvrdily, že když je člověk fit, kvalitně se stravuje, dostatečně spí, zredukuje stres a má neustále množství mentálních podnětů, riziko zhoršení kognitivních schopností se snižuje.

Houby jsou nejen výborné, ale i léčivé

Mojí inspirací pro tento článek byla kniha od Merlina Sheldraka PROPLETENÝ ŽIVOT (Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost). Ale nejen kniha je důvodem mého zájmu o toto téma, v naší rodině se houby těší veliké oblibě odjakživa, jsme příznivci jak jejich konzumace, tak i sběru – houbaření. Za rok se jich nasuší mnoho, připravujeme je na různé způsoby. Houby zkrátka milujeme.

Vůně Vánoc – navození té pravé atmosféry

Pro někoho je to vanilka – celý svět voní o Vánocích vanilkou… nebo skořicí. Pro jiného jsou Vánoce spojené s vůní stromečku. Každému nám na mysli vytane asi nějaká jiná vůně. Ty jsou stejně důležité jako samotné dekorace nebo cukroví. Dotvářejí celkovou atmosféru a příjemně nás naladí. Někdy si je vybíráme intuitivně, jindy je máme zakódované v podvědomí a vyvolávají naše vzpomínky. Vánoční vůně můžou mít mnoho variant.

Suché oleje pro péči o zevnějšek

Dnes se podíváme na to, jak se starat o pleť a vlasy. V této roční době, na podzim a v zimě, je naše tělo vystaveno větší zátěži způsobené větrem, chladem, někdy vyšší vlhkostí, ale častěji suchým vzduchem ve vnitřních prostorách. Trávíme více času vevnitř a tím trpí i naše tělo. Proto je kromě vyvážené stravy dobré pečovat i o svůj zevnějšek. K tomu jsou výborné suché oleje.

Zdravé tipy na podzim nejen podle ájurvédy

Podzim patří k nejkrásnějším ročním obdobím, je barevný a proměnlivý. Venku vidíme širokou paletu barev, jeden den je sluníčko a druhý prší, třetí je ráno mlha a nám se chce zalézt zpátky do teplé postele. Jak si s touto proměnou poradit a zůstat pozitivně naladěný? Mám pro vás pár tipů, jak bojovat s podzimním nečasem.

Výhody bezkofeinových nápojů z hlediska ájurvédy

Nastupující podzim je ideálním obdobím na uskutečnění změn nejen ve stravování. Možná si říkáte, že je ten pravý čas na odbourání kofeinu nebo aspoň snížení jeho množství. V ájurvédě je kofein považovaný za stimulující látku, a tudíž se nedoporučuje jeho konzumace. Proto se podíváme, jak nastavit změny a co způsobuje přechod z kofeinových nápojů na bylinkové čaje.

Ájurvéda a půst

Ohledně půstu panuje mnoho protichůdných názorů, je proto těžké se rozhodnout, kterou metodu vyzkoušet. Každý jsme jedinečný, a proto každému vyhovuje něco jiného. Ájurvéda uznává jedinečnost jednotlivce a nabízí nástroje, pomocí kterých si můžeme vybrat to, co je pro každého z nás nejlepší.

Přerušovaný půst

Půsty mě fascinovaly už delší dobu, nezkoušela jsem je na sobě, ale hodně jsem o nich četla a sbírala informace. Nakonec jsem se odhodlala a jednu z forem půstu, neboť není jen jeden typ, vyzkoušela i na sobě. Zaujaly mě hlavně informace ve spojitosti s dlouhověkostí, zdravím, nešlo mi o hubnutí. Při přerušovaném půstu nejde o dietu. Je to spíš životní styl.