pátek 26. 4. 2024
Mojí inspirací pro tento článek byla kniha od Merlina Sheldraka PROPLETENÝ ŽIVOT (Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost). Ale nejen kniha je důvodem mého zájmu o toto téma, v naší rodině se houby těší veliké oblibě odjakživa, jsme příznivci jak jejich konzumace, tak i sběru – houbaření. Za rok se jich nasuší mnoho, připravujeme je na různé způsoby. Houby zkrátka milujeme.
Houby jsou jednobuněčné nebo mnohobuněčné organismy. Na rozdíl od živočichů, kteří přijímají potravu polykáním a tráví ji uvnitř těla, houby rozkládají organické látky rostlin pomocí enzymů vylučovaných stélkou. Jsou to prastaré organismy, v přírodě všudypřítomné. V ekosystémech jsou nenahraditelné při rozkladu organických látek. Významně se podílejí na koloběhu uhlíku, dusíku a jiných živin v biosféře. Patogenní druhy způsobují vážná onemocnění živočichů, rostlin i člověka. Málokdo tuší, jak významně ovlivňují naše životy a život na této planetě. Existují druhy, které žijí uvnitř našeho těla nebo na jeho povrchu, jsou tedy naší součástí. Jedná se o plísně a kvasinky. Typem houby je i sněť a rez. Těmto druhům se nebudeme věnovat.
Mě protentokrát zaujaly jedlé druhy hub – konkrétně žampion a hlíva ústřičná. Jsou to nejčastěji konzumované houby v našem regionu, ve světě se k nim řadí ještě houba shiitake. Je k dostání i u nás, ale jejím domovem je Asie. Žampion i hlíva jsou houby, které je možné pěstovat i v domácím prostředí a pěstují se rovněž jako hospodářské plodiny. Jejich přirozeným prostředím jsou louky a lesy.
Houby byly vždy součástí jídelníčku člověka, dokonce je konzumují i zvířata. Jsou cenné nejen pro svou chuť, ale i pro léčivé vlastnosti – antibakteriální, antivirové, cytostatické apod. Jsou vhodné i při redukčních dietách, obsahují minimum tuků, 90 % vody a 2–3 % bílkovin. Houby na rozdíl od rostlin obsahují vitamin D. Ten se tvoří pod kůží díky slunečnímu záření. Je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Proto se často doporučuje právě v souvislosti s onemocněním covid-19 a jeho prevencí.
Žampion – pečárka polní – Agaricus campestris
Řadí se mezi superpotraviny. Obsahuje antioxidanty tak jako mrkev, rajčata, papriky, dýně apod. Je významným zdrojem selenu na rozdíl od většiny druhů zeleniny a ovoce. Ten spolu s jaterními enzymy pomáhá při detoxikaci rakovinotvorných enzymů v těle. Brání zánětům a růstu nádorů. Pomáhá při cukrovce, zlepšuje hladiny cukru v krvi. Draslík a sodík regulují krevní tlak v těle.
Na našem trhu máme několik druhů žampionů – hnědý, bílý a portobello. Portobello se hojně využívá právě ve veganské stravě. Má tužší konzistenci, a proto se hodí místo masa do hamburgerů. Pěstuje se na specializovaných farmách. Ale je možné ho pěstovat i v domácích podmínkách. Daří se mu také na balkonech a minizahrádkách.
Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus
Patří mezi dřevokazné houby. Přirozeně roste na kmenech stromů, pařezech, kládách dřeva. Vyznačuje se adaptabilitou jak v souvislosti s klimatickými podmínkami, tak pokud jde o pěstování v umělých podmínkách. Nejčastěji se v přírodě vyskytuje na podzim.
Léčivé účinky:
Působí protialergicky, protivirově, protibakteriálně, protiplísňově, jako prevence rakovinotvorných onemocnění, proti účinkům radioaktivního a UV záření, snižuje cholesterol, pomáhá odstraňovat vedlejší účinky antibiotik.
Využití žampionů a hlívy v kuchyni:
– polévky, omáčky, nádivky a paštiky
– nahrazují v receptech maso
– dají se plnit a zapékat
– dobře se kombinují se všemi druhy zeleniny
– dají se sušit i nakládat
– dokonce je možné hlívu i udit
Nákup
Věřím, že houby jsou součástí vašeho jídelníčku, že je nejen rádi sbíráte, ale i jíte. Hodí se na vaření během celého roku a možnosti jejich využití a přípravy jsou skoro stejně bohaté jako množství druhů hub, které u nás rostou.
Krásný a zdravý vstup do nového roku.
S láskou Tina