Veganský svět blog 21. 08. 2020 PDF Tisk

Ájurvéda a půst

Ohledně půstu panuje mnoho protichůdných názorů, je proto těžké se rozhodnout, kterou metodu vyzkoušet. Každý jsme jedinečný, a proto každému vyhovuje něco jiného. Ájurvéda uznává jedinečnost jednotlivce a nabízí nástroje, pomocí kterých si můžeme vybrat to, co je pro každého z nás nejlepší.

Ájurvéda a půst

Ájurvéda využívá půsty pro udržení a opětovné získání zdraví. V naší společnosti je půst často vnímán jako jednání, kterým si něco odepíráme a o něco se připravujeme. Ale je na nás, zda se rozhodneme vybrat si takový přístup, který říká, že tím naopak něco pro sebe získáme – odpočinek od množství potravin, vaření, přívalu vjemů, které přicházejí do našeho těla spolu s jídlem.

Když se rozhodneme pro půst z hlediska ájurvédy, cvičíme pratjáháru (jeden z osmi stupňů jógy) – odtažení se od smyslů, které přicházejí do našeho těla. Pratjáhára nám pomáhá vyhnout se tomu, co je pro naše tělo škodlivé, a naopak nás nastaví na to, co je dobré pro naše zdraví.

Ájurvédský půst nemusí být nutně bez jídla. Je hodně o vhodné volbě potravin, nápojů a jejich správné přípravě. Je o konzumaci čistších a lehčích potravin s ohledem na náš současný zdravotní stav. Konzumace průmyslově upravených potravin, pesticidů, fosfátů, konzervačních a chemických látek v naší stravě představuje hodně velkou zátěž pro celé tělo, trávení a imunitní systém. Tyto látky narušují přirozené fungování, v našem těle nastává nerovnováha, a to vede ke vzniku chorob. Přejídání se a konzumace potravin nízké kvality jsou pro naše trávení velký problém.

Podle ájurvédy nejsme jen to, co jíme, ale i to, co trávíme. Když je náš trávicí oheň – agni – nízký, místo trávení dochází k vytváření a ukládání toxinů a ámy v těle. Áma doslova znamená „nestrávená potravina“. Ta má v těle tendenci putovat krevním řečištěm a usazovat se, tím se vytvoří v daném místě potenciál vzniku choroby nebo choroba sama. Áma je těžká a lepkavá, usadí se nejčastěji na místech, která jsou už nějak oslabená. Abychom zabránili vzniku ámy a jejímu usazování, nabízí ájurvéda několik způsobů, jak na to.

První jednoduchý krok je vyloučit potraviny, jako jsou cukry, rafinované potraviny, lepek, komerční mléčné potraviny, nezdravé tuky, maso, geneticky modifikované potraviny, zbytky jídel, mrazené potraviny, kofein, alkohol. Všechny tyto potraviny mají tendenci vytvářet ámu.

Ájurvéda doporučuje krátké a pravidelné půsty. To znamená jednou týdně, jednou měsíčně nebo během přechodu ročních období. Dlouhý půst se nedoporučuje, protože může oslabit naše trávení, vytvořit rozpor v naší mysli ve spojení s tělem, a tím způsobit problémy. Při delším půstu se doporučují ovocné šťávy, kitchari (jídlo z čočky a zeleniny) a jednoduše připravená zelenina. Tím umožníme trávicímu systému, aby si odpočinul, detoxikoval se, a zároveň dodáme tělu jednoduchou výživu a energii.

Půst pro vátu
Protože půst zvyšuje vlastnosti jako sucho a chlad, může nepříznivě působit právě na lidi typu váta. Pokud jste konstituční typ váta nebo máte vátu v nerovnováze, neměli byste se postit déle než dva dny. Půst můžete zvážit při změně ročních období nebo jednou za měsíc. Jste-li zdraví a máte dobrou vitalitu, můžete několik dní pít pomerančovou, mangovou nebo hroznovou šťávu. Pokud se na to necítíte, vyzkoušejte jíst několik dní jenom pokrm kitchari. Na internetu najdete recepty na toto jednoduché a výživné jídlo. Vátě prospěje také popíjení zahřívajících čajů ze zázvoru, fenyklu apod. Ideální jsou pro váty přerušované půsty. 

Půst pro pittu
Pro konstituční typ pitta jsou vhodné šťávy ze zeleniny, hlavně z listové a hořké. Doporučuje se také granátové jablko a šťáva z hroznů. Pitta má silné trávení, proto by se měla postit maximálně tři dny a nikdy nebýt jen o vodě. Třídenní půst se doporučuje při změně ročních období. Trpíte-li nerovnováhou pitty, doporučuje se pít fenyklový čaj po celý den. 

Půst pro kaphu
Jedinci s dominantní dóšou kapha, kteří jsou zdraví, se můžou postit i déle než tři dny. Nebo dvakrát za rok. Mohou být jen na tekutinách, jako je horká voda s citronem a medem nebo brusinková šťáva. Kaphy mají zpomalené trávení, a proto mohou držet půst i jednou týdně po celý rok. Tento konstituční typ má z půstu nejvíc užitku a snáší ho nejlíp. 

Po skončení půstu je důležité, aby byl přechod k normální stravě pomalý a pozvolný. Vhodné je začít ráno cereální kaší a pokračovat malými porcemi vařené zeleniny k obědu. Volit jídla dobře stravitelná a jednoduchá. Může se stát, že po půstu budou vaše chutě jiné, nebudete chtít těžká a kořeněná jídla. Vaše tělo si přirozeně řekne, na co má chuť. Naučte se mu naslouchat. I tomu nás učí ájurvéda.

S láskou Tina

  • autor: Martina Schmidtová
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné