Veganský svět blog 18. 09. 2020 PDF Tisk

Výhody bezkofeinových nápojů z hlediska ájurvédy

Nastupující podzim je ideálním obdobím na uskutečnění změn nejen ve stravování. Možná si říkáte, že je ten pravý čas na odbourání kofeinu nebo aspoň snížení jeho množství. V ájurvédě je kofein považovaný za stimulující látku, a tudíž se nedoporučuje jeho konzumace. Proto se podíváme, jak nastavit změny a co způsobuje přechod z kofeinových nápojů na bylinkové čaje.

Výhody bezkofeinových nápojů z hlediska ájurvédy

Takové změny mohou kvalitativně zlepšit naše trávení i naši mysl. Víme, že nejde jen o to, co konzumujeme, ale také, kdy a jak. Každý den (někdy i několikrát denně) si mnoho lidí dopřeje kávu nebo čaj s kofeinem. Kávu a čaj pijeme ze zvyku, kvůli celkové únavě, možná je zde přítomná také určitá úroveň nutkání a závislosti.

Ájurvéda nám dává 5 skvělých důvodů, proč snížit příjem kofeinu.

1. Uklidní se náš trávicí systém
Káva a čaj jsou hořké, štiplavé a svíravé chutě, které mění a ovlivňují vátu a pittu. Když jsou tyto dóši nevyvážené, dochází k zatěžování trávicího traktu, který přispívá k plynům, zácpě a průjmu.

2. Osvobodíme se z vyčerpávajícího cyklu radžas–tamas (náš nervový systém nám poděkuje)
Kofein je radžasický, což znamená, že podporuje aktivitu v těle a zejména v mysli. Proto se na něm tolik z nás stalo závislých, ale tato falešná podpora energie má svou cenu. Neustálá nadměrná stimulace nervového systému vede k psychické, fyzické a emoční únavě a otupělosti (tamas).

3. Získáme klidný spánek
Přetížený nervový systém bude mít větší šanci se upokojit a nám se zkvalitní spánek. Dokonce i šálek čaje nebo kávy ráno má na nás trvalý dopad po celý den, včetně našeho spánkového cyklu. Dnes existuje spousta vědeckých studií, podle kterých je kvalitní spánek stejně důležitý jako kvalitní strava a pohyb. Když jsme odpočatí, naše životní zkušenost se výrazně zlepší.

4. Líp se zbavíme rafinovaného cukru
Lidé rádi přidávají do kávy a čaje spoustu rafinovaného cukru. Rafinovaný cukr je toxický, řadíme ho mezi tamasické potraviny, které způsobují nerovnováhu všech dóš a vytváří v těle toxiny – amu. Je škodlivý pro orgány, zejména pro pankreas a játra. Tělo ho netráví jako jídlo, ale jako toxin. Zpracovává se v játrech a slinivce břišní a oslabuje imunitu – odžas.

5. Zbavíme se kvasinkových infekcí
Spousta kofeinu a rafinovaného cukru vytváří v těle prostředí vhodné na přemnožení kandidy, které se pak těžko zbavujeme. Kandida je kvasinka nebo houba, která se přirozeně vyskytuje ve střevech. Nadměrný růst způsobuje příznaky, jako je svědění v pochvě, konečníku nebo jiných částech těla, pálení, mění naše chutě a vyvolává změny v naší mysli. Káva a čaj s cukrem ve velkém množství mohou kultivovat kyselé zažívací prostředí, které je ideální pro růst kandidy nad normální úroveň. Infekce způsobené kandidou se vyskytují v genitáliích, uších a ústech nebo v celém organismu. Udržování kandidy pod kontrolou je klíčem k naší vitalitě a celkové pohodě.

Pokud máte některý z výše uvedených problémů, možná nadešel čas na bylinkový čaj.

Pití bylinných čajů s mírou může pomoci vyrovnat dóšu v závislosti na vlastnostech čaje a vašem vikruti (současný stav vašeho těla). Bylinné čaje by neměly nahrazovat vodu a měly by se konzumovat po celý den, protože mají tendenci být stimulující, kořeněné a svíravé. Jinými slovy budou mít vliv na naše trávení. Někdy stačí jen šálek ráno nebo odpoledne.

Přírodní sladidla jsou příjemnou a zdravou náhražkou rafinovaného cukru. Sladká chuť uklidňuje vátu a pittu a zvyšuje kaphu. Držte se množství cca ½ čajové lžičky na šálek – nadměrně sladká chuť poškodí všechny dóši a metabolismus cukrů.

Mezi skvělé a zdravé alternativy patří med, javorový sirup, čekankový sirup a mnoho dalších přírodních produktů.

S láskou Tina

  • autor: Martina Schmidtová
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné