Hlavou, nebo nohama?

Stalo se vám na lekci jógy, že instruktor jógy vyžadoval položit se na závěrečnou šavásanu (pozice mrtvoly) hlavou k němu? 

Jin jóga a její terapeutické využití pro mysl

Představme si známý symbol Tchaj-ťi tchu (talijitu) reprezentující síly jin a jang. Kruh je rozdělen křivkou na dvě poloviny, nejčastěji znázorněné bílou a černou barvou. Každá polovina obsahuje esenci té druhé v podobě puntíku zbarveného opačnou barvou, který symbolizuje, že se v každé z nich nachází i opačná síla.

Jógová praxe - celek a část

Někdo pro stromy nevidí les, někdo přehlédne i třísku v oku. Každý jsme jiný a máme různou vnímavost vůči detailu a celkovému obrazu, včetně kontextu. Nelze přitom říci, kdo by byl ve výhodě, důležité je totiž obojí – a navíc v harmonii.

Mindfulness – 3. díl

Jógové pozice a pravidelný pohyb jsou jedním z pilířů a velmi důležitou součástí mindfulness. Denní jógová praxe má velmi pozitivní vliv na naše zdraví i náladu. Na následujících řádcích vám zkusím nastínit, který styl je pro vás ten pravý, jak dostat pravidelnou praxi do běžného dne, co by měla zahrnovat a jak si ji udržet, i když nemůžete jít do jógového studia.

Pusťte to, co vás tíží, a uvolněte se

Uvolnění. Uvolnění se. Zdánlivě samozřejmé, v praxi, v životě, však často neproveditelné. Nebo velmi těžko. Přitom uvolnění je základním aspektem nastolení hluboké a hřejivé vnitřní spokojenosti. Jak se sebou pracovat, aby nečinilo problém, ale radost?

Sanskrt: délka a háček – malí velcí liliputáni

Podtrženo, sečteno z dílů našeho seriálu – ovládat názvy jógových pozic v sanskrtu NENÍ TŘEBA. Ale pokud je neovládáme, lépe když je nepoužíváme. „Spor“ o správnost názvů pozic v sanskrtu není žabomyší válka. Správnost není maličkost. Už jsem se s tím setkala mnohokrát… prý jsem detailista… a že stejně tomu nikdo jiný nerozumí… takže o co tedy vlastně jde…

 

Vosa, mravenec a šavásana

Zátoka přede mnou je zalitá světlem vycházejícího slunce a já se chystám usednout na podložku a užít si lekci jógy, kterou konečně nepovedu já a budu si tak moci užít ten luxus, kdy někdo jiný povede mě a já si zavřu oči a budu plynout pozicemi až do mé nejoblíbenější – šavásany.

Hanumanásana – pozice opice

Hanuman byl opičí král, náčelník. Hanumat znamená v sanskrtu mít obrovské čelisti. Hanumanásana je poloha opičího krále. Hanumana.

Dynamická prana vashya yoga

Staňte se pány svého dechu, prana vashya vám pomůže udržet pozornost na ásanách, aniž by umožnila mysli se kamkoliv toulat.

Jóga a já: Dara Rakovčík

Jen tak být. Je to jedna z nejtěžších činností dnešní doby, kterou nám může jóga pomoci zvládnout. V rámci Jóga Dnes konference 21.10.2023 bude Dara učit jin jógu.