Zdravá strava 27. 10. 2021 PDF Tisk

Topinambur – netradiční příbuzný brambory

Tato rostlina květem připomíná slunečnici. Hlíza pak vypadá jako zázvor. V kuchyni se využívá podobně jako brambora. Není to ovšem ani slunečnice, ani zázvor a ani brambora. Řeč je o topinamburu, zdravém příbuzném brambor. Proč si jej dopřát?

Topinambur – netradiční příbuzný brambory

Přidejte si topinambury na svou zahrádku
Sezona topinamburů začíná právě v těchto podzimních dnech, ovšem jejich odolnost je velice vysoká, proto se sklízí v podstatě po celou zimu. Topinambury se začínají sázet na jaře, kdy se poté můžete těšit z jejich krásných květů připomínajících slunečnice. Jak už bylo také řečeno, hlízy vypadají trochu jako zázvor, jejich tvar je nepravidelný a mohou být bílé, světle hnědé nebo červené. Pokud si tuto zeleninu koupíte, v lednici vám vydrží až dva týdny čerstvá. V obchodech ale na ně moc často nenarazíte, jsou stále spíše doménou zahrádkářů.

Méně škrobu, více prospěšných látek
Hlavním výživovým pozitivem je obsah inulinu, látky na bázi oligosacharidů. Působí silně antioxidačně tím, že na sebe váže těžké kovy, pesticidy a radioaktivní látky. Inulin rovněž snižuje cholesterol a brání ukládání tuků v cévách. V topinamburech ale najdete také široké spektrum vitamínů a minerálů, zejména obsahují vitamíny skupiny B, dále vitamín A nebo C a jsou bohatým zdrojem hořčíku, draslíku či železa. Díky inulinu a nižšímu obsahu škrobu je topinambur rovněž vhodný pro diabetiky.

V kuchyni ho využijete do všech pokrmů
Chuť topinamburu je spíše jemná, trochu nasládlá, lehce oříšková a na rozdíl od brambor ho můžete konzumovat i syrový. Proto se hodí například nastrouhaný do nejrůznějších salátů. Topinambury není potřeba loupat jako brambory, stačí je pořádně umýt a dále upravovat dle potřeby. Pokud si nevíte rady, kam topinambur přidat, začněte s recepty, do kterých běžně dáváte brambory. Můžete tak zažitým pokrmům dodat nový rozměr chuti. Při vaření je dobré použít trochu citronové šťávy, aby topinambury nezmodraly. Výhodou ale je, že se oproti bramborám vaří krátce, jelikož brzy změknou. Můžete je zkusit také upéct v troubě jako zdravé chipsy. Stačí je nakrájet na plátky, posypat bylinkami, česnekem a pokapat olejem.

Z topinambur připravíte skvělou polévku, můžete je vařit, péct nebo grilovat. Syrové pak přidáte do salátů, kde se dají zkombinovat s mnoha dalšími chutěmi, a pochutnáte si na nich také v případě, že se je rozhodnete připravit nasladko.

Topinambury jednoznačně patří mezi výživnou, zdravou a dietní zeleninu. Zvyšují vitalitu organismu a oceníte je tedy i při únavě, vyčerpání nebo po nemoci. Tak neváhejte a připravte si netradiční a chutný pokrm z topinamburů.

TIP: Zkuste už dnes náš nový recept na hřejivý topinamburový krém se žampiony!

Objednat předplatné