Recepty 13. 10. 2021 PDF Tisk

Topinamburový krém s žampiony

S podzimem začíná sezóna topinamburů, proto je právě teď ten nejlepší čas pro jejich využití v kuchyni! Pokud s nimi ještě nemáte zkušenosti, zkuste si připravit lahodný krém, který je jednoduchý a voňavý po žampionech.

Topinamburový krém s žampiony

Porce: 3
Doba přípravy: 30 minut
Označení: vegetariánské, bezlepkové 

Ingredience

  • 500 g topinamburů
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 300 g žampionů
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Postup

  1. V hlubším hrnci zahřejte máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou nechte mírně orestovat. Po chvíli přisypte topinambury, očištěné a nakrájené na větší kusy. Promíchejte a chvíli restujte.
  2. Žampiony očistěte, nakrájejte a přidejte do hrnce.
  3. Přilijte vývar a nechte vše vařit, dokud nebudou topinambury měkké.
  4. Polévku sundejte z plotny, přimíchejte smetanu a rozmixujte ji dohladka. Hotový krém ještě osolte a opepřete.
  5. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou vody nebo vývaru. Podávejte s opečenými tousty a snítky tymiánu.

Objednat předplatné