Hanumanásana – pozice opice

Hanuman byl opičí král, náčelník. Hanumat znamená v sanskrtu mít obrovské čelisti. Hanumanásana je poloha opičího krále. Hanumana.

Dynamická prana vashya yoga

Staňte se pány svého dechu, prana vashya vám pomůže udržet pozornost na ásanách, aniž by umožnila mysli se kamkoliv toulat.

Jóga a já: Dara Rakovčík

Jen tak být. Je to jedna z nejtěžších činností dnešní doby, kterou nám může jóga pomoci zvládnout. V rámci Jóga Dnes konference 21.10.2023 bude Dara učit jin jógu. 

Proč neodcházet před šavásanou?

Pozice mrtvoly (šavásana) je relaxační, vysoce účinnou pozicí jógy a proto by se jí měl každý věnovat v dostatečné míře.

Powerjógové žití jógy

Od roku 2003 se powerjóga postupně šíří celou Českou a Slovenskou republikou. Za tu dobu urazila kus cesty. Je atraktivním jógovým tréninkem, ve kterém se uplatňují všechna doporučení jógové praxe, fyzioterapeutické koncepty i techniky práce s pozorností a myslí.

Ahimsa očima jógocvikáře

Ahimsa a brahmačarja – dvě jamy a jejich vztah k běžnému bytí. Ahimsá jakožto nenásilí se neomezuje na pouhé použití hrubé síly, ale ubližovat by se nemělo ani činem, ani slovem, ani myšlenkou. Chápání brahmačarji varuje od celibátu po různou míru regulace sexuálního chování.

Mindfulness a jóga - 2.díl

V prvním díle jsme se dozvěděli více o šesti základních pilířích mindfulness, které nám pomáhají najít vnitřní klid a stabilitu. V tomto díle se budeme inspirovat jogínskými tradicemi, které nám nabízejí přesný návod, pravidla pro každodenní bytí v přítomném okamžiku, tedy znovu mindfulness.

 

Staňte se součástí letního vydání Jóga Dnes

Máte rádi jógu? Chcete představit své pojetí jógy? Zaznamenejte svoji “múzu” a podělte se s námi a čtenáři o jógovou sestavu.

Supta virásana - pozice ležící hrdiny

Jedna z meditačních poloh, která prohlubuje koncentraci na dech. Pojmenování vychází ze sanskrtského výrazu víra, což znamená statečný muž, hrdina, náčelník.

Jak jóga pomůže zklidnit roztěkanou mysl

Všude si s sebou nosíte zápisník, protože byste bez něho nevěděli, co vás ten daný den čeká. Nedokážete si vybavit, co jste měli včera k obědu, natož pak s kým se máte zítra sejít. Děsí vás to? Bojíte se, že se o vás pokouší obávaný Alzheimer? Hoďte strach za hlavu a zbytečně nepředbíhejte: na vině často bývá „jen“ roztěkanost.