Nová JÓGA DNES leden/únor 2021 vychází 4. ledna!

Přetvořit staré v nové, dát minulému novou budoucnost, posunout se dál ze starých kolejí a dát šanci seberozvoji a sebepoznání... to jsou hlavní témata lednového vydání Jóga Dnes, které vychází 4. 1. 2021.

Sting jako jógový idol 90. let

Když se lidé v 90. letech začali více zajímat o jógu, některé známé osobnosti pro ně byly tou správnou inspirací. Jednou z nich byl zpěvák Sting.

Podpořte své jógové studio: KLIK ZA FAIR PLAY

Nemůžete na jógu? Chybí vám prostředí vašeho oblíbeného studia? Podpořte sportovní sektor! Iniciativa KLIK ZA FAIR PLAY vznikla na základě nesouhlasu s vládními opatřeními provedenými ve sportovním sektoru. Opakovaně (již potřetí) není v důsledku pandemických opatření umožněna většina sportovních aktivit, a to nejen rekreačních. 

Mimořádný zimní slunovrat: jev 800 let nevídaný

Zimní slunovrat letos připadá na pondělí 21. prosince na 11 hodin dopoledne. Pro naše předky byl tento čas přímo magický, protože jim vracel teplo a světlo, které pro ně představovaly nejen prostředek obživy, ale také základní faktor přežití. Čas zimního slunovratu je charakterizován dobou, kdy nastává nejdelší noc a nejkratší den. Počínaje 21. 12. se noci začnou zkracovat a dny prodlužovat.

Jógová rutina během svátků

Vánoce se nezadržitelně blíží a spolu s nimi (krom oslav) také stres a vyčerpání. Je proto víc než kdy jindy potřebné, abychom si i teď zachovali svou jógovou praxi, která nám pomůže zvládnout škálu sezónních emocí, pozitivních i negativních, ruch, neustálý pohyb z místa na místo a všechny návštěvy.

Co může pomoci v boji se stresem?

Od aplikací a notebooků až po podložky na jógu!

Proč je jóga tím nejlepším dárkem právě k letošním Vánocům?

Máme za sebou jeden z nejnáročnějších roků vůbec, a to kvůli pandemii covid-19, která zasáhla doslova celý svět, zbavila nás svobody a ovlivnila život každého z nás. Je proto víc než kdy jindy dobré zaměřit pozornost k sobě a udělat tak pro sebe to nejlepší.

Advent – období radosti i tichého usebrání

Je stříbrná neděle a třetí adventní týden je před námi. Pokud jste praktikovali meditační techniky, které jsme vám nabídli v předchozích dílech, pak se vám již možná podařilo odlehčit mysl, uklidnit či zcela zahnat stres kolem blížících se Vánoc a konce roku. Tlak předvánočních příprav je na půl cesty a sílí. Pečení cukroví, úklid, nákup zásob na svátky, shánění dárků v této nestabilní době, to vše pod taktovkou našich představ o tom, jak by to mělo být, jak se to vždy dělalo u nás doma a jak se to sluší a má. Často pouze naplňujeme představy a požadavky druhých, nikoli své. A přitom třetí týden adventu by se měl nést v duchu štěstí a radostného očekávání. A my zapomínáme, jaká je opravdu naše vlastní vize pohodových Vánoc.

Matsjásana (pozice ryby)

"Když se otevře hrudník, otevře se i mysl a cítíme emocionální vyzařování… Přichází stabilita. To je emociální síla."  B. K. S. Iyengar

Odpočiňme si ve virásaně

Jednou z mála poloh, které můžeme praktikovat po jídle, je diamantová poloha virásana. Tu lze zaujmout jako meditační, ale stejně i jako relaxační polohu. Našemu tělu i mysli přináší řadu terapeutických i posilujících účinků. Ačkoliv na první pohled vypadá poněkud nepohodlně a její pravidelné praktikování vyžaduje určitou vnitřní vytrvalost, účinky, které přináší, jsou skutečně ohromné.