Recepty 13. 04. 2022 PDF Tisk

Bezlepkový beránek

Tradiční Velikonoce se neobejdou bez sladkého beránka nebo zajíčka. Proč ale trochu
neodlehčit klasický recept.? Zkuste tuhle snadnou bezlepkovou verzi, rozdíl nikdo nepozná.

Bezlepkový beránek

Porce: 1 forma
Doba přípravy: 60 minut
Označení: vegetariánské, bezlepkové 

Ingredience

  • 80 g měkkého másla
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • sůl
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 300 g světlé univerzální bezlepkové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 50 g mletých mandlí
  • 1–2 lžíce moučkového cukru
  • 80 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • máslo a bezlepková strouhanka na formu

Postup

  1. Formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Troubu vyhřejte na 190 °C.
  2. Smíchejte cukry, sůl, rum, vejce a vyšlehejte do hladké hmoty.
  3. Přidejte mouku s práškem do pečiva, přisypte mandle a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte hořkou čokoládu pokrájenou na malé kostičky.
  4. Těsto nalijte do formy, mělo by dosahovat 2 až 3 centimetry pod horní okraj.
  5. Formou lehce bouchněte o plochu, aby se těsto dostalo všude, a vložte zajíčka do spodní části trouby. Pečte cca 40 minut.
  6. Po upečení nechte pár minut odpočinout, opatrně vyjměte zajíčka z formy a nechte vychladnout. Spodek zajíčka seřízněte, aby byl stabilní. Pocukrujte a podávejte.

Objednat předplatné