Co může pomoci v boji se stresem?

Od aplikací a notebooků až po podložky na jógu!

Proč je jóga tím nejlepším dárkem právě k letošním Vánocům?

Máme za sebou jeden z nejnáročnějších roků vůbec, a to kvůli pandemii covid-19, která zasáhla doslova celý svět, zbavila nás svobody a ovlivnila život každého z nás. Je proto víc než kdy jindy dobré zaměřit pozornost k sobě a udělat tak pro sebe to nejlepší.

Advent – období radosti i tichého usebrání

Je stříbrná neděle a třetí adventní týden je před námi. Pokud jste praktikovali meditační techniky, které jsme vám nabídli v předchozích dílech, pak se vám již možná podařilo odlehčit mysl, uklidnit či zcela zahnat stres kolem blížících se Vánoc a konce roku. Tlak předvánočních příprav je na půl cesty a sílí. Pečení cukroví, úklid, nákup zásob na svátky, shánění dárků v této nestabilní době, to vše pod taktovkou našich představ o tom, jak by to mělo být, jak se to vždy dělalo u nás doma a jak se to sluší a má. Často pouze naplňujeme představy a požadavky druhých, nikoli své. A přitom třetí týden adventu by se měl nést v duchu štěstí a radostného očekávání. A my zapomínáme, jaká je opravdu naše vlastní vize pohodových Vánoc.

Matsjásana (pozice ryby)

"Když se otevře hrudník, otevře se i mysl a cítíme emocionální vyzařování… Přichází stabilita. To je emociální síla."  B. K. S. Iyengar

Odpočiňme si ve virásaně

Jednou z mála poloh, které můžeme praktikovat po jídle, je diamantová poloha virásana. Tu lze zaujmout jako meditační, ale stejně i jako relaxační polohu. Našemu tělu i mysli přináší řadu terapeutických i posilujících účinků. Ačkoliv na první pohled vypadá poněkud nepohodlně a její pravidelné praktikování vyžaduje určitou vnitřní vytrvalost, účinky, které přináší, jsou skutečně ohromné.

Aromaterapie v období adventu

V období adventu stoupá spotřeba svíček, vonných tyčinek a éterických olejíčků. Dny jsou kratší, počasí méně přívětivé, a tak toužíme po útulném koutku alespoň u nás doma. Letos vůbec trávíme doma mnohem více času. Vytvořme si tedy příjemné prostředí, ve kterém nám bude dobře. Zapalme si aromalampu nebo nakapejme pár kapek vonného olejíčku do vany a těšme se na Vánoce.

Vánoce ve veganském stylu

Čekají nás už čtvrté Vánoce čistě rostlinné. Naše vánoční menu bylo velice jednoduché, ale maso nikdy nechybělo. Když jsme se rozhodli, že přejdeme na čistě rostlinnou stravu, vyvstala otázka, co s vánočními tradicemi? Všichni máme k Vánocům zvláštní vztah a nezřídka to je hlavně o dobrém jídle a pití. S láskou vzpomínáme na dobroty od mámy a babičky. U nás to bylo podobně. A jednoho dne jsme to všechno museli „předělat“. Teda nemuseli, ale chtěli.

Máte strach z inverzí? Inspirujte se základní obrácenou ásanou!

Jóga podle celebrit: Shweta Kawaatra. Pokročte ve svém cvičení jógy na další úroveň díky této jednoduché pozici.

4. díl Jóga Dnes ON AIR –⁠ rozhovor s Daliborem Štědronským

Další díl našeho podcastu je již k poslechu! Můžete se těšit na interview s Daliborem Štědronským, kterým vás provede opět Zuzka Klingrová. Jakých témat se společně dotkli? 

Kakao nebo karob: v čem se liší?

Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?