Ručník na jógovou podložku: Jaký je to protiskluzový pomocník a jaké jsou jeho výhody?

Pokud jste jógu již někdy zkoušeli, pravděpodobně víte, jak důležitá je správná opora a stabilita během cvičení. Jedním z užitečných doplňků, které vám mohou pomoci dosáhnout lepšího výkonu a pohodlí, je ručník na podložku. Protiskluzový ručník se stává stále populárnějším nástrojem mezi jógovými nadšenci. V tomto článku si přiblížíme, co je to ručník na podložku, jak se používá a jaké jsou jeho hlavní výhody.

Jóga nidra - aktivní hluboký spánek pro duševní zdraví

Charakteristickým rysem jóga nidry je systematická rotace vědomí v těle, která vznikla z tantrické praxe nyasa (což znamená „umístit“ nebo „vzít mysl do konkrétního bodu, místa“). Nyasa byla praktikována v sedě a  zahrnovalo použití specifických manter, které byly směřovány, prožívány na různých částech těla.

Titali ásana (pozice motýlka)

Tato pozice otevírá pánev, uvolňuje kyčelní klouby, při ohnutí zad a směřování hlavy k chodidlům protahuje záda, odstraňuje celkovou únavu a přináší pocity štěstí. 

Letošní léto splyňme s horou

Hory stojí pevně, mají pevný základ a pnou se hrdě do výšky. Vzpřímený postoj je v pohybovém projevu člověka přirozená poloha a jejím základem je správná opora chodidel....

Jóga ve zralém věku

Nadčasová praxe jógy je přístupná lidem všech věkových skupin, včetně seniorů. Jóga pro seniory je způsobem, jak zlepšit jejich fyzickou kondici, udržet si pružnost a sílu a současně získat psychickou pohodu. Tato holistická disciplína nabízí řadu přínosů pro zralé jedince, kteří hledají harmonii a zdraví ve svém životě.

Moudrost jménem hathajóga

Pataňdžaliho „Jógasútra“ je nejstarším dochovaným dílem o józe. Jedná se o výklad jedné ze šesti klasických filosofických škol hinduismu. Každý z nich z jiného úhlu pohledu rozvádí a dotváří učení védských upanišad. Skrývá se zde dávná moudrost, z níž pramení prapůvodní hathajóga.

Poloha bohyně – utkata konásana

Silná stojná ásana, v níž se spodní část těla nachází v širokém dřepu a paže jsou zvedány do výše ramen. Je spojována s hindskou bohyní Lakšmí, která symbolizuje bohatství, prosperitu a plodnost. Říká se, že praktikování polohy v člověku tyto vlastnosti kultivuje.

Dvě křídla jogové disciplíny: Abhyāsa a Vairāgya

Abychom mohli ztišit pohyby ve vědomí, a zažít vnitřní klid, hovoří mudrc Patanjali v Sútře 1.12 o dvou pilířích jogové disciplíny a to o praxi (abhyāsa) a nepřipoutanosti (vairāgya), které se vzájemně doplňují a podporují, a tvoří celistvý přístup na cestě k poznání svého Já.

Jak chytit meditaci za ten správný konec?

Asi každý člověk, který se někdy začal zabývat meditací, si v hlavě procházel otázky typu: „Jak dlouho mám meditovat?“, „Mám mít oči otevřené, nebo zavřené?“, „Měl/a bych se zaměřit na dech nebo zpívat mantru?“, „Mám vizualizovat čakry, nebo zcela vyprázdnit svou mysl?“

 

Restorativní jóga aneb jak zklidnit mysl po náročném dni

Restorativní jóga je vynikající způsob, jak si ulevit od stresu a užít si dlouhé meditativní úseky. Mějte trpělivost a vychutnávejte si uvolnění těla, skrz které přichází klid do mysli.