Novoroční předsevzetí – ano, či ne?

Konec roku a začátek toho nového vybízí k bilancování a nastavování nových pravidel, která bychom rádi v novém roce dodržovali. Mnohem důležitější než samotné předsevzetí je motivace, která nás k takovému rozhodnutí dovedla...

Nezáleží na tom jak, ale s kým aneb Nejlepším dárkem je čas

Nejkrásnější období v roce je tu a společně s ním i něco, co k němu nepatřilo vždycky, ale co si k němu pošetilý člověk přidal později, možná nevědomky. Je to stres, přepracování, touha být perfektní a nejlepší, připravit ty nejkrásnější Vánoce. Neztrácí se ale pod tím pozlátkem skutečný duch Vánoc?

Vlašské ořechy

V minulém příspěvku jsme si přiblížili mandle v naší kuchyni a s nimi související tradice. Dnes tu mám pár zajímavostí k vlašským ořechům. Ty zanechaly v našich končinách delší a větší stopu, hlavně pokud jde o Vánoce.

Vánoční oslavy napříč světem

Vánoční svátky – někde jsou hlučné a prodchnuté světly ohňostrojů stejně jako Nový rok, jinde plné tradic, zvyků a řemeslných dekorací. Vánoce napříč světem se nesou ve jménu nejrůznějších obyčejů a barev a spadají do pestrých podmínek léta či zimy, podle toho, na jaké polokouli vás zastihl prosincový slunovrat.

Domácí prosincové rituály

Poslední dny roku jsou pro mě kouzelné a není jiný měsíc, který by měl tolik rituálů a tradic. Např. na Štědrý den byste neměli zametat a vynášet odpadky a smetí. Říká se, že se tím vynáší z domu štěstí.

Domácí kosmetika jako dárek? Proč ne!

Jak říká Jiří Kodet ve slavném českém filmu: „Největší radost udělá dárek vlastnoručně vyrobený.“ A to pořád platí.

Musí být ásana dokonalá?

Je velice osvobozující, když člověk ztratí potřebuj neustále kontrolovat dokonalost čehokoliv – a to platí jak v józe, tak v životě.

DIY: Adventní kalendář pro malé i velké vyrobíte doma raz dva!

S nabídkou adventních kalendářů se roztrhl pytel. V obchodech a na internetu najdete neuvěřitelně pestrou nabídku od klasických čokolád přes čajíčky, kosmetiku, ponožky, spodní prádlo až po různé druhy alkoholu nebo zdravé müsli balíčky, v podstatě vše, na co si vzpomenete. Největší radost vám ovšem udělají ty, které si vyrobíte sami.

Adventní věnec a pozice věnce (malásana)

Poslední neděle v listopadu je letos zároveň první, kdy se na našem adventním věnci rozsvítí svíčka. Znamená to, že Vánoce se nezadržitelně blíží a my se už můžeme těšit na všechny ty přípravy, výzdobu, atmosféru, setkávání s přáteli, zkrátka na všechno, co s tímto obdobím souvisí. Jistě se najdou škarohlídi, kteří budou oponovat, že je to jen stres a spousta práce, ale já tvrdím: „Jaké si to uděláš, takové to máš.“ A proto soustřeďme se na to pěkné, co nás v nastávajícím předvánočním čase čeká.

Mandle

Blíží se období vánočních svátků a s nimi je v našich končinách spojena konzumace ořechů na různé způsoby. Ořechy, které u nás rostou, vlašské a lískové, se zimě dobře skladují, což je jeden z důvodů, proč jsou o Vánocích hojně používané nejen jako potravina, ale i symbolicky.