úterý 5. 12. 2023
Na myšlence, že základem zdraví je správné zažívání, se neshodují pouze ájurvédští léčitelé a lékaři. Už Hippokratés ve starověkém Řecku říkal, že původem všeho zla je špatné zažívání....
Co nám ájurvéda radí s nastupujícím podzimním obdobím? Pozor by si měly dát zejména váty....
Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.
V letním období je důležité udržovat dóšu pitta vyrovnanou, neboť příliš mnoho ohně vás může spálit, zvenku i zevnitř. Pokud ještě navíc žijete v oblasti s horkým podnebím, o to víc si tyto rady třeba vzít k srdci. Vyzkoušejte následující ájurvédské tipy, abyste přežili léto v pohodě a harmonii.
Ájurvédský čaj, ájurvédská masáž, ájurvédské bylinky… nejspíš už jste něco z toho vyzkoušeli nebo o tom alespoň slyšeli. Co ale vlastně je ájurvéda a co by vám mohla do každodenního života přinést?
Amalaki je jedním z nejúčinnějších omlazujících prostředků v ájurvédě, tzv. rasajánou. Nejvíce působí na pittu, krev, kosti, játra a srdce.
Bylina, která se hojně užívá pro vnitřní i vnější očistu či kožní potíže, se nazývá neem (zederach indický). Sám též pamatuji, když jsme hovořili v Indii s místními o parazitech, okamžitě doporučili neemový olej, který Indové považují za jeden z nejléčivějších.
Když se řekne hořčičné semínko, vybaví si mnozí maximálně léto a s ním často spojované zavařování okurek. Nicméně patří k základním ájurvédským kořením a používá se v mnoha pokrmech.
Římský kmín má svíravou až pronikavou chuť a exotickou vůni. Z hlediska ájurvédy je mírně zahřívající, snižuje vátu a kaphu, mírně zvyšuje pittu. Velmi často se přidává na začátku vaření k hořčičnému semínku...
Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...