Principy ájurvédského vaření

Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo... 

Zažívání

Na myšlence, že základem zdraví je správné zažívání, se neshodují pouze ájurvédští léčitelé a lékaři. Už Hippokratés ve starověkém Řecku říkal, že původem všeho zla je špatné zažívání....

Ájurvédské tipy na podzim

Co nám ájurvéda radí s nastupujícím podzimním obdobím? Pozor by si měly dát zejména váty....

Rovnováha v těle

Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.

Ájurvéda a léto

V letním období je důležité udržovat dóšu pitta vyrovnanou, neboť příliš mnoho ohně vás může spálit, zvenku i zevnitř. Pokud ještě navíc žijete v oblasti s horkým podnebím, o to víc si tyto rady třeba vzít k srdci. Vyzkoušejte následující ájurvédské tipy, abyste přežili léto v pohodě a harmonii.

Základní principy ájurvédy

Ájurvédský čaj, ájurvédská masáž, ájurvédské bylinky… nejspíš už jste něco z toho vyzkoušeli nebo o tom alespoň slyšeli. Co ale vlastně je ájurvéda a co by vám mohla do každodenního života přinést?

Byliny v ájurvédě: Embilika lékářská – amalaki

Amalaki je jedním z nejúčinnějších omlazujících prostředků v ájurvédě, tzv. rasajánou. Nejvíce působí na pittu, krev, kosti, játra a srdce.

Byliny v ájurvédě: Zederach indický – neem

Bylina, která se hojně užívá pro vnitřní i vnější očistu či kožní potíže, se nazývá neem (zederach indický). Sám též pamatuji, když jsme hovořili v Indii s místními o parazitech, okamžitě doporučili neemový olej, který Indové považují za jeden z nejléčivějších.

Koření v ájurvédě – Tmavé hořčičné semínko

Když se řekne hořčičné semínko, vybaví si mnozí maximálně léto a s ním často spojované zavařování okurek. Nicméně patří k základním ájurvédským kořením a používá se v mnoha pokrmech.

Koření v ájurvédě – Římský kmín

Římský kmín má svíravou až pronikavou chuť a exotickou vůni. Z hlediska ájurvédy je mírně zahřívající, snižuje vátu a kaphu, mírně zvyšuje pittu. Velmi často se přidává na začátku vaření k hořčičnému semínku...