Ájurvéda 25. 07. 2020 PDF Tisk

Principy ájurvédského vaření

Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo... 

Principy ájurvédského vaření

Nejdříve si ale shrneme, jaké vlastnosti má ájurvédská strava mít:

  1. snadno stravitelná
  2. teplá
  3. čerstvě připravená
  4. jemně okořeněná pro podporu trávení
  5. jemně omaštěná pro podporu trávení
  6. chutná
  7. přiměřená porce
  8. vyvážená složením
  9. připravená s pozitivním naladěním a bez stresu
  10. a stejně tak i zkonzumovaná :)

POSTUP VAŘENÍ 

  1. TUK

Vždy začínáme tím, že si na pánvi nebo v hrnci (pokud vaříte luštěniny, určitě využijte tlakový hrnec – dojde opravdu k dokonalému uvaření) rozehřejeme tuk na střední teplotu. Volíme nejraději tuky vhodné k vaření při vyšších teplotách, například ghí, kokosový nebo slunečnicový olej.

  1. KOŘENÍ

Dalším krokem je předem vybrané koření, které chceme do pokrmu dát. V tomto kroku přidáváme také sůl. Koření jemně promícháme s rozpuštěným tukem a necháme spolu reagovat. Počkáme, až se uvolní příjemné aroma (přibližně 2–3 minuty), a můžeme pokračovat k dalšímu kroku.

  1. POTRAVINA

Nyní do směsi koření a oleje přidáme samotné potraviny. Často začínáme nasekanou cibulkou nebo česnekem a postupně přidáváme další zeleninu, obilovinu apod. (Musíme si dát pozor, pokud vaříme zároveň více potravin, je třeba brát v úvahu také jejich různou dobu vaření.)

Opět je dobře promícháme ve směsi oleje s kořením tak, aby se každý kousek co nejlépe obalil.

  1. VODA

Nakonec dolejeme vodou. V případě, že vaříme obiloviny, dolejeme o trochu víc než dvojnásobným množstvím vody, pokud vaříme zeleninu, nalejeme na spodek hrnce nebo pánve pouze tenkou vrstvu vody, a pokud vaříme luštěninu, zalejeme asi dvojnásobným množstvím vody.

  1. VAŘÍME

Když vaříme obilovinu nebo luštěninu, nejdříve zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Jakmile začne vařit, přikryjeme pokličkou a teplotu snížíme na střední–nízkou, necháme vařit. Luštěniny v tlakovém hrnci zaberou kolem 30 minut, vaření obilovin o trochu méně. (Tip: Když si to dobře rozvrhnete, můžete mít za půl hodiny uvařenou celkem náročnou večeři. :))

Pokud vaříme zeleninu, kde máme vodou pokryté pouze dno, necháme teplotu po celou dobu na středním stupni a pouze přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Občas kontrolujeme, zda se voda nevyvařila. Většina zeleniny zabere kolem 10 minut. Tvrdá, kořenová o něco déle.

TIPY K VAŘENÍ

Vařte efektivně a ušetřete si práci
Většina ájurvédských zdrojů klade důraz na čerstvě uvařené jídlo. Je to z toho důvodu, že čerstvě navařené jídlo z čerstvých surovin obsahuje nejvíce prány (tedy životní energie) a má tedy nejvyšší výživovou hodnotu. Přestože by bylo skvělé mít pokaždé čerstvě uvařené jídlo na stole, většina z nás ví, že to prostě časově není možné, i kdybychom se rozkrájeli. Navíc by nás to asi za chvíli dost otravovalo, vždyť kdo má čas a chuť vařit 3× denně?

Raději vařte efektivně. Pokaždé když vaříte luštěniny a obiloviny zvlášť, udělejte větší množství. Nechte v lednici a využívejte na rychlou přípravu dalších jídel.

Příklad: Včera jste si uvařili nadbytek rýže a cizrny. Cizrnu jste využili na výrobu hummusu (svačina do práce / večeře), dnes si připravíte indické butterchicken, ale s cizrnou místo kuřete (k tomu dojíte zbytek rýže ze včera, recept najdete na konci článku), a pokud vám zbylo ještě pár kuliček cizrny, obalte ji ve směsi oleje a koření, opečte v troubě – můžete použít jako krutonky na salát, jsou výborné.

Vařte správně zelenou zeleninu
Nenechte se připravit o cenné vitamíny a duste podle návodu popsaného výše všechnu zelenou zeleninu pouze do bodu, kdy se její zelená barva krásně zvýrazní. Poté už začne hnědnout a vitamíny se vytrácí, ale zase se zvyšuje snadnost trávení.

Kombinujte koření se zeleninou chutně
Podělím se s vámi o některé ověřené a chutné kombinace z mojí kuchyně:

kapusta (skvěle doladí česnek + římský kmín + kari listy)
červená řepa (římský kmín + tymián)
sladké brambory / dýně (římský kmín + čili + skořice)

Při vaření průběžně poklízejte
Toto je běžná praxe profesionálních kuchařů. A vám se bude taky hodit hlavně proto, že to po vás nebude v kuchyni vypadat jako po výbuchu a minimálně na hodinový úklid. Pravidla jsou jednoduchá. Všechny věci po použití okamžitě vracejte zpět na místo. Spousta nádobí se během vaření jen lehce zamaže a není nic snadnějšího, než je rychle opláchnout pod tekoucí vodou. Buďte soustředění pouze na přípravu jídla a nerozptylujte se ničím jiným. Budete tak efektivnější. Využijte každou volnou chvilku k průběžnému poklízení. 

Užijte si to
A nakonec si to hlavně užijte. Energie, s jakou budete vařit, se promítne i v uvařeném pokrmu. Vaření může být velmi dobrou meditační praxí a můžete tak k němu i přistupovat. Zapalte si před začátkem svíčku a soustřeďte svoji pozornost jen na činnost, kterou se právě zabýváte. Zkuste používat vždy jen určitý smysl – nasávejte vůně, poslouchejte zvuky při vaření apod. Anebo si klidně pusťte na plné pecky váš oblíbený playlist a nalejte si víno – to je taky dobrá alternativa. :D

RECEPT NA INDICKÉ BUTTERCHICKEN VE VEGETARIÁNSKÉ/VEGANSKÉ VERZI S CIZRNOU
Na 2–3 porce:

  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje nebo ghí
  • přidáme koření: 2 větší špetky mletého římského kmínu, 2 větší špetky mletého koriandru, 2 špetky pálivé papriky, 2 větší špetky mletého kardamomu, 1 špetka skořice, 1–2 špetky soli, pepř (lze po dokončení případně ještě dochutit, ale pamatujte, že ájurvéda preferuje jemnější chutě)
  • 1 střední cibule nasekaná
  • 1 stroužek česneku
  • 5 spařených rajčat nebo ½–¾ konzervy s krájenými rajčaty
  • cca 100 ml sójové nebo kokosové smetany (nebo více podle chuti)
  • 1 šálek uvařené cizrny

 Postup

  1. Rozehřejeme si v hrnci ghí nebo olej, přidáme všechno koření a necháme chvíli rozvonět. 
  1. Přidáme nasekanou cibulku, promícháme, a po chvíli i česnek. Restujeme pár minut. (Pokud se nám směs hodně připaluje, můžeme podlít malinko vodou.)
  2. Do této směsi potom přidáme rajčata a necháme chvíli vařit, aby se vypařila přebytečná voda.
  3. Nakonec vmícháme smetanu a celou směs rozmixujeme.
  4. Vrátíme zpět na sporák a přidáme uvařenou cizrnu (bez vody). Promícháme a necháme přijít k varu.
  5. Podáváme s rýží nebo chlebovou plackou, ozdobené koriandrem nebo opraženými semínky.