Koření v ájurvédě – Koriandr

Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...

Koření v ájurvédě: Šafrán

Vzhledem k tomu, že sběr šafránu je velmi náročný, je toto koření považováno za jedno z nejdražších na světě. Na 1 kilogram suchého koření je zapotřebí sesbírat cca 120 000 květů a blizny velmi rychle usušit. Proto se v češtině ustálila tato spojení: „je toho jako šafránu“ či „drahý jako šafrán“....

Ájurvéda v jógové praxi

Ájurvéda je sesterskou vědou jógy – funguje jako druhá strana jedné mince. Vychází z plného porozumění vlastnímu tělu, své tělesné konstituci, fyzickému i mentálnímu typu, a tím i svým potřebám. Kombinace ájurvédy a jógy přispívá k celkovému zdraví a pohodě.

Podzim je období váty

Podzim je roční období, kdy klesá vlhkost, fouká vítr a snižuje se teplota. Tohle vše se pojí se zvýšením váty, což má vliv na city, na úzkostlivost a neschopnost najít v něčem útěchu, dále způsobuje suchost kůže, očí i nosu. Přinášíme pár rad, kterými se můžete řídit, abyste vátu udrželi v rovnováze.

Jak podpořit imunitu podle ájurvédy

Posílení imunity je vyhledávaným tématem. Z hlediska ájurvédy, indické medicíny, můžeme dnes právě ódžas přirovnat k imunitě. Ódžas je esencí spojenou s vitalitou a imunitou...

Hubnutí podle ájurvédy

Snad o žádném jiném tématu nebylo napsáno tolik článků jako o hubnutí. Na jaře netrpělivě čekáme na zázračné rady a tipy, jak zhubnout přebytečná kila. A vždy si říkáme, že tyhle tipy bezesporu zaberou. Jakým způsobem se však staví k hubnutí ájurvéda, původní indická medicína?

Ájurvédská tajemství dlouhověkosti

Každý člověk by chtěl být šťastný, zdravý, žít svůj život naplno a podle možností co nejdéle. Lidé odjakživa hledali cesty, jak dosáhnout dlouhověkosti. O amritu, bájném nektaru nesmrtelnosti, který pili bohové, se hovoří již ve starověkých védách.

Ájurvéda proti únavě - zvyšte agni!

Pokud je agni (trávící oheň) slabý, trávení bude pomalé a hladina energie se sníží....Jak proti únavě bojuje ájurvéda?

Jak ájurvéda léčí...

Ájurvédské pojetí zdraví je založené na rovnováze. Ta je vnímána jako dynamický koncept, který neustále reaguje na měnící se vnitřní a vnější podmínky.

Ájurvédská medicína

Ájurvéda je celosvětově uznaný medicínský systém, který WHO (Světová zdravotnická organizace) oficiálně uznává jako léčebně-preventivní systém od roku 1982. V překladu název znamená vědění o dlouhověkosti: „ayus“ – život (dlouhověkost) a „veda“ – vědění.