pátek 22. 9. 2023
A je to tady… Dlouhé, pohodové letní dny. Usrkáváte limonádu někde u bazénu? Balíte se na piknik? Sledujete západ slunce na pláži? Snad ano. Jen pozor na vedlejší účinky tohoto období!
Pohled jógy a ájurvédy na zimu a způsob, jak zůstat v rovnováze i v tomto období.
Je po Vánocích, předsevzetí se nám daří i nedaří plnit a už hledáme, čím tělo očistit a jaký salát si dneska k večeři dát. Ale pozor na to, stále nám ještě vládne zima a naše tělo není na studenou stravu připravené. Dneska se podíváme na to, jak udržet své tělo v rovnováze pomocí koření, pokrmů či pohybu, ale i prostřednictvím aromaterapie.
V současné době se stále více a více lidí obrací k přírodním zdrojům a technikám - včetně ajurvédy, která je vyzkoušena mnohaletou praxí...
Léto skončilo, listy na stromech vyschly a začaly opadávat. Teplota klesá, je stále chladnější a větrnější počasí. To vše jsou vlastnosti ájurvédské dóši váty a tak, jak je vidíme kolem nás, se projevují také uvnitř našeho těla bez ohledu na naši konstituci.
Jsme každý jiný a naším životním úkolem je poznat sebe sama, a to nejen po duševní a duchovní stránce, ale i po té tělesné. Jak můžete efektivně používat stroj, o kterém vůbec nevíte, jak funguje?
Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo...
Na myšlence, že základem zdraví je správné zažívání, se neshodují pouze ájurvédští léčitelé a lékaři. Už Hippokratés ve starověkém Řecku říkal, že původem všeho zla je špatné zažívání....
Co nám ájurvéda radí s nastupujícím podzimním obdobím? Pozor by si měly dát zejména váty....
Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.