Základní principy ájurvédy

Ájurvédský čaj, ájurvédská masáž, ájurvédské bylinky… nejspíš už jste něco z toho vyzkoušeli nebo o tom alespoň slyšeli. Co ale vlastně je ájurvéda a co by vám mohla do každodenního života přinést?

Byliny v ájurvédě: Embilika lékářská – amalaki

Amalaki je jedním z nejúčinnějších omlazujících prostředků v ájurvédě, tzv. rasajánou. Nejvíce působí na pittu, krev, kosti, játra a srdce.

Jóga, ájurvéda a zima

Pohled jógy a ájurvédy na zimu a způsob, jak zůstat v rovnováze i v tomto období.

 

Byliny v ájurvédě: Zederach indický – neem

Bylina, která se hojně užívá pro vnitřní i vnější očistu či kožní potíže, se nazývá neem (zederach indický). Sám též pamatuji, když jsme hovořili v Indii s místními o parazitech, okamžitě doporučili neemový olej, který Indové považují za jeden z nejléčivějších.

Koření v ájurvédě – Tmavé hořčičné semínko

Když se řekne hořčičné semínko, vybaví si mnozí maximálně léto a s ním často spojované zavařování okurek. Nicméně patří k základním ájurvédským kořením a používá se v mnoha pokrmech.

Koření v ájurvédě – Římský kmín

Římský kmín má svíravou až pronikavou chuť a exotickou vůni. Z hlediska ájurvédy je mírně zahřívající, snižuje vátu a kaphu, mírně zvyšuje pittu. Velmi často se přidává na začátku vaření k hořčičnému semínku...

Koření v ájurvédě – Koriandr

Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...

Jak se připravit na jarní očistu

Rozhodli jste se toto jaro pro změnu, ale stále váháte? Chcete harmonizovat svoji váhu? Chcete zbavit své tělo starých usazenin a škodlivých toxinů? Seznamte se s vaším tělem a nejprve se připravte na jarní očistu...

Koření v ájurvédě: Šafrán

Vzhledem k tomu, že sběr šafránu je velmi náročný, je toto koření považováno za jedno z nejdražších na světě. Na 1 kilogram suchého koření je zapotřebí sesbírat cca 120 000 květů a blizny velmi rychle usušit. Proto se v češtině ustálila tato spojení: „je toho jako šafránu“ či „drahý jako šafrán“....

Kurkuma – indický šafrán

Zásluhou Arabů je kurkuma v Evropě známá již od starověku. Nejvíce je oblíbena v Anglii a často je kvůli obsahu žluto-oranžového barviva nazývána indický šafrán nebo žlutý zázvor...