Koření v ájurvédě – Římský kmín

11. 07. 2018


Římský kmín má svíravou až pronikavou chuť a exotickou vůni. Z hlediska ájurvédy je mírně zahřívající, snižuje vátu a kaphu, mírně zvyšuje pittu. Velmi často se přidává na začátku vaření k hořčičnému semínku...

Římský kmín, zvaný též kumín, případně v Indii nazývaný „džíra“, je velmi starým a v dávné minulosti využívaným druhem koření. Zmínku o tomto koření nalezneme již ve Starém zákoně u proroka Izajáše, který popisuje výsev kmínu na pole. Spolu s kurkumou a hořčičným semínkem tvoří trojici nejčastěji používaných koření v ájurvédě, původní indické medicíně.

Pochází pravděpodobně z jihovýchodních oblastí Středozemního moře až západní Asie. V dnešní době se pěstuje hlavně v Číně, Indii, Egyptě, Maroku, Turecku, Íránu, na Kypru a v jižních oblastech Ruska, v USA a Chile.

Kumín má svíravou až pronikavou chuť a exotickou vůni. Z hlediska ájurvédy je mírně zahřívající, snižuje vátu a kaphu, mírně zvyšuje pittu. Velmi často se přidává na začátku vaření k hořčičnému semínku, restuje se na oleji, aby se uvolnilo aroma. Stimuluje trávicí oheň agni a trávení, snižuje nadýmání. Zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků ve střevech. Používá se při bolesti žaludku, nevolnosti a průjmu, napomáhá regeneraci tkání. Velmi často ho můžeme najít spolu s koriandrem a fenyklem v čajích podporujících trávení. V ájurvédské kuchyni ho nejčastěji používáme v různých dhálech (luštěninových pokrmech), bramborovém sabdží, zálivkách (tarka) nebo mletou podobu pak nalezneme v rajtách (salátech s jogurtem) či omáčkách.

Římský kmín jako lék

  • Pro snížení horečky smícháme stejné množství semínek římského kmínu, koriandru a fenyklu. Do vařící vody přidáme 1 čajovou lžičku této směsi, necháme 10 minut vylouhovat a poté vypijeme.
  • Při bolestech žaludku smícháme 1/3 čajové lžičky mletého římského kmínu, špetku asafoetidy (čertova lejna) a špetku kamenné soli, dobře rozkoušeme a zapijeme teplou vodou.
  • Při nevolnosti nebo podrážděném žaludku si připravíme čaj z 1 lžičky semínek římského kmínu, špetky muškátového oříšku, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a vypijeme.
  • Pro zmírnění bolestivé menstruace se doporučuje nasucho pražit semínka římského kmínu, dokud nezačnou uvolňovat svíravé aroma, poté pomalu rozžvýkáme upražená semínka – množství 1 lžíce – a zapijeme 1 lžící šťávy z aloe vera.

 

Recept na okurkovou rajtu

Ingredience

  • miska nadrobno nakrájené salátové okurky
  • 1/2 zelené chilli papričky
  • 1 malá červená cibule
  • hrst najemno nasekaného čerstvého koriandru
  • sůl podle chuti
  • pepř černý podle chuti
  • 1/2–1 lžička mletého římského kmínu
  • bílý jogurt

Okurku, cibuli, chilli papričku a koriandr nakrájíme na velmi jemné kousky. Přidáme koření a jogurt, vše promícháme a necháme v lednici uležet cca 1 hodinu. Podáváme k bramborovým a zeleninovým pokrmům v malém množství.

 

Literatura:

Usha Lad, Dr. Vasant Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing

Swami Sada Shiva Tirtha: The Ayurveda Encyklopedia

David Frej: Ájurvédské recepty pro zdraví

 

  • autor: Filip Klieštík
  • foto: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket