pátek 24. 3. 2023
Když se řekne hořčičné semínko, vybaví si mnozí maximálně léto a s ním často spojované zavařování okurek. Nicméně patří k základním ájurvédským kořením a používá se v mnoha pokrmech.
Pokud nahlédneme do historie a geografie, dozvíme se, že se pěstuje po celém světě již více než pět tisíc let. Najdeme ho v Evropě, Asii, dokonce i v Himálajích. Zmínka o hořčičném semínku se nachází i v Bibli. Považuje se taky za mocný lék, poněvadž ve starém Řecku již Hippokrates vytvářel z hořčice speciální placky, které přikládal na bolavé klouby.
Existuje mnoho druhů hořčičných semínek, některé zdroje uvádějí až čtyřicet, ale pro kuchyňské účely používáme nejčastěji hořčičné semínko černé, hnědé či bílé, které má mírnější chuť.
Černé a hnědé hořčičné semínko má pronikavou až štiplavou chuť. Z hlediska ájurvédy zklidňuje vátu a kaphu, ale při častém použití zvyšuje pittu. Má totiž zahřívající charakter, proto se hořčičný olej používá v oblastech s chladným klimatem. Dr. Vasant Lad přisuzuje hořčičnému semínku silný účinek při léčbě bronchiálních onemocnění. Doporučuje ho použít také při vymknutí a bolesti, případně pro zbavení se střevních červů. V ájurvédské kuchyni ho nejčastěji najdeme v různých dhálech (luštěninových pokrmech), zeleninových sabdžích či v pokrmech z rýže anebo také v zálivkách (tarka) na saláty či polévky. Svou zahřívající vlastností napomáhá rozhořet trávicí oheň agni, čímž dochází ke zrychlení metabolismu, podpoře trávení, podpoře spalování tuků (snížení cholesterolu), a tedy i celkovému hubnutí.
Hořčičné semínko jako lék
Recept na sabdží z bílého zelí pro 2 osoby:
Ingredience
V pánvi rozpálíme olej, přidáme hořčičné semínko a římský kmín. Počkáme, až semínko začne pukat a vyskakovat, přisypeme kurkumu a zelené chilli, chvilku restujeme a vložíme zelí. Orestujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec dochutíme solí a trochou cukru, znovu chvilku povaříme. Na závěr přimícháme čerstvý koriandr. Podáváme s plackami čapátí.
Použitá literatura:
Usha Lad, Dr. Vasant Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing.
Swami Sada Shiva Tirtha: The Ayurveda Encyklopedia.
David Frawley, Vasant Lad: Rostliny v ájurvédě.