Koření v ájurvédě – Tmavé hořčičné semínko

25. 08. 2018


Když se řekne hořčičné semínko, vybaví si mnozí maximálně léto a s ním často spojované zavařování okurek. Nicméně patří k základním ájurvédským kořením a používá se v mnoha pokrmech.

Pokud nahlédneme do historie a geografie, dozvíme se, že se pěstuje po celém světě již více než pět tisíc let. Najdeme ho v Evropě, Asii, dokonce i v Himálajích. Zmínka o hořčičném semínku se nachází i v Bibli. Považuje se taky za mocný lék, poněvadž ve starém Řecku již Hippokrates vytvářel z hořčice speciální placky, které přikládal na bolavé klouby.

Existuje mnoho druhů hořčičných semínek, některé zdroje uvádějí až čtyřicet, ale pro kuchyňské účely používáme nejčastěji hořčičné semínko černé, hnědé či bílé, které má mírnější chuť.

Černé a hnědé hořčičné semínko má pronikavou až štiplavou chuť. Z hlediska ájurvédy zklidňuje vátu a kaphu, ale při častém použití zvyšuje pittu. Má totiž zahřívající charakter, proto se hořčičný olej používá v oblastech s chladným klimatem. Dr. Vasant Lad přisuzuje hořčičnému semínku silný účinek při léčbě bronchiálních onemocnění. Doporučuje ho použít také při vymknutí a bolesti, případně pro zbavení se střevních červů. V ájurvédské kuchyni ho nejčastěji najdeme v různých dhálech (luštěninových pokrmech), zeleninových sabdžích či v pokrmech z rýže anebo také v zálivkách (tarka) na saláty či polévky. Svou zahřívající vlastností napomáhá rozhořet trávicí oheň agni, čímž dochází ke zrychlení metabolismu, podpoře trávení, podpoře spalování tuků (snížení cholesterolu), a tedy i celkovému hubnutí.

Hořčičné semínko jako lék

  • Při bronchiálním astmatu zkuste smíchat 1 lžičku hořčičného oleje se lžičkou přírodního cukru a užívejte 2–3x denně na lačný žaludek. Případně vyzkoušejte čaj z 1/4 lžičky mletého hořčičného semínka a stejného množství mletého černého pepře, přidejte 1–2 lžičky medu a užívejte 2–3x denně. Rozetřený hořčičný olej na hrudníku může také přinést uvolnění.
  • Při přetrvávajícím kašli smíchejte 1/2 lžičky mletého hořčičného semínka a 1/2 lžičky mletého zázvoru s 1 lžičkou medu a jezte pomalu 2–3x denně.
  • Při svědění kůže aplikujte na postižené místo hodinu před koupelí či sprchou hořčičný olej. POZOR: Neužívejte na citlivá místa jako genitálie či bradavky.

Recept na sabdží z bílého zelí pro 2 osoby:

Ingredience

  • miska bílého zelí najemno nakrájeného
  • 1/2 zelené chilli papričky
  • slunečnicový olej
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/4–1/2 lžičky kurkumy
  • troška cukru
  • sůl podle chuti
  • voda
  • hrst čerstvého koriandru nadrobno nasekaného

V pánvi rozpálíme olej, přidáme hořčičné semínko a římský kmín. Počkáme, až semínko začne pukat a vyskakovat, přisypeme kurkumu a zelené chilli, chvilku restujeme a vložíme zelí. Orestujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec dochutíme solí a trochou cukru, znovu chvilku povaříme. Na závěr přimícháme čerstvý koriandr. Podáváme s plackami čapátí.

 

Použitá literatura:

Usha Lad, Dr. Vasant Lad: Ayurvedic Cooking for Self-Healing.

Swami Sada Shiva Tirtha: The Ayurveda Encyklopedia.

David Frawley, Vasant Lad: Rostliny v ájurvédě.

 

  • autor: Filip Klieštík
  • filip-kliestik.webnode.cz
  • foto: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket