Yoga & Fyzio FEST vdechl Barboře život a zdraví

Festival celostní medicíny, fyzioterapie, funkčního pohybu, jógy, zdraví a zdravého životního stylu se konal 5. – 6. 8. 2023 v areálu bývalého důlního areálu Barbora v Karviné jako součást Léta na Barboře.

Srpen – měsíc zralosti, sklizně a vděčnosti

Konec léta se pro naše předky nesl ve znamení radosti i vyčerpání. Radosti, protože sklízeli plody dosavadního úsilí, vyčerpání, protože tato práce byla v mnohém náročná a vyžadovala zapojení celé rodiny nebo vesnice.

Mandukásana (poloha žáby)

Manduka znamená v sanskrtu žába, ásana pozice/poloha. Mandukásana je tedy polohou žáby. Uvolňuje třísla a vnitřní stranu stehen, otevírá kyčle. Podporuje tvořivost a radost.

Cvičit jógu ráno, večer, či v noci?

Možná jste ranní ptáče, nebo naopak chodíte spát, když už jsou okolní okna dávno zhasnutá. Pokud si najdete ten správný čas na jógu, cvičit denně pak bude o dost snazší. Vytvoříte si tak svůj každodenní rituál a vyženete z hlavy potutelně se vkrádající ALE.
Nejsnáze přitom ke cvičení najdete čas ráno či večer před jídlem. Jak ranní, tak večerní cvičení má své benefity.

Střípky z Jóga Dnes Konference 2022 - svátku jógy v Česku

Doznívání - tak by se dal nazvat emociální i fyzický stav účastníků Jóga Dnes KONFERENCE - největšího jógového svátku v Česku v jejich nitru i na těle, který si s sebou odnášeli po celém dnu jogy v Martinickém paláci.

Podívejte se na velkou fotogalerii z akce.

Širšásana (stoj na hlavě)

Stoj na hlavě je velmi často nazýván královnou jógových ásan. Zvládnutí této pozice přináší blahodárný účinek našemu tělu i mysli. Obrácený stoj působí podobně, jako když otočíme přesýpací hodiny, aby se čas opět rozběhl zpátky.

 

Růst a jeho fáze – Stabilita

Evropa prošla dvěma světovými válkami a tato zkušenost se stala hlavním mezníkem k posunutí našeho myšlení o kousek dál. Tyto krize nám umožnily pochopit, že ať příslušíme k jakékoli kulturní, náboženské, politické, názorové nebo rasové skupině, či nepříslušíme, všichni bez rozdílu, jsme lidé....

Pránájáma – umění využití dechu podle jógy

Pránájáma, často označovaná jako dechové techniky, je nedílnou součástí tradiční jógy. Školy, které se hlásí k tomuto odkazu, vycházejí z metodiky, kterou v 1. tisíciletí př. Kr. vytvořil a popsal ve svém díle Jóga sútra učenec jménem Pataňdžali.

Jóga a pánevní dno jako krajina emocí

Název lekce či článku vytvořený spojením slov jóga a pánevní dno je v dnešní době vyhledávaný. A jak mi potvrdila jedna z fyzioterapeutek, nevyhledávají jej, jak by se mohlo na první pohled zdát, pouze ženy, ale ano, i muži. A proč je ono místo, jehož název před lety nemohl být za bílého dne vysloven bez ruměnce na tváři, žádaným místem mapování a zkoumání skrze jógu?

Jóga pro teplé letní dny

Slunce, světlo, teplo. Základní předpoklady růstu a života rostlin. V tom se od nás lidí neliší. Podobně jako zvířata, až na výjimky, kterým se daří v chladu a temnu. Jen my lidé máme kromě toho dar uvažování a uvědomování si sebe sama, identifikování toho, co cítíme, a pojmenovávání toho, co vnímáme.