Nejde o to, kde jsme. Ale jak jsme

První noc v novém bytě. Prostor, kde můžete začít úplně od začátku. Anebo navázat na to, co už nějakou dobu budujete. Je to zkrátka jenom na vás. To, jak se zde cítíte, ale nesouvisí tak úplně s tím místem samotným.

Poloha bohyně – utkata konásana

Silná stojná ásana, v níž se spodní část těla nachází v širokém dřepu a paže jsou zvedány do výše ramen. Je spojována s hindskou bohyní Lakšmí, která symbolizuje bohatství, prosperitu a plodnost. Říká se, že praktikování polohy v člověku tyto vlastnosti kultivuje.

Dvě křídla jogové disciplíny: Abhyāsa a Vairāgya

Abychom mohli ztišit pohyby ve vědomí, a zažít vnitřní klid, hovoří mudrc Patanjali v Sútře 1.12 o dvou pilířích jogové disciplíny a to o praxi (abhyāsa) a nepřipoutanosti (vairāgya), které se vzájemně doplňují a podporují, a tvoří celistvý přístup na cestě k poznání svého Já.

V čem nám prospívá chůze naboso?

Existuje mnoho tvrzení popisujících, jak může odkládání bot zlepšit sílu a rovnováhu, vyřešit onemocnění kyčlí, zad nebo kolen a zabránit bolestivým deformacím nohou, jako jsou vbočené palce nebo spadlé klenby. Proč a v čem nám prospívá?

Jak chytit meditaci za ten správný konec?

Asi každý člověk, který se někdy začal zabývat meditací, si v hlavě procházel otázky typu: „Jak dlouho mám meditovat?“, „Mám mít oči otevřené, nebo zavřené?“, „Měl/a bych se zaměřit na dech nebo zpívat mantru?“, „Mám vizualizovat čakry, nebo zcela vyprázdnit svou mysl?“

 

Václav Krejčík o vzniku své nové knihy

V dubnu spatřila světlo světa nová interaktivní kniha Václava Krejčíka Deník pro meditační čtení a psaní. Nejde o klasickou knihu, ale o nástroj, se kterým se naučíte pracovat se svou myslí. Díky tomu se posunete na své cestě za štěstím a váš život získá na kvalitě. Přečtěte si, co Vaška ke vzniku této knihy vedlo.

Jóga vážně není „jen“ móda!

Doby, kdy byla jóga vyloženě módní záležitostí, a to převážně díky celebritám, které s ní začínaly, jsou pryč a stal se z ní skutečně životní styl mnohých z nás.

Pozvánka na akci: Yoga & Fyzio FEST

Přijměte naše nejsrdečnější pozvání na unikátní festival Yoga & Fyzio FEST!

5. - 6. 8. 2023 - Areál bývalého dolu Barbora, Karviná

Jóga a já: Kateřina Hilerová

Začala jsem přes její fyzický aspekt, ale brzy jsem pochopila, že když do života přijmu i její další stránky, nesmírně mě to obohatí. Moje nynější praxe se vlastně odehrává především mimo jógamatku, ale i na ásany si najdu čas každý den - dělají totiž dobře mému tělu i mysli.

Zažijte smyslů-plné léto s časopisem Jóga Dnes (vychází 27.6.2023)

Prázdninové vydání lifestylového časopisu Jógy Dnes vychází již 27.6.2023 a letní atmosféra z něj jen čiší. V hlavním tématu jsme svou pozornost upřeli nejen na smysly, smyslnost, ale i na prožitky, rituály, relaxaci – zkrátka přinášíme všemožné nápady, poznatky a tipy, jak si léto užít opravdu smyslu-plně.