Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Češi houby milují, o tom není pochyb. Patříme k nejvášnivějším houbařům a houby tvoří důležitou součást podzimního jídelníčku. Jak si stojí houby na poli výživy?

Strava a studium + ukázkový jídelníček

Studium je proces, který vyžaduje hodně energie a nárokuje si i hodně vitamínů a mikroprvků. Správně nastavená strava při náročném studiu či přímo ve zkouškovém období má mít velký vliv na celou efektivitu studia, ať už je vám dvacet nebo čtyřicet...

Řebříček – bylinka nejen pro ženy

Babí léto před začátkem podzimu nás láká k toulkám přírodou. Louky ještě pěkně kvetou a často na nich bývá bílá bylina zvaná řebříček. Roste nejen na loukách, ale i vysoko v horách, také v městských parcích i u silnic – zkrátka je ho všude dost a skromné podmínky mu nevadí. Symbolicky nám může předávat tuto odolnost i své pevné spojení se zemí, které přináší stabilitu do nejistého světa kolem. Jeho květenství je složeno z tisíců drobounkých kvítků, odtud lidový název tisíclístník. Křehce působící rostlinka má však nečekaně pevný stonek. Voní po heřmánku, uklidní nervy i kašel a pomůže na ženské potíže.

Síla rostlin v domácích sirupech – vyrobte si je i vy, je to snadné!

Pokud byste si rádi občas zpestřili pitný režim a samotná voda s citronem už vás moc nebaví, zkuste si vyrobit lahodné domácí sirupy! A jestli od toho čekáte, že výroba bude náročná a zdlouhavá, naše tipy vás rychle vyvedou z omylu. Sirup zvládne připravit doma úplně každý. A věřte, že jakmile to jednou zkusíte, už nikdy nebudete chtít kupovaný!

Rajčata – cesta dobré chuti a výtečného zdraví!

Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Čtěte dál a možná se dozvíte o rajčatech to, co jste dosud nevěděli.

Letní sezona v kuchyni

Letní sezona bývá vždy nejplodnějším obdobím (alespoň pro vášnivé kuchařky). Letní měsíce jsou také většinou plné vzpomínek – na trhání borůvek v lese, zavařování rybízového džemu, vůni čerstvých ovocných koláčů s drobenkou nebo svěžest šťavnatých rajčat. A v neposlední řadě je letní čas dobou přirozeného doplňování cenných nutrientů, z nichž bude tělo čerpat v druhé polovině roku.

Zchlaďte se stravou, a to doslova!

Během léta je naše tělo poměrně dost zatěžováno jen tím, že se teploty pohybují výš, než jsme zvyklí. Tím jsme vystaveni většímu riziku celkového přehřátí. Strava je v tomto ohledu velmi důležitá, může nám pomoci a opravdu funguje.

Nástrahy letního grilování – jak si zdravě pochutnat?

Sezona grilování už je v plném proudu, velký kus léta je ještě před námi, a tak si jistě i vy chcete dopřát s rodinou nebo přáteli nejrůznější pochoutky na grilu. Váháte s těmito letními dobrotami kvůli hubnutí nebo zdravému životnímu stylu? Nemusíte. Máme pro vás několik tipů, jak si tohle léto užít grilovací sezonu naplno, s chutí a bez výčitek!

MACA – peruánský ženšen

Tradiční kofein, či thein nebo guarana začínají být značně „out“ a jejich místo pomalu, ale jistě nahrazují tzv. adaptogeny. Příroda je mocná kuchařka, dala za vznik rostlinám a plodům s nejrůznějšími účinky nejen na lidský organismus. Jedním z úctyhodných adaptogenů je i kořen MACA...

Meruňky – oranžové ovoce, které Češi milují

Meruňky jsou takoví poslové léta, patří mezi jedno z prvních typů ovoce, které si během letní sezóny užíváme. V kuchyni je nejčastěji používáme na plněné knedlíky nebo typickou, oblíbenou bublaninu. Jak si stojí na poli výživy?