Rajčata – cesta dobré chuti a výtečného zdraví!

Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Čtěte dál a možná se dozvíte o rajčatech to, co jste dosud nevěděli.

Letní sezona v kuchyni

Letní sezona bývá vždy nejplodnějším obdobím (alespoň pro vášnivé kuchařky). Letní měsíce jsou také většinou plné vzpomínek – na trhání borůvek v lese, zavařování rybízového džemu, vůni čerstvých ovocných koláčů s drobenkou nebo svěžest šťavnatých rajčat. A v neposlední řadě je letní čas dobou přirozeného doplňování cenných nutrientů, z nichž bude tělo čerpat v druhé polovině roku.

Zchlaďte se stravou, a to doslova!

Během léta je naše tělo poměrně dost zatěžováno jen tím, že se teploty pohybují výš, než jsme zvyklí. Tím jsme vystaveni většímu riziku celkového přehřátí. Strava je v tomto ohledu velmi důležitá, může nám pomoci a opravdu funguje.

Nástrahy letního grilování – jak si zdravě pochutnat?

Sezona grilování už je v plném proudu, velký kus léta je ještě před námi, a tak si jistě i vy chcete dopřát s rodinou nebo přáteli nejrůznější pochoutky na grilu. Váháte s těmito letními dobrotami kvůli hubnutí nebo zdravému životnímu stylu? Nemusíte. Máme pro vás několik tipů, jak si tohle léto užít grilovací sezonu naplno, s chutí a bez výčitek!

MACA – peruánský ženšen

Tradiční kofein, či thein nebo guarana začínají být značně „out“ a jejich místo pomalu, ale jistě nahrazují tzv. adaptogeny. Příroda je mocná kuchařka, dala za vznik rostlinám a plodům s nejrůznějšími účinky nejen na lidský organismus. Jedním z úctyhodných adaptogenů je i kořen MACA...

Meruňky – oranžové ovoce, které Češi milují

Meruňky jsou takoví poslové léta, patří mezi jedno z prvních typů ovoce, které si během letní sezóny užíváme. V kuchyni je nejčastěji používáme na plněné knedlíky nebo typickou, oblíbenou bublaninu. Jak si stojí na poli výživy?

Kedlubna – nenápadná, ale všestranná zelenina

Sezóna kedlubny začíná v květnu a končí na podzim. Možná jste si již všimli, že na trzích se spolu s ředkvičkami vypíná na prvních místech. Tato zelenina je na první pohled obyčejnou košťálovou zeleninou, schovává v sobě ale mnoho dobrého.

Klíčky – zázrak přírody plný vitamínů

V každém semínku je ukryta živoucí energie. K tomu, abychom tuto energii probudili k životu, stačí jen trocha naší péče. Získáme užitečný zdroj vitamínů, minerálů, proteinů i antioxidantů, zkrátka vše, co je pro rostlinku (ale i pro náš organismus) životně důležité. Naklíčená semínka mají detoxikační účinky, obsahují spoustu enzymů pro snadnější trávení a na rozdíl od luštěnin nenadýmají. Taková sklenice plná čerstvých klíčků v bio kvalitě z geneticky nemodifikovaných semen se v naší „jedovaté době“ stává opravdovým pokladem.

Strava partnerů před plánovaným otěhotněním a v době těhotenství matky

Každá životní etapa člověka má co do výživy svá určitá specifika, kterým je třeba se přizpůsobit. Těhotenství je obdobím života ženy, které si žádá citlivý přístup. Ne každá žena či partneři/manželé, kteří plánují založit rodinu, si uvědomují, že se zdravým životním stylem a stravováním musí začít dávno před samotným početím....

Kopřiva – jarní životabudič

Kopřiva dvoudomá je u nás hojně rozšířenou rostlinou. K čemu je tato žahavá zelená kráska dobrá a kdy je nejlepší ji sbírat, aby si zachovala své léčivé účinky?