Zdravá strava 18. 08. 2021 PDF Tisk

Rajčata – cesta dobré chuti a výtečného zdraví!

Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Čtěte dál a možná se dozvíte o rajčatech to, co jste dosud nevěděli.

Rajčata – cesta dobré chuti a výtečného zdraví!

V Česku jsou nejoblíbenější červená rajčata. Je to tím, že k nám přišla relativně nedávno a bylo to zrovna v době, kdy se za správné rajče považovalo to červené. Přitom původní rajčata ve Střední Americe byla malá a žlutá.

Rajčata jednoznačně patří mezi zdravé a výživné potraviny, které můžeme zařadit kdykoliv. Příznivé také je, že mají málo kalorií, tuků a doslova žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.

Zralost nade vše 
U rajčat platí, že věk je nepodstatné číslo. Dokonce tak moc, že čím starší odrůda, tím lepší chuť. Odrůdy z 19. století tak hravě strčí do kapsy většinu moderních. V anglicky mluvících zemích jsou tyto staré odrůdy známé jako „heirloom tomatoes“. V Americe mezi takové populární „dědictví“ patří například česká odrůda Stupice. 

Rajčata na větvičce nemohou uzrát najednou. Pokud takové vidíte v supermarketu, můžete si být jisti, že nedozrála přirozeně, ale pod umělým osvětlením. Chuť takovýchto rajčat se však nikdy nemůže vyrovnat těm, jež dozrála přirozenou cestou.

Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který má protirakovinové účinky. Navíc ho lidské tělo dokáže získat i z tepelně upravených rajčat.

Šťavnaté plody pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata jsou nejběžnější ingrediencí hlavně ve Středomoří, ale ani česká kuchyně se jim nevyhnula a naši rajskou omáčku, lečo či rajčatový salát s cibulkou zná každý.

Správné skladování 
Pokud rajčata skladujete, věřte, že to není to pravé ořechové a může se stát, že je zasáhne plíseň. Zralé plody totiž vydrží jen pár dní. Rajčata je potřeba mít v chladu, ideální teplota je kolem 10 °C. Proto nebuďte překvapení, když po vyndání z lednice vypadají zmrzle. Jsou! V lednici je na ně příliš chladno.

Před příchodem prvních mrazů otrhejte všechny ještě nedozrálé plody. Když je uložíte při teplotě okolo 10–13 °C, budou dozrávat až do Vánoc. Dozrávání rajčat lze urychlit, pokud mezi ně rozmístíte zralá jablka. Uvolňují etylén a ten podporuje dozrávání.

Ovoce, nebo zelenina? 
Je rajče ovoce, nebo zelenina? Názory se v tomto směru příliš neshodují. Různé vědní obory na to mají rozdílné názory. Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, se správně nazývá lilek rajče, a z tohoto pohledu je proto rajče ovocem.

Rajčata a jejich příznivý vliv na organismus 
Rajské jablíčko neboli rajče je rostlina z čeledi lilkovitých, která pochází z Jižní Ameriky a na evropském stole se objevila v 16. století. U nás se rajčata do povědomí veřejnosti dostala až koncem 18. století, a to byla ještě obviňována, že škodí našemu organismu. Ukázalo se však, že opak je pravdou. Rajčata obsahují mnoho vysoce cenných látek, ovocný cukr, karoten, vitaminy A, C, B1 thiamin, B2, E, minerální látky železo, draslík, vápník, sodík a chlor. Kromě toho také kyselinu fosforečnou a osvěžující kyselinu citronovou a jablečnou.

Pokud hubnete do plavek, jsou pro vás ideální potravinou. 100 gramů rajčat má totiž jen 19 kalorií. Rajčata snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Zvyšují i imunitu organismu, podporují činnost jater a regulují funkci ledvin.

Jaká rajčata kupovat? 
Při nákupu rajčat vybíráme dobře vybarvené plody a dáváme si pozor, aby nebyly nahnilé, plesnivé nebo příliš měkké. Před zpracováním je vždy dobře omyjeme. Ve studené kuchyni se rajčata používají hlavně jako součást salátů, do předkrmů nebo i jako samostatný předkrm. V teplé kuchyni se hodně využívají do omáček, ragú a hlavně na těstoviny, z nichž jsou asi nejznámější špagety alla bolognese. Dále je používáme různě zapečená jako teplý předkrm, zapečená s různou zeleninou a bramborami jako samostatné bezmasé jídlo nebo grilovaná jako přílohu k masu a také do teplých polévek.

Pojďme vařit: Zapečené brambory s rajčaty a smetanou

Ingredience:

  • 800 g uvařených brambor ve slupce
  • 8 g soli
  • 5 g bílého pepře
  • 80 g eidamského sýra
  • 400 g oloupaných rajčat
  • 50 g másla
  • 150 g smetany

Zapékací misku vymažeme máslem, oloupané brambory nakrájíme na plátky a rozložíme na dno, osolíme, opepříme a poklademe plátky oloupaných rajčat. Takto střídavě vrstvíme do vyčerpání všech surovin, končíme vrstvou rajčat. Do smetany přidáme nastrouhaný sýr, promícháme, zalijeme brambory s rajčaty a dáme zapéct do trouby při teplotě 180 °C asi půl hodiny. Poté servírujeme na talíř. Vhodné je podávat třeba s rajčatovým salátem s jarní cibulkou.

Dobrou chuť!

  • autorka: Valentina Lebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné