Žijte jednoduše aneb Jak neplýtvat potravinami

Miliony tun potravin ročně ve vyspělých zemích světa zůstávají nevyužity a na pospas svému osudu. Stejně jako se učíme v dětství hospodařit s korunkami v duchu pořekadla „bez práce nejsou koláče“, tak bychom se měli učit vážit si potravin a věcí obecně. Stačí malé změny, malé krůčky, které můžete sami udělat. I kdyby to mělo být jen pro dobrý pocit a z úcty k opravdovému jídlu.

Jídlem na podporu imunity

Imunita je velmi křehká a citlivá a je třeba ji „opečovávat“. Spíše než na "zobání" nejrůznějších pilulek na podporu imunity bychom se měli primárně zaměřit za kvalitní potraviny. Vše začíná u prevence!

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy – snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to „omega-3“? Má cenu je brát jako doplněk stravy? A jaké jsou nejvhodnější zdroje těchto mastných kyselin?

Světlo a stín... ve složení potravin

V zemědělství a potravinářském průmyslu už jsme dospěli tak daleko, že nemůžeme řešit jen druh potraviny, ale také její reálné složení a původ. Je potřeba se soustředit na to, z jakého zdroje potraviny pocházejí a jaké množství jich konzumujeme...

Čerstvé ovoce a zelenina v zimě – je to opravdu takový benefit?

Je leden. Čas, kdy má mrznout. Čas, kdy zemědělská půda odpočívá a načerpává sílu. Přesto všechno se v regálech našich obchodů objevují zářivé jahody, borůvky, maliny, oranžové pomeranče a grapefruity, zralá-nezralá manga, exotické plody a další. Je to přirozené? Může ještě něco takového být zdraví prospěšné?

Vyčistěte si svůj jídelníček

Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…

Jak na vánoční cukroví, které je zdravé a bez zbytečné chemie

Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Pak se vám bude jistě hodit naše "zdravotní" desatero rad, jak zacházet s cukrovím i samotnými ingrediencemi..

Ořechy – výběr, péče a skladování

Oříšky by měly být samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. S blížícím se Vánoci je to téma více než aktuální. Ořechy jsou součástí cukroví, sladkých vánočních dezertů, ale i nejrůznějších dárkových balíčků, směsí a dárkových košů.

Cukr a jeho vliv na mozek i psychiku

Cukr je poslední roky velmi žhavé téma. Cukr je jed, je to toxická látka, je to látka vysoce návyková, je to něco, čemu bychom se měli ideálně vyhýbat velkým obloukem. Opravdu je to tak žhavé? Ano i ne. Pojďme se podívat, jak na cukr reaguje naše tělo.

Aquafaba: veganské bílky

Před dvěma týdny jsme rozebírali náhražky mléka a mléčných výrobků. Dnes bude ale řeč o surovině, která je zcela přirozená a není nijak zatížena aditivy. S blížícím se časem Vánoc ji určitě uplatníte...