Klíčky – zázrak přírody plný vitamínů

V každém semínku je ukryta živoucí energie. K tomu, abychom tuto energii probudili k životu, stačí jen trocha naší péče. Získáme užitečný zdroj vitamínů, minerálů, proteinů i antioxidantů, zkrátka vše, co je pro rostlinku (ale i pro náš organismus) životně důležité. Naklíčená semínka mají detoxikační účinky, obsahují spoustu enzymů pro snadnější trávení a na rozdíl od luštěnin nenadýmají. Taková sklenice plná čerstvých klíčků v bio kvalitě z geneticky nemodifikovaných semen se v naší „jedovaté době“ stává opravdovým pokladem.

Strava partnerů před plánovaným otěhotněním a v době těhotenství matky

Každá životní etapa člověka má co do výživy svá určitá specifika, kterým je třeba se přizpůsobit. Těhotenství je obdobím života ženy, které si žádá citlivý přístup. Ne každá žena či partneři/manželé, kteří plánují založit rodinu, si uvědomují, že se zdravým životním stylem a stravováním musí začít dávno před samotným početím....

Kopřiva – jarní životabudič

Kopřiva dvoudomá je u nás hojně rozšířenou rostlinou. K čemu je tato žahavá zelená kráska dobrá a kdy je nejlepší ji sbírat, aby si zachovala své léčivé účinky?

Kofein a jeho účinky na organismus

Snad každý se někdy cítil unavený. Únava je přirozená reakce těla indikující, že je čas si odpočinout a dopřát tělu dobytí baterek ať už v podobě spánku, nebo jednoduchého zpomalení. Ruku na srdce, kdo má ale to štěstí nebo tu možnost se natáhnout na gauč či si dát tzv. dvacet kdykoliv, kdy si o to tělo říká?

Lyofilizované ovoce

Mrazem sušené plody, které si – díky způsobu konzervace – uchovají specifickou chuť, barvu i vůni. Jaké jsou výhody lyofilizovaného ovoce oproti ovoci sušenému?

Vláknina jako náš správce trávení

S blížícím se jarem konečně odlehčujeme a měníme naše zimní jídelníčky. Myslet bychom měli zejména na vlákninu, které máme už tak ve stravě nedostatek. Jaké zdroje zařadit a proč ji vůbec tak potřebujeme?

Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Vývary obecně se v poslední době staly velmi populárními a důvod k tomu je jednoduchý. Jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod.

Vliv nadměrné konzumace soli na naše zdraví

Nadměrná konzumace soli je jednoznačně jeden z největších problémů našich jídelníčků. „Sůl nad zlato!“ do jisté míre sice platí, ale mám dojem, že jsme si toto pořekadlo my Češi přivlastnili až příliš. U soli je prostě důležité najít zdravou míru...

Kaki – tak trochu jiné ovoce

Kaki, ovoce, které je původem z Číny, se pěstuje již tisíce let pro svou lahodnou chuť. Co v sobě skrývá tato pochoutka z pohledu výživy?

Skořice – královna koření

Skořice je koření, které si získalo v kuchyni oblibu především pro svoji nezaměnitelnou specifickou vůni a chuť. Mnozí z nás si již neumí představit podzimní a zimní měsíce bez podmanivého aromatu skořice, avšak nejedná se pouze o výjimečnou kuchyňskou přísadu, ale také o výborný přírodní lék, jehož blahodárné účinky jsou v přírodním léčitelství využívány již tisíce let.