BLESKOVĚ

Cukr a jeho vliv na mozek i psychiku

Cukr je poslední roky velmi žhavé téma. Cukr je jed, je to toxická látka, je to látka vysoce návyková, je to něco, čemu bychom se měli ideálně vyhýbat velkým obloukem. Opravdu je to tak žhavé? Ano i ne. Pojďme se podívat, jak na cukr reaguje naše tělo.

Aquafaba: veganské bílky

Před dvěma týdny jsme rozebírali náhražky mléka a mléčných výrobků. Dnes bude ale řeč o surovině, která je zcela přirozená a není nijak zatížena aditivy. S blížícím se časem Vánoc ji určitě uplatníte...

Tuky – tukofóbie je pryč, oslavujme!

Dlouhá léta bylo tukům dáváno za vinu, že pomalu a jistě roste počet obézních lidí na této planetě. Vejce byla tabu, máslo bylo tabu a light potraviny zažívaly boom. Ghí ještě nikdo neznal. O dvě dekády později tuky milujeme a zdravý rozum se opět navrací...

Alternativy a náhražky mléčných výrobků

Se vzrůstající oblibou rostlinné stravy a stále častějšími problémy lidí s mléčnými výrobky se přímo úměrně rozvíjí trh s rostlinnými náhražkami mléčných výrobků. Jaká je jejich výživová hodnota a jaké výrobky za to opravdu nestojí?

Jak bojovat proti zpomalenému metabolismu

Zpomalený metabolismus, tedy metabolismus, který velmi šetří a ochotně ukládá energii do zásoby, je problém, se kterým se u lidí s nadváhou setkávám dnes a denně. Nepravidelnost ve stravě, stres, nedostatek pohybu, diety – to vše jsou příčiny toho, že nejčastěji ženy přibírají i tzv. ze vzduchu.

Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Už jste slyšeli o pracharandě? Melasa, sladěnka, rapadura...to všechno jsou již zcela běžná a známá sladidla. Pracharanda tak trochu na své znovuobjevení čeká. Připravit si ji můžete i doma a pak už si ji zcela jistě oblíbíte.

Švestky – první vlaštovky nadcházejícího podzimu

Čerstvé švestky a jejich dvě další podoby – švestky sušené a povidla – jsou oblíbené suroviny, bez kterých si naše babičky nedokázaly představit koláče, knedlíky a ani další pochutiny. Pojďme se na švestky podívat pod lupou.

Serotonin – hormon štěstí a dobré nálady

Vycházíte ven, vše voní, bují, kvete a ptáci zpívají ostošest. Svěží vzduch vás obklopuje jako peřina. Slunce svítí a dává najevo svou sílu. Nadechnete se a pod tou záplavou slunečních paprsků a euforie se sami pro sebe usmějete. Venku panuje neskutečná energie a vaše tělo to cítí. Právě jste zažili něco, co způsobilo, že se ve vás vyplavil hormon štěstí, lásky a radosti – serotonin…

Okurka – dáma, co osvěží

Okurky patří k velmi oblíbené zelenině, kterou si často pěstujeme na našich zahrádkách. Vyžadují dostatečný přísun vláhy, a pokud ji dostanou, bohatě nám ji vrátí zpět i s úroky v podobě vitamínů a minerálních látek.

Červený rybíz – lahodný zdroj vitamínu C

Džem z červeného rybízu neodmyslitelně patří k vánočnímu lineckému cukroví. Jeho typická nakyslá chuť si s máslovým těstem neobyčejně rozumí. Jaké bohatství ukrývají malé bobulky?