Zdravá strava 21. 08. 2021 PDF Tisk

Síla rostlin v domácích sirupech – vyrobte si je i vy, je to snadné!

Pokud byste si rádi občas zpestřili pitný režim a samotná voda s citronem už vás moc nebaví, zkuste si vyrobit lahodné domácí sirupy! A jestli od toho čekáte, že výroba bude náročná a zdlouhavá, naše tipy vás rychle vyvedou z omylu. Sirup zvládne připravit doma úplně každý. A věřte, že jakmile to jednou zkusíte, už nikdy nebudete chtít kupovaný!

Síla rostlin v domácích sirupech – vyrobte si je i vy, je to snadné!

Vyhněte se levným náhražkám
Sirupů je na trhu celá řada. Ty nejznámější a zároveň nejlevnější „ovocné“ jsou plné sladidel, aromat, ochucovadel a barviv, ovšem pravé ovoce většinou tyto sirupy ani nepotkaly. Rovnou tedy zapomeňte na zdánlivě lákavé druhy sirupů s výraznými barvami a poutavou etiketou. Takové opravdu nejsou dobré ani pro vás, ani pro vaše děti. Za našich babiček patřily kvalitní domácí sirupy z ovoce a různých bylinek mezi základní výbavu v kuchyni. Pojďme se tedy k tomu vrátit! Získáte tak poctivou a zdravou surovinu přesně podle vaší chuti. Nespornou výhodou doma vyrobeného sirupu je, že přesně víte, z čeho se skládá a v jakém množství.

Jak sirupy využít v kuchyni
Sirupy pak využijete nejen na přípravu zdravé limonády, ale můžete je přidat také na dezerty nebo jimi ochutit váš oblíbený čaj. Sirupy z bylinek vám navíc dobře poslouží při nejrůznějších onemocněních či nachlazeních. Patří totiž také mezi přírodní léčiva. A ještě k tomu chutnají skvěle.

JAK NA TO?
Nasbírejte na zahrádce své oblíbené bylinky nebo se pro ně vydejte do přírody. Bylinky je nejlepší sbírat během slunečného počasí, ideálně kolem poledne, kdy je jejich vůně nejvíce intenzivní. Pro bylinkový sirup si můžete vybrat snad jakoukoliv rostlinku (jak se říká – není bylina, která by na něco nebyla). My jsme pro vás tentokrát připravili postup na dva sirupy ze známých bylinek – máty a sedmikrásky. Oba sirupy jsou voňavé a lahodné! Zkuste je.

Mátový sirup
Kdo měl nebo stále má tuto bylinku s intenzivně svěžím aroma na zahrádce, jistě dobře ví, že se máta ráda hojně rozrůstá všude tam, kde jí to dovolíte. Než ji tedy začnete likvidovat, zkuste z ní připravit sirup!

Ingredience: 100 g mátových lístků, 500 g cukru, 700 ml vody, šťáva z 1 bio citronu
Mátu důkladně omyjte a lístky nasekejte na menší kousky. Do hrnce nalijte vodu, nasypte cukr a přiveďte k varu. Pak přidejte nasekanou mátu a šťávu z citronu. Ihned odstavte z ohně a nechte 2–3 hodiny louhovat. Hotový sirup přelijte přes sítko do připravených sklenic, uzavřete a skladujte na chladnějším místě.

Sedmikráskový sirup
Je velmi lahodný a také zdravý. Podporuje například vykašlávání, dobře ho tedy využijete při kašli jako součást teplého čaje. Na organismus působí protizánětlivě a dobrý vliv má i na ledviny a močové cesty.

Ingredience: cca 500 květů sedmikrásek, 750 ml vody, 500 g cukru, 1 bio citron
Omyté květy sedmikrásek přelijte vroucí vodou. Přidejte k nim pečlivě umytý a na kousky nakrájený citron i s kůrou. Nechte den vyluhovat a pak sceďte přes jemné síto či plátýnko (např. dvojitou gázu), vymačkejte a přidejte cukr. Za občasného míchání svařte do hustoty sirupu, až se cukr rozpustí. Sedmikráskový sirup nechte trochu vychladnout a nalijte do sklenic.

Chcete-li sirupy hustější, můžete přidat až o 200 g cukru více. Hotový sirup nalijte vždy do čistých a horkou vodou vymytých lahví nebo sklenic. Dobře umyjte také uzávěry. Sirup by měl takto vyrobený vydržet alespoň měsíc (což se stane málokdy – na to je příliš dobrý).

Do domácích sirupů se běžně nepřidávají žádná konzervační činidla, cukr je totiž sám o sobě výborný konzervant. Pokud ale chcete mít jistotu, můžete hotové sirupy ještě sterilovat. Litrovým lahvím stačí asi 15 minut při 80 stupních.

Na zdraví!

Objednat předplatné