čtvrtek 3. 10. 2024
Silvestr a příprava novoročních oslav je v plném proudu. Mimo cukroví, řízků, kapra, bramborového salátu, které se pojí k Vánocům, a různých dalších pochutin patří ke svátečnímu období i zvýšená konzumace alkoholu.
Mezi položky, které si minimálně jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře by přece bez klasického bramborového salátu nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do svého salátu škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. A není divu, majonéza je již mnoho let jakýmsi strašákem mezi potravinami a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?
Štědrý den a vánoční svátky se blíží a s nimi i příprava tradičních národních pokrmů – smaženého kapra nebo řízků, bramborového salátu a polévky. Zatímco na salátu či polévce nemůžete nic moc zkazit co do zdravotního hlediska (až na to, že vás chytne žlučník z přemíry majonézy v salátu), u smažení jde přece jen o citlivější přípravu. Pojďme se podívat na to, jaké tuky jsou vhodné pro smažení kapra či řízků a proč.
Mimo typické symboly Vánoc, jako je Ježíšek, stromeček nebo vánoční světýlka, patří k nejsilnějším ty symboly, které mají chuť a vůni. Rohlíčky vonící po vanilce, perníčky s vůní anýzu nebo štrúdl v tónu skořice se zaryjí do paměti nejednoho člověka. Typické vánoční koření k svátkům zkrátka patří. Co o něm víme zajímavého?
Vánoce jsou symbolem hojnosti. Hojnost pro nás zase znamená ve většině případech hodně jídla. A tak rok co rok přes svátky přibíráme, abychom se zase od ledna snažili přebytečných kilogramů zbavit. A jak to tak u všech „nemocí“ bývá, nejdůležitější je PREVENCE.
Advent se nebezpečně blíží a s ním i pečení tradičního cukroví. Zase nám ten rok tak rychle utekl, že? S cukrovím je potřeba začít dostatečně dopředu, tedy alespoň s některými druhy, aby se dobře uleželo. Proto pro vás máme první vánoční inspiraci už na konec listopadu.
Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Mnoho lidí tak zanevřelo na tuto zeleninu jednou provždy. Zkuste této superpotravině dát ještě šanci, rozhodně si ji zaslouží! Její pořízení je cenově příznivé, rovněž je řepa nenáročná na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů, a navíc je to doslova terno pro vaše zdraví. Tato kořenová zelenina by tak ve vaší kuchyni určitě neměla chybět.
Tato rostlina květem připomíná slunečnici. Hlíza pak vypadá jako zázvor. V kuchyni se využívá podobně jako brambora. Není to ovšem ani slunečnice, ani zázvor a ani brambora. Řeč je o topinamburu, zdravém příbuzném brambor. Proč si jej dopřát?
Symbol spojení se zemí, sílu a vitalitu, to vše odedávna představují kořeny. Jejich využívání patří k nejstarším léčitelským metodám a my z jejich síly těžíme i dnes. Ideální čas ke sběru kořenů je právě teď, začátkem podzimu.
Název kombucha pro vás patrně nebude zcela neznámým. Blahodárné účinky na lidský organismus jsou kombuchové kultuře připisovány již tisíce let a obliby dosáhla také v Českých zemích, zejména počátkem 20. století.