pondělí 18. 1. 2021
Pokud se zeptáte ženy, bez čeho by nemohla žít, často odpoví, že bez čokolády. Čokoláda je něco, co nám vykouzlí úsměv na tváři. Opravdoví fajnšmejkři si dopřávají čokoládu 95 % a výše. Proč po ní celý svět tak touží?
Miliony tun potravin ročně ve vyspělých zemích světa zůstávají nevyužity a na pospas svému osudu. Stejně jako se učíme v dětství hospodařit s korunkami v duchu pořekadla „bez práce nejsou koláče“, tak bychom se měli učit vážit si potravin a věcí obecně. Stačí malé změny, malé krůčky, které můžete sami udělat. I kdyby to mělo být jen pro dobrý pocit a z úcty k opravdovému jídlu.
Imunita je velmi křehká a citlivá a je třeba ji „opečovávat“. Spíše než na "zobání" nejrůznějších pilulek na podporu imunity bychom se měli primárně zaměřit za kvalitní potraviny. Vše začíná u prevence!
Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy – snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to „omega-3“? Má cenu je brát jako doplněk stravy? A jaké jsou nejvhodnější zdroje těchto mastných kyselin?
V zemědělství a potravinářském průmyslu už jsme dospěli tak daleko, že nemůžeme řešit jen druh potraviny, ale také její reálné složení a původ. Je potřeba se soustředit na to, z jakého zdroje potraviny pocházejí a jaké množství jich konzumujeme...
Je leden. Čas, kdy má mrznout. Čas, kdy zemědělská půda odpočívá a načerpává sílu. Přesto všechno se v regálech našich obchodů objevují zářivé jahody, borůvky, maliny, oranžové pomeranče a grapefruity, zralá-nezralá manga, exotické plody a další. Je to přirozené? Může ještě něco takového být zdraví prospěšné?
Nadměrná konzumace soli je jednoznačně jeden z největších problémů našich jídelníčků. „Sůl nad zlato!“ do jisté míre sice platí, ale mám dojem, že jsme si toto pořekadlo my Češi přivlastnili až příliš. U soli je prostě důležité najít zdravou míru...
Kulinařina má jednu aktuálně velmi oblíbenou přípravu jídla a ta se nazývá dekonstrukce. Vezmete klasické jídlo a to rozložíte na jednotlivé složky tak, že z toho vznikne pokrm ve stylu fine dining. Rozložte svůj jídelníček na jednotlivé složky a seskládejte ho v lepším stylu…
Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Pak se vám bude jistě hodit naše "zdravotní" desatero rad, jak zacházet s cukrovím i samotnými ingrediencemi..
Oříšky by měly být samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. S blížícím se Vánoci je to téma více než aktuální. Ořechy jsou součástí cukroví, sladkých vánočních dezertů, ale i nejrůznějších dárkových balíčků, směsí a dárkových košů.