Koření s vůní Vánoc – adventní ingredience, které milujeme

Mimo typické symboly Vánoc, jako je Ježíšek, stromeček nebo vánoční světýlka, patří k nejsilnějším ty symboly, které mají chuť a vůni. Rohlíčky vonící po vanilce, perníčky s vůní anýzu nebo štrúdl v tónu skořice se zaryjí do paměti nejednoho člověka. Typické vánoční koření k svátkům zkrátka patří. Co o něm víme zajímavého?

Užijte si advent bez následných výčitek aneb užitečné rady pro vánoční jídelníček

Vánoce jsou symbolem hojnosti. Hojnost pro nás zase znamená ve většině případech hodně jídla. A tak rok co rok přes svátky přibíráme, abychom se zase od ledna snažili přebytečných kilogramů zbavit. A jak to tak u všech „nemocí“ bývá, nejdůležitější je PREVENCE.

Vánoční cukroví ve zdravém kabátku: Pečte chutně, ale zdravě

Advent se nebezpečně blíží a s ním i pečení tradičního cukroví. Zase nám ten rok tak rychle utekl, že? S cukrovím je potřeba začít dostatečně dopředu, tedy alespoň s některými druhy, aby se dobře uleželo. Proto pro vás máme první vánoční inspiraci už na konec listopadu.

Červená řepa –⁠ pomocník na cestě za zdravím a vitalitou

Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Mnoho lidí tak zanevřelo na tuto zeleninu jednou provždy. Zkuste této superpotravině dát ještě šanci, rozhodně si ji zaslouží! Její pořízení je cenově příznivé, rovněž je řepa nenáročná na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů, a navíc je to doslova terno pro vaše zdraví. Tato kořenová zelenina by tak ve vaší kuchyni určitě neměla chybět.

Topinambur – netradiční příbuzný brambory

Tato rostlina květem připomíná slunečnici. Hlíza pak vypadá jako zázvor. V kuchyni se využívá podobně jako brambora. Není to ovšem ani slunečnice, ani zázvor a ani brambora. Řeč je o topinamburu, zdravém příbuzném brambor. Proč si jej dopřát?

Síla kořenů bylin

Symbol spojení se zemí, sílu a vitalitu, to vše odedávna představují kořeny. Jejich využívání patří k nejstarším léčitelským metodám a my z jejich síly těžíme i dnes. Ideální čas ke sběru kořenů je právě teď, začátkem podzimu.

Kombucha – chutný nápoj a lék v jednom

Název kombucha pro vás patrně nebude zcela neznámým. Blahodárné účinky na lidský organismus jsou kombuchové kultuře připisovány již tisíce let a obliby dosáhla také v Českých zemích, zejména počátkem 20. století.

Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Češi houby milují, o tom není pochyb. Patříme k nejvášnivějším houbařům a houby tvoří důležitou součást podzimního jídelníčku. Jak si stojí houby na poli výživy?

Strava a studium + ukázkový jídelníček

Studium je proces, který vyžaduje hodně energie a nárokuje si i hodně vitamínů a mikroprvků. Správně nastavená strava při náročném studiu či přímo ve zkouškovém období má mít velký vliv na celou efektivitu studia, ať už je vám dvacet nebo čtyřicet...

Řebříček – bylinka nejen pro ženy

Babí léto před začátkem podzimu nás láká k toulkám přírodou. Louky ještě pěkně kvetou a často na nich bývá bílá bylina zvaná řebříček. Roste nejen na loukách, ale i vysoko v horách, také v městských parcích i u silnic – zkrátka je ho všude dost a skromné podmínky mu nevadí. Symbolicky nám může předávat tuto odolnost i své pevné spojení se zemí, které přináší stabilitu do nejistého světa kolem. Jeho květenství je složeno z tisíců drobounkých kvítků, odtud lidový název tisíclístník. Křehce působící rostlinka má však nečekaně pevný stonek. Voní po heřmánku, uklidní nervy i kašel a pomůže na ženské potíže.