Červená řepa –⁠ pomocník na cestě za zdravím a vitalitou

Červená řepa patří bezesporu mezi nejzdravější druh zeleniny, ale bohužel ji řada z nás neocení. Důvodem je zřejmě špatná vzpomínka na školní jídelny, kde nám řepu nutili v leckdy nepopulární úpravě. Mnoho lidí tak zanevřelo na tuto zeleninu jednou provždy. Zkuste této superpotravině dát ještě šanci, rozhodně si ji zaslouží! Její pořízení je cenově příznivé, rovněž je řepa nenáročná na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů, a navíc je to doslova terno pro vaše zdraví. Tato kořenová zelenina by tak ve vaší kuchyni určitě neměla chybět.

Topinambur – netradiční příbuzný brambory

Tato rostlina květem připomíná slunečnici. Hlíza pak vypadá jako zázvor. V kuchyni se využívá podobně jako brambora. Není to ovšem ani slunečnice, ani zázvor a ani brambora. Řeč je o topinamburu, zdravém příbuzném brambor. Proč si jej dopřát?

Síla kořenů bylin

Symbol spojení se zemí, sílu a vitalitu, to vše odedávna představují kořeny. Jejich využívání patří k nejstarším léčitelským metodám a my z jejich síly těžíme i dnes. Ideální čas ke sběru kořenů je právě teď, začátkem podzimu.

Kombucha – chutný nápoj a lék v jednom

Název kombucha pro vás patrně nebude zcela neznámým. Blahodárné účinky na lidský organismus jsou kombuchové kultuře připisovány již tisíce let a obliby dosáhla také v Českých zemích, zejména počátkem 20. století.

Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Češi houby milují, o tom není pochyb. Patříme k nejvášnivějším houbařům a houby tvoří důležitou součást podzimního jídelníčku. Jak si stojí houby na poli výživy?

Strava a studium + ukázkový jídelníček

Studium je proces, který vyžaduje hodně energie a nárokuje si i hodně vitamínů a mikroprvků. Správně nastavená strava při náročném studiu či přímo ve zkouškovém období má mít velký vliv na celou efektivitu studia, ať už je vám dvacet nebo čtyřicet...

Řebříček – bylinka nejen pro ženy

Babí léto před začátkem podzimu nás láká k toulkám přírodou. Louky ještě pěkně kvetou a často na nich bývá bílá bylina zvaná řebříček. Roste nejen na loukách, ale i vysoko v horách, také v městských parcích i u silnic – zkrátka je ho všude dost a skromné podmínky mu nevadí. Symbolicky nám může předávat tuto odolnost i své pevné spojení se zemí, které přináší stabilitu do nejistého světa kolem. Jeho květenství je složeno z tisíců drobounkých kvítků, odtud lidový název tisíclístník. Křehce působící rostlinka má však nečekaně pevný stonek. Voní po heřmánku, uklidní nervy i kašel a pomůže na ženské potíže.

Síla rostlin v domácích sirupech – vyrobte si je i vy, je to snadné!

Pokud byste si rádi občas zpestřili pitný režim a samotná voda s citronem už vás moc nebaví, zkuste si vyrobit lahodné domácí sirupy! A jestli od toho čekáte, že výroba bude náročná a zdlouhavá, naše tipy vás rychle vyvedou z omylu. Sirup zvládne připravit doma úplně každý. A věřte, že jakmile to jednou zkusíte, už nikdy nebudete chtít kupovaný!

Rajčata – cesta dobré chuti a výtečného zdraví!

Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A je rajče ovoce, nebo zelenina? Čtěte dál a možná se dozvíte o rajčatech to, co jste dosud nevěděli.

Letní sezona v kuchyni

Letní sezona bývá vždy nejplodnějším obdobím (alespoň pro vášnivé kuchařky). Letní měsíce jsou také většinou plné vzpomínek – na trhání borůvek v lese, zavařování rybízového džemu, vůni čerstvých ovocných koláčů s drobenkou nebo svěžest šťavnatých rajčat. A v neposlední řadě je letní čas dobou přirozeného doplňování cenných nutrientů, z nichž bude tělo čerpat v druhé polovině roku.