Zdravá strava 24. 07. 2021 PDF Tisk

Zchlaďte se stravou, a to doslova!

Během léta je naše tělo poměrně dost zatěžováno jen tím, že se teploty pohybují výš, než jsme zvyklí. Tím jsme vystaveni většímu riziku celkového přehřátí. Strava je v tomto ohledu velmi důležitá, může nám pomoci a opravdu funguje.

Zchlaďte se stravou, a to doslova!

V létě se mnozí z nás cítí dehydratovaní a postrádají energii, což je známkou toho, že je nám možná až příliš teplo. Tento fakt bychom neměli brát na lehkou váhu. Žádné extrémy totiž pro náš organismus nejsou dobré. Je proto nutné se o své tělo starat a v období horkých měsíců to platí dvojnásob. Abychom se před někdy mučivými účinky léta chránili, je potřeba celkově změnit životní styl a zvolit vhodnou stravu.

Je velmi důležité porozumět příznakům, které poukazují na neklidný stav těla, mezi něž patří pocit pálení v očích, vředy, poruchy trávení, zácpa, nespavost, kyselost organismu, či dokonce zvýšená srdeční frekvence.

Abychom snížili účinky horkých letních dnů, doporučuje se konzumovat tyto potraviny:

Kokosová voda
Nejlepší nápoj během léta. Kokosová voda má chladivé vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti spalujícímu létu. Skvěle hydratuje a přirozeně tak vyvažuje elektrolyty generující teplotu. Kokosová voda je díky svému složení nasládlá a tím zaručuje punc chutnosti pro každého z nás. 

Podmáslí
Tento zdravý nápoj obsahuje základní probiotika, vitamíny a minerály, které udržují naše tělo v chladu i během extrémního horka. Pití podmáslí každý den tak zaručí příjemně zchlazené tělo, dostatek probiotik pro naše střeva a tím energii, která je potřeba nejen v létě. 

Aloe vera
Přírodní chladicí prostředek. Má chvályhodný účinek, pokud jde o vnitřní a vnější snížení tělesného tepla. Gel lze aplikovat na pokožku a během chvilky pocítíte chladivý efekt. Nebo můžete smíchat extrakt gelu z aloe vera s okurkou či mátou do hladké směsi. Chladivý pocit zaručen! 

Máta
Jedna z nejčastěji konzumovaných bylin v Indii. Obvykle se přidává do jídla nebo nápojů, aby neutralizovala tepelný účinek daného pokrmu. Přidání máty do tvarohu, podmáslí nebo citronové vody vám může přinést další výhody. Můžete také připravit mátové čatní, které je jedním z nejoblíbenějších čatní ve všech indických domácnostech. 

Meloun
Voda obsažená v melounu tvoří celkově asi 92 %, což nám zaručí hned několik benefitů naráz: pocit nasycení, dostatečnou hydrataci a také příjemné ochlazení.

Okurka
Stejně jako vodní melouny má i okurka vysoký obsah vody. Navíc je tento druh zeleniny doslova plný vlákniny, která stojí za správnou funkcí trávicího systému. Okurku ale můžete použít i jinak, a to na zklidnění kůže obličeje a očí. Je to zkrátka perfektní „letní“ partner!

  • autorka: Valentina Lebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné