úterý 21. 1. 2025
Příliš mnoho práce, strach z budoucnosti – náš každodenní život na nás vytváří tlak. Někdy ho zvládáme lépe, jindy hůře. Naše řešení těchto situací bývá různé. Ale častokrát je spojené s jídlem, s chutí k jídlu.
Všichni to určitě známe, večer po práci sníme klidně tabulku čokolády nebo sáček chipsů. Nedokážeme si říct ne, co se týká množství a skladby naše jídelníčku. Saháme po nezdravých jídlech, nebo naopak nemáme chuť jíst vůbec. Což samozřejmě není taktéž dobré.
Podzim je roční doba, kdy se kumulují stavy deprese, špatné nálady. Když k tomu připočteme stres, který máme v práci nebo doma, je najednou těžké dodržet správný jídelníček, zůstat u cvičení, držet se vytyčeného režimu.
Když jsme ve stresu, cukr v krvi stoupá, tím se tělo připravuje na boj, nebo útěk. My ale obvykle nikam neutíkáme ani nebojujeme, ale zároveň náš stres nemizí. Tělo je tak v neustálém napětí. I když existují různé podpůrné techniky na odbourání a zvládání stresu, jako jsou meditace, relaxace, speciální dýchání, jídlo je také důležitým faktorem, jak se stresem bojovat.
Jídlo může pomoct stres odbourat, nebo naopak jeho projevy zhorší. Proto je dobré vědět, co, kdy a jak jíst.
S redukcí stresu vám pomohou:
V případě, že vlivem stresu nemáte chuť na jídlo, může vám pomoct:
Přeji mnoho barevných podzimních dní, plných radosti a bez starostí.
S láskou Tina