Veganský svět blog 19. 11. 2021 PDF Tisk

Mandle

Blíží se období vánočních svátků a s nimi je v našich končinách spojena konzumace ořechů na různé způsoby. Ořechy, které u nás rostou, vlašské a lískové, se zimě dobře skladují, což je jeden z důvodů, proč jsou o Vánocích hojně používané nejen jako potravina, ale i symbolicky.

Mandle

Naší běžnou tradicí je po štědrovečerní večeři rozlousknout vlašský ořech a podle jeho plodu určit, jaký bude následující rok. Jestli budeme zdraví, nebo ne.

Dnešní článek ale věnuji jinému ořechovému plodu, mandlím.

Mandle se u nás nepěstují, nicméně jejich použití je velice časté a má hlubokou tradici. Nejen v kuchyni, ale i v kosmetice.

Oblasti, ve kterých jsou mandle přítomné v naší kultuře možná delší dobu než v kuchyni, jsou náboženství a tradice. V religionistice mandle (mandlovník) symbolizuje nesmrtelnost, věčnost – je plodem světla skrytého ve skořápce času. Mandlovník je z těch druhů stromů a keřů, které jsou uctívány jako symbol člověka a jeho návratu k božskému dovršení, ale i pro svou zvláštní moc.

Květ mandlovníku je svou symbolikou příbuzný květů šípku a růže, jež jsou oslavovány v rozetách našich katedrál – představují spojení makrokosmu a mikrokosmu.

Využití mandlí v kuchyni je široké a pestré přesně tak, jako je symbolika mandloní – podívejme se na jejich účinky a využití z hlediska ájurvédy.

Mají mírně zahřívající povahu, sladkou chuť, uvolňují stagnující energii čchi z plic, tiší kašel, zvlhčují plíce. Při plicních nemocech se doporučuje pít mandlové mléko.

Syrové mandle mají vysoký obsah vitamínu E, fytosterolů a antioxidantů. Mají taktéž vysoký obsah cukrů, polynenasycených olejů a fytátů. Z tohoto hlediska je dobré konzumovat tyto ořechy s mírou.

V ájurvédě se mandle považují za jedny z nejlepších peckovitých plodů, které jsou užitečné k budování ódžasu, podstaty, jež oživuje intelekt, oduševnělost i rozmnožovací schopnosti. Také se nedoporučuje jíst slupku z mandlí, protože může dráždit výstelku střev. Mandle jsou jediným druhem ořechů, který dodává krvi zásaditost.

Mandlový olej uklidňuje vátu. Revitalizuje smyslový a nervový systém, je to vynikající olej proti stárnutí pleti. Je možné ho využít k masážím celého těla.

Jak tyto plody používáme v kuchyni?
Na pečení se nejčastěji používají celé plody nebo mleté ve formě moučky, kterou můžeme z části nahrazovat mouku klasickou.

Z mandlí si můžeme vyrobit také domácí mandlové mléko, nímž nahradíme klasické kravské mléko.

Plody se hodí jako skvělá svačinka, kterou si připravíte snadno a rychle. Ideální je večer, když vás honí mlsná. Mandle opečeme na sucho na pánvi. Nebo přidáme trochu oleje, koření, červenou papriku (chilli) a mandle opražíme s touto směsí, podáváme vychladlé.

Známý je i mandlový likér – Amaretto – který se hojně využívá v italské kuchyni nebo na přípravu nápojů.

Přeji krásný předvánoční čas

S láskou Tina

  • autor: Tina Schmidt
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné