Veganský svět blog 28. 01. 2022 PDF Tisk

Chutě v naší stravě podle tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny má každá potravina svou chuť a podle ní se určuje její léčebný potenciál. S chutěmi podobně pracuje i ájurvéda.

Chutě v naší stravě podle tradiční čínské medicíny

Ve stravě zdravého člověka by měly být chutě zastoupeny rovnoměrně, pouze sladká by měla dominovat, jelikož její element země a s ní spojená sladkost jsou považovány za nejdůležitější aspekty těla a jeho výživy.

Základní chutě podle TČM jsou:

  • kyselá – spojená s játry a žlučníkem
  • hořká – spojená se srdcem a tenkým střevem
  • sladká – spojená se slezinou, slinivkou a žaludkem
  • ostrá – spojená s plícemi a tlustým střevem
  • slaná – spojená s ledvinami a močovým měchýřem

Kromě utváření vnitřní rovnováhy pomáhají chutě uvést člověka do souladu s ročními obdobími. Důležitý je rovněž počet jednotlivých chutí. V přílišném množství bude mít daná chuť oslabující účinek na funkci orgánu, se kterým je spojena. Nebo může zhoršit vstřebávání potravy a způsobuje hromadění hlenu.

Kyselá chuť

  • Je jinová, ochlazující, způsobuje stahování a má kumulační, absorpční a svíravé vlastnosti, lze ji využít k prevenci nebo zvrácení úniku tekutin a energie, ale i k vysoušení a zpevnění tkání.
  • Využívá se při inkontinenci, nadměrném pocení, krvácení, průjmu, při výskytu oslabených tkání.
  • Nejvýrazněji působí v játrech, kde kompenzuje účinky těžkých a tučných jídel. 

Potraviny s kyselou chutí:
Plody hlohu, citrony, limetka, nakládaná zelenina, šípky, kysané zelí, kyselá jablka, umeboši.

Hořká chuť

  • Jinová, ochlazující, způsobuje stahování a směruje energii těla dolů, zklidňuje osoby s nadbytkem (robustní, extrovertní, hlasité, se zarudlou pletí apod.).
  • Pomáhá při zánětech, infekcích, nadměrné vlhkosti, uplatňuje se při zácpě.
  • Působí na orgány spojené s elementem ohně a srdcem, zbavuje arterie vlhkých a hlenovitých nánosů cholesterolu a tuku, snižuje krevní tlak.
  • Hořká chuť tonizuje a oživuje ledviny a plíce.
  • Konzumovat by se měla hlavně v období zimy a podzimu.
  • Prospívá lidem letargickým, vodnatým, s nadváhou. 

Potraviny s hořkou chutí:
Vojtěška, hořký citron, římský salát, žito, listy ředkvičky, jarní cibulka, tuřín, chřest, celer.

Sladká chuť

  • Jangová, dělíme dále na plně sladkou (více tonizuje a posiluje) a prázdnou (očisťuje a ochlazuje).
  • Pomáhá šířit energii směrem nahoru a ven z těla. Jedná se o harmonizující chuť se zpomalujícím a uvolňujícím účinkem.
  • Obzvláště komplexní sacharidy tvoří základ většiny stravovacích systémů.
  • Sladká chuť dodává energii, uvolňuje tělo, nervy a mozek.
  • Sladké potraviny jsou vhodné pro výživu jater, navíc zvlhčují při suchých onemocněních plic a zpomalují nadměrně aktivní srdce a mysl.
  • Je vhodná pro všechna roční období, zvláště pro dosažení harmonie v době rovnodennosti a slunovratů.
  • Doporučuje se zejména pro lidi nervózní, hubené, slabé a nesoustředěné.
  • Důkladné žvýkání potravin bohatých na sacharidy výrazně zmírňuje negativní vlhký dopad na zažívání. 

Za sladké potraviny jsou považovány:
Obiloviny, pseudocereálie, všechny luštěniny a většina druhů masa a mléčných výrobků.

Ostrá chuť:

  • Jangová, rozpínavá a rozptylující.
  • Energii směřuje nahoru a ven do periferních oblastí těla.
  • Povzbuzuje zažívání, rozpouští hleny a chrání před hlenovitými onemocněními, jako je rýma.
  • Zlepšuje zažívání a vypuzuje plyny ze střev. Stimuluje krevní oběh.
  • Ostrá chuť uvádí člověka do souladu s jarem. Ostré chutě jsou zároveň zahřívající.
  • Nejvíc prospívá jedincům, kteří jsou zpomalení, utlumení, letargičtí a mají nadváhu.
  • Ostrost některých potravin se zmírňuje povařením, naopak ji zachováte vařením na páře.

Ostré potraviny jsou:
Zahřívající – rozmarýn, jarní cibulka, česnek, skořice, hřebíček, zázvor, kajenský pepř, anýz
Ochlazující – máta peprná, majoránka, bezový květ, bílý pepř, ředkev a její listy
Neutrální – tuřín, kedlubna

Slaná chuť 

  • Jinová, ochlazující, směřuje energii dolů a dovnitř, zvlhčuje, změkčuje, uvolňuje ztuhlost, zlepšuje zažívání, detoxikuje tělo, vyvolává zvracení.
  • Sůl se využívá při vnitřní zácpě, bolestech a otocích břicha.
  • Působí proti toxinům v těle, zvyšuje chuť k jídlu.
  • Náleží elementu vody, pomáhá při oslabení srdce a mysli, zlepšuje soustředění.
  • Sestupující, ochlazující povaha slané chuti je vhodná pro chladnější období v roce.
  • Potraviny se slanou chutí zvlhčují a uklidňují hubené, suché a nervózní jedince.
  • Spotřebu soli by měli omezit lidé s nadváhou, otoky, letargií a také vysokým krevním tlakem.

Potraviny se slanou chutí:
Sůl, mořské řasy – čepelatka, kombu, chaluha, dulse. Mezi potraviny s vysokým podílem soli patří také miso pasty, sójové omáčky, nakládaná zelenina, gomasio – sezamová sůl.

  • autor: Tina Schmidt
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné