Tradiční čínská medicína 25. 12. 2021 PDF Tisk

Jak prožít vánoční svátky v souladu s přírodními cykly

Advent tradičně symbolizuje období klidu, rozjímání a regenerace. Podzimní sklizně skončily a nastal čas krátkých, chladných dnů a dlouhých nocí. Příroda odhodila vše staré a přebytečné a uchýlila se k odpočinku. I pro nás je tato doba ideální příležitostí nechat odejít vše nepotřebné, zkrotit svůj rytmus po rozverných, slunečných dnech a dopřát si více chvil sami pro sebe.

Jak prožít vánoční svátky v souladu s přírodními cykly

Podobně na tyto svátky nahlíží také čínská medicína, která nabádá k odpočinku a nabírání sil k celkové regeneraci. Člověk by měl jednoduše přizpůsobit svůj životní styl danému ročnímu období. Život v souladu s přírodními cykly je vždy cestou k tělesné i duševní harmonii.

Zatímco rostliny dřímají pod promrzlou půdou a mnohá zvířata zimu přečkávají dlouhým spánkem, naše diáře se neúprosně plní úkoly spojenými s přípravami na Vánoce a příchod nového roku. Pořídit ty správné dárky, napéct cukroví, uklidit, a k tomu nechybět na firemních vánočních večírcích, dětských besídkách a každoročních setkáních s blízkými. Z původního období odpočinku jsme si postupně vytvořili období, kdy času na rozjímání není nazbyt.

Podle tradiční čínské medicíny (TČM) v zimě vrcholí jin a pěti elementům vládne voda. Jinová energie obecně představuje chlad, klid, noc, uzavírání se do sebe apod. Oproti tomu jang se prezentuje opačnými vlastnostmi, tedy teplem, aktivitou, otevřením se atd. V každém ročním období najdeme přítomnost jin i jangu, avšak v jiném poměru. Souhru těchto dvou sil si můžeme jednoduše ukázat na obrazu monády. Zimní období je symbolizováno polovinou s největším podílem černé barvy. Avšak i v této nejjinovější části, kde černá maximálně převažuje, najdeme tečku bíle zářícího jangu. Proto v období vánočních svátků a příchodu nového roku nezapomínejme pečovat o svou jinovou energii. Nespěchejme, rozjímejme a dovolme zavládnout klidu. Bíle zářící tečka jej bude prostupovat v podobě radostí ze setkání s blízkými, očekávání Štědrého dne či oslav nejrůznějších událostí.

Zastavte se a nechte odejít vše nepotřebné
Období tmavých, mrazivých dnů přináší nejlepší příležitost obrátit se ke svému nitru a poznávat své opravdové já. Podobně jako obnažená příroda máme i my sami k sobě nejblíž. Zastavte se, oprostěte se od všeho nepotřebného a regenerujte svou ornou půdu před jarním příchodem nového rozkvětu. Uchopte to jako výzvu nenechat se strhnout předvánočním shonem.

Jak v zimě pečovat o svůj jin-jang?
V období velkého jin vystupují do popředí ledviny a močový měchýř. Z pohledu TČM jsou právě ledviny nejdůležitějším orgánem. Jsou pramenem života, kořenem jin a jangu a sídlem životní esence, která ovlivňuje kvalitu a délku našeho života a již v průběhu let postupně vyčerpáváme. Ledviny jsou citlivé na prochladnutí, proto je nezbytné udržovat je v teple a nezraňovat chladem. Toho docílíme jak dostatečným oblékáním (pozor na holá záda), tak vhodnou stravou.

Jak se zimou sladit jídelníček?
V chladných dnech nám obecně prospějí zahřívající potraviny a delší tepelná úprava. Ideální jsou vývary z kostí či kořenové zeleniny, posilující jangovou čchi, a obecně vařená či pečená strava. Ledviny vyživíme potravinami často černé barvy a slané chuti. Nebojte se do jídelníčků zařadit fazole adzuki, pohanku, kulatozrnnou rýži, jáhly, hovězí či jehněčí maso a koření, které podpoří stravitelnost a zahřeje, jako je zázvor, hřebíček, bobkový list, badyán, skořice apod. Dobrou volbou jsou také vlašské ořechy, silně posilující ledviny, jang a esenci. Za nevhodné naopak považujeme ochlazující potraviny, zejména syrovou stravu, přemíru tropického ovoce či ledové nápoje.

Na závěr si to celé promítněme do teorie pěti prvků. Platí totiž, že voda (ledviny, zima, konec starého) rodí dřevo (játra, jaro, začátek nového). A stejně tak se zjara bude odvíjet množství a kvalita naklíčených semínek vašich nových příležitostí od toho, jak jste o sebe pečovali v zimním období.

 

  • autor: Zuzana Košařová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné