Tradiční čínská medicína 03. 06. 2020 PDF Tisk

Goji a její plody dlouhověkosti

Plody kustovnice čínské se u nás v posledních letech díky svému složení staly žádanou a lépe dostupnou potravinou. Ve východních kulturách si svůj hluboký význam uchovávají již po tisíciletí, a to zejména pro své účinky, jimiž tradiční čínská medicína od pradávna napravuje mnohé zdravotní problémy.

Goji a její plody dlouhověkosti

Pojďme se s goji seznámit trochu netradičním příběhem.

„Vypráví o poutníkovi, který na své cestě vesnicí Si-che spatřil zhruba šestnáctiletou dívku, jak po hlavě tluče asi osmdesátiletého staříka dřevěným bidlem. Poutník se ho chtěl zastat, a tak se dívky zeptal, proč jej bije. Odpověděla mu, že její dědeček nechce pít bylinný odvar pro dlouhověkost a vypadá staře. Tím v poutníkovi probudila zvědavost, načež se jí zeptal, kolik jí je let. Odpověď ho velmi překvapila, neboť zjistil, že dívce je 372 roků. Udiveně se ptal, jak je možné, dožít se tak vysokého věku. Na to mu dívka prozradila, že pravidelně užívá kustovnici.“

Kustovnice čínská neboli goji (GOU QI) je v řadě zemích považovaná za adaptogen, který významně ovlivňuje celou škálu životně důležitých funkcí. Její plody (zvané GOU QI ZI) se v Číně označují za plody dlouhověkosti. Říká se, že kdo z této byliny pije čaj po celý rok, bude mít dokonalé zdraví a dlouhý život. Hlavní účinky plodů bychom z pohledu TČM mohli shrnout do čtyř bodů:

  • Rozhojňují ledviny
  • Doplňují játra
  • Projasňují zrak
  • Svlažují plíce

Co si pod tím můžeme představit v praxi?

Ledviny jsou podle čínské medicíny zdrojem života a kořenem předchozího nebe, pokud jsou tedy oslabené, pramení z nich mnohé potíže. Často se může jednat o poruchy plodnosti, mužskou impotenci, únavu, chladná bolavá bedra a kolena, závratě či hučení v uších. Pokud jsou ledvinová a jaterní esence a krev vyčerpány, mohou způsobovat nespavost, únavu, předčasné šedivění vlasů, bolesti hlavy či zapomnětlivost. Jelikož gou qi zi doplňuje oba tyto orgány, tedy ledviny i játra, a navyšuje esenci i krev, dokáže odstranit nejen tyto potíže, ale také zpevnit nehty, vyživit šlachy a účinně léčit oční choroby, především rozmazané a oslabené vidění, šeroslepost, světloplachost nebo zánět spojivek. Trápí-li vás například bolavé unavené oči po dlouhých hodinách v práci, můžete vyzkoušet čaj z plodů goji. Pravidelné užívání po dobu alespoň tří měsíců jednoznačně vede ke zlepšení zraku, dále však také k nápravě poruch ženské i mužské plodnosti, menopauzálních potíží či k harmonizaci menstruačního cyklu. Kustovnice se využívá pro celkové posílení organismu při vyčerpání nebo ochablosti. Je vhodnou volbou při přepracování, oslabení po nemoci či jako doplnění sil starým lidem a sportovcům. Podává se také dětem se zpomaleným vývojem, rachitidou, vyhublostí nebo chudokrevností. Svou schopností rozhojňovat jin, rodit tekutiny a svlažovat plíce se gou qi zi stává účinným lékem při suchém kašli.

Podíváme-li se ve zkratce na účinky kustovnice čínské také z pohledu západní medicíny, zjistíme, že kromě obsahu obrovského množství vitaminů, minerálů a dalších bioaktivních látek účinně podporuje imunitu a obranyschopnost, snižuje krevní tlak i hladinu cukru a tuku v krvi a má obrovskou antioxidační sílu, díky níž zpomaluje stárnutí organismu i kůže. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev, chrání játra před určitými chemickými látkami, podporuje tvorbu bílých i červených krvinek, působí například i proti cukrovce a mnohým dalším onemocněním.

V receptech tradiční čínské medicíny se plody nejčastěji konzumují tepelně upravené a jsou běžnou součástí každodenní kuchyně. Stačí velmi krátká doba varu, zhruba 5–10 minut, přičemž doporučená denní dávka je 6–15 g, což odpovídá cca dvěma polévkovým lžicím. Blahodárných účinků goji docílíte například popíjením čaje, kdy plody jednoduše přelijete vroucí vodou a necháte chvilku vylouhovat. Čaj je příjemně sladký, chutný a snadný na přípravu. Vylouhované plody můžete sníst dle libosti. Připravit si můžete také odvar, tinkturu nebo je naložit do vína, které se pak v malých dávkách popíjí. Ve východních kulturách je běžné přidávat je do polévek v závěrečné fázi vaření, tedy na posledních cca 10 minut. Podobně se přidávají také do rýže nebo snídaňových kaší. V Číně tvoří oblíbenou součást přílohy k masitým jídlům, avšak jejich využití je široké také ve vegetariánské kuchyni či na sladko.

Koho tato bylinka svou chutí či účinky nadchla, může si ji dokonce sám pěstovat. Kustovnici čínské se daří i v našich podmínkách. Na trhu ji lze sehnat v klasické podobě či ve formě velkoplodé odrůdy, na které každoročně uzraje nejen více plodů, ale také větší velikosti. Pokud však preferujete sušené plody zakoupit, nezapomeňte, že kvalita hraje důležitou roli, a vybírejte z ověřených zdrojů.

 

  • autor: Zuzana Košařová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné