Strach z vlastních emocí

Nemohu ovlivnit, co se mi stane. Ale to, co mám pevně ve svých rukou, je, jak budu (ne)reagovat a situaci vnímat. To je dnes motto koučů a psychologů. Co si pod tím přesně představit? Odvahu přijímat realitu a s tím spojené emoce bez snahy to měnit nebo tím jinak manipulovat.

Jóga se odehrává nejen na podložce

I když cvičíme pravidelně a strávíme na jógové podložce přibližně jednu hodinu denně, zbývajících dvacet tři hodin se odehrává mimo ni. Cvičení má dopad na náš každodenní život, ale zároveň i to, co děláme mimo jógovou podložku, ovlivňuje kvalitu naší praxe. Zůstáváme stejnou osobou se stejnými zvyky. Následující úvahy a otázky by nás mohly inspirovat k rozšíření praxe do každodenního života. 

Jóga a pozlátko

Následující text je mé osobní bilancování současné popularity jógy a pozitiv i negativ, která to přináší. Mísí se ve mně radost z toho, jak je jóga dnes populární, a vedle ní pocit, že je populární trochu jiným způsobem, než jsem si představoval.

Jóga před a jóga po aneb jak krize ovlivnila naši praxi

Jóga. Pradávná tradice sloužící miliónům lidí po celém světě k eliminaci stresu, lepšímu protažení a dosáhnutí té správné fyzické i mentální kondice.

Jak cvičit jógu venku

Léto je obdobím, kdy trávíme mnohem více času venku než v zimních měsících. Teplé slunečné počasí nás láká vyjít ven a nadýchat se čerstvého vzduchu. Proč tedy neuposlechnout toto volání a nevyzkoušet zacvičit si jógu v lůně přírody?

Dobrovolná skromnost a komunitní život

Viděla jsem to v jihovýchodní Asii, na okraji málo turistického balijského Amedu i v Jižní a Střední Americe. Ten vděk, který nám tak chybí. Většině tamních obyvatel, kteří žijí ve skromných až nuzných životních podmínkách, se odráží v očích, když ne v úsměvu. Nemají nic, a mají víc.

Odevzdejte svůj strach a „duchovnost“

Vždycky jsem měl strach projevit se. Byl to můj vnitřní pocit, který s mým vnějším projevem moc nesouvisel. Jako bych balancoval mezi světlem a stínem a vyvažoval jeden pocit druhým. Byl jsem závodník v atletice, který chtěl vyhrávat. Byl jsem tanečník, který chtěl stát na stupních vítězů a zářit. Byl jsem cílevědomý, s mladickou vášní, urputný, a přitom málokdo tušil, že pro mě je radostí samota, pobývání v kruhu nejbližších přátel, a má vnitřní spokojenost se zakládá na jednoduchosti a „sezení v koutě“. 

Jednoduchost, obyčejnost a vděčnost

„Víš, to je složité.“ „Nějak se mi to zkomplikovalo.“ Anebo třeba: „Je to příliš obyčejné, nudné.“ Tohle slýcháme často. Jako bychom toužili po tom, aby náš život byl stále pestrý, zajímavý, chceme vzrušení. Jsme vlastně tak trošku závislí na akci. A někdy i na dramatech.

Nové lepší zvyky a můj jógový rituál

Letošní jaro nezačalo pro nás lidi zrovna nejšťastněji. Období, kdy se vše probouzí po dlouhé zimě, jaro, které příroda bere jako nový začátek, kdy sluneční paprsky nabírají na síle, stromy kvetou, rodí se nová mláďata, jsme my byli nuceni trávit zavření doma v karanténě nebo v horším případě bojem s nevypočitatelnou nemocí. Ale už obraťme list!

Jóga ve stínu černé labutě

Fungování společnosti se celoplanetárně přepisuje. V důsledku virové epidemie se přesouváme do oblasti internetu, jógu nevyjímaje. Studia se uzavřela a během chvíle vznikl online jógový festival po celém světě. Vstupujeme do další éry, kdy i po skončení všech omezení bude jógové učení přetransformované?