Jóga před a jóga po aneb jak krize ovlivnila naši praxi

Jóga. Pradávná tradice sloužící miliónům lidí po celém světě k eliminaci stresu, lepšímu protažení a dosáhnutí té správné fyzické i mentální kondice.

Kapálabháti

V minulých dílech jsme si přiblížili očistnou techniku „trátaku“. Dnes se budeme věnovat další z tzv. „šatkarmas“, a to kapálabháti.

Přerušovaný půst

Půsty mě fascinovaly už delší dobu, nezkoušela jsem je na sobě, ale hodně jsem o nich četla a sbírala informace. Nakonec jsem se odhodlala a jednu z forem půstu, neboť není jen jeden typ, vyzkoušela i na sobě. Zaujaly mě hlavně informace ve spojitosti s dlouhověkostí, zdravím, nešlo mi o hubnutí. Při přerušovaném půstu nejde o dietu. Je to spíš životní styl.

Jak cvičit jógu venku

Léto je obdobím, kdy trávíme mnohem více času venku než v zimních měsících. Teplé slunečné počasí nás láká vyjít ven a nadýchat se čerstvého vzduchu. Proč tedy neuposlechnout toto volání a nevyzkoušet zacvičit si jógu v lůně přírody?

Vezměte sami sebe na dovolenou

Dovolená je pracovní volno v zaměstnání, ale také čas relaxace těla a vyčištění hlavy od každodennosti. Dovolená je hlavně velmi důležitá pro posílení organismu a zdraví.

Jsme v tom až po uši

Žijte jógu II se tvoří a pomalu nabírá svou tvář! Na co se můžete těšit?

Dobrovolná skromnost a komunitní život

Viděla jsem to v jihovýchodní Asii, na okraji málo turistického balijského Amedu i v Jižní a Střední Americe. Ten vděk, který nám tak chybí. Většině tamních obyvatel, kteří žijí ve skromných až nuzných životních podmínkách, se odráží v očích, když ne v úsměvu. Nemají nic, a mají víc.

Ego v jógové praxi – ahamkara

Na mnoha jógových lekcích slyšíme o egu: „Nechť je ego transcendentální… Potlačte ego…“ Tyto fráze nejsou tím pravým návodem, jak bychom měli s naším egem v praxi nakládat. Existuje jiná cesta k vnitřní svobodě.

 

Japonské stravování a pohled na život

„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ (Hippokrates)

Dokonalým příkladem této rady řeckého lékaře Hippokrata z 5. století a současně hlavním důvodem dlouhověkosti Japonců je japonská strava.

Vesmírný vysavač aneb když cítím, že je toho moc

Je důležité umět si udělat čas na odpočinek. Volně dýchat. Zastavit se a mít chvilku pro sebe. Až budete cítit, že jste zahlcení věcmi a informacemi, zapněte vesmírný vysavač...