Naplánujte si svou praxi

Jóga je výzvou. Není jen pohodová a radostná. Je to stejná výzva, jako celý život. Praktikujete svou oblíbenou sestavu jógových pozic, máte rádi svůj jógový styl, užíváte si sekvence, které vás těší a znáte je, nemáte důvod vybočit do zcela jiného stylu nebo přejít na jiný břeh, který by vám mohl přinést „to“ obávané nové a nepoznané....

Tantra jako srdeční záležitost: začátek cesty

Když jsem se poprvé vydala do Indie hledat, co je to tantra a jaké je vlastně propojení jógy a tantry, netušila jsem, co mě tam potká a jak spletitá ta cesta může být. Přes všechno tantricko-jógové praktikování, cvičení, meditace, dýchání, rozjímání, vizualizace, rituály, babrání se ve svém stínu a já nevím, co ještě, jsem často měla pocit, že se ztrácím....

Učit jógu neznamená cvičit… aneb co od učení jógy neočekávat

Prohlížíte si instagramové účty učitelů jógy a říkáte si: „Udělám si lektorský kurz a budu si cvičit a dostanu zaplaceno.“ Tak to ovšem není… Na následujících řádcích zkusím nastínit, co by vás, kteří přemýšlíte o lektorském kurzu, k němu nemělo vést. Těm, kteří ho již absolvovali, poradím, jakých chyb se nedopouštět, a těm, kteří lekce navštěvují, jak poznat skutečného učitele.

Strach z vlastních emocí

Nemohu ovlivnit, co se mi stane. Ale to, co mám pevně ve svých rukou, je, jak budu (ne)reagovat a situaci vnímat. To je dnes motto koučů a psychologů. Co si pod tím přesně představit? Odvahu přijímat realitu a s tím spojené emoce bez snahy to měnit nebo tím jinak manipulovat.

Ájurvéda a půst

Ohledně půstu panuje mnoho protichůdných názorů, je proto těžké se rozhodnout, kterou metodu vyzkoušet. Každý jsme jedinečný, a proto každému vyhovuje něco jiného. Ájurvéda uznává jedinečnost jednotlivce a nabízí nástroje, pomocí kterých si můžeme vybrat to, co je pro každého z nás nejlepší.

Žijte jógu – na záchodě, v diáři a především sami v sobě

Žijte jógu – cesta praxe jógy na podložkách a především mimo ni. Učíte se využít všech dovedností a rozvinout své schopnosti z jógové praxe pozic, technik soustředění a všímavosti pro běžný život. Pracujete s emocemi, které nepopíráte, ale prožíváte, čímž zmenšujete amplitudy (výkyvy) emočního nastavení.

Jóga se odehrává nejen na podložce

I když cvičíme pravidelně a strávíme na jógové podložce přibližně jednu hodinu denně, zbývajících dvacet tři hodin se odehrává mimo ni. Cvičení má dopad na náš každodenní život, ale zároveň i to, co děláme mimo jógovou podložku, ovlivňuje kvalitu naší praxe. Zůstáváme stejnou osobou se stejnými zvyky. Následující úvahy a otázky by nás mohly inspirovat k rozšíření praxe do každodenního života. 

Jaký vztah máte se svým domovem?

Napadlo vás někdy se podívat, jaký vztah máte se svým domovem? Je to skutečná láska, nebo spíš sňatek z rozumu? Myslíte, že vás váš domov miluje? Milujete ho vy? Opatrujte ho, protože tento milostný vztah je pro vás velmi důležitý.

Jóga a pozlátko

Následující text je mé osobní bilancování současné popularity jógy a pozitiv i negativ, která to přináší. Mísí se ve mně radost z toho, jak je jóga dnes populární, a vedle ní pocit, že je populární trochu jiným způsobem, než jsem si představoval.

Jóga před a jóga po aneb jak krize ovlivnila naši praxi

Jóga. Pradávná tradice sloužící miliónům lidí po celém světě k eliminaci stresu, lepšímu protažení a dosáhnutí té správné fyzické i mentální kondice.