Citové vydírání: Vyhrožování smrtí

Jak se může z obyčejného učitele a otce rodiny stát během pár měsíců náboženský fanatik? Fotograf a výtvarník Dušan Štraus to zažil na vlastní kůži. Těsně po třicítce vstoupil do sekty Sri Chinmoy Centrum v Bratislavě a setrval v ní více než dvacet let. Ve snaze po nalezení vnitřního klidu, objevování meditace, jógy a zdravého životního stylu podlehl destruktivním praktikám vůdce sekty – gurua Sri Chinmoya, odcizil se vlastní rodině a přátelům. Ve svém románu So slonom na pleciach popisuje, jak snadné může být podlehnout manipulaci a jak těžké je vymanit se z ní.

Ústa a oči domova

Domov je místo, kde žádné správně a špatně neexistuje. Jde o pocit. O to, cítit se doma fakt nejlíp na světě. Neutíkat. Nezavírat oči. Váš prostor je osobitý a domov z něj vytvoříte právě jen souladem se sebou. Pojďme se zaměřit na oči a ústa domova. Co o vás prozradí?

Přineste si jaro domů

Jaro je ve znamení úklidu a smejčení. Vyháníme zimu, těšíme se na sluníčko a pučící přírodu. Pereme zimní bundy, větráme peřiny a myjeme okna. Zapomenout bychom neměli ani na naše pokojové květiny, které si obzvlášť na jaře zaslouží zvýšenou péči. 

Stres – náš společník

Není před ním úniku. Bohužel se s ním setkává každý ve větší či menší míře. Stres je zkrátka náš společník. V určitém množství je prospěšný, ale pokud je ho příliš, je škodlivý a má neblahé následky na naše zdraví.

Čtení jako relaxace

Sáhnout po knize a začít číst je skvělý způsob relaxace. V dnešní době ale není zrovna jednoduché udržet pozornost, dočíst knihu a užívat si to. Všude kolem na nás číhají sociální sítě, zprávy, podcasty, které nás rozptylují. Soustředěnost na knihu se vyplatí.

Wabi sabi: Přijmout a nechat být

Jedním z klíčových učení wabi sabi je přijetí skutečné podstaty života a ta zní: Všechno je pomíjivé, nedokonalé a neúplné. V životě nás nejvíc svazují věci a vztahy, na kterých lpíme. Posun a úlevu ucítíme, jakmile se vzdáme něčeho dokonalého a přijmeme to, co je, a s tímto novým pohledem na svět staneme na neprobádaném území.

Odpočinek a akce: Dva rovnocenní partneři

V každodenním životě často dochází k nepochopení. Společnost nám dlouhodobě vštěpuje, že všechno akční (jangové) je daleko hodnotnější než všechno klidové (jinové). A tak je léto oblíbenější než zima. Akční sporty a adrenalinové zážitky se považují za podnětnější než bezcílné toulání krajinou a pozorování přírody. Něco vyprodukovat se považuje za smysluplnější než v klidu čerpat inspiraci a jednat intuitivně. 

Ženskost

Milé ženy, ale i milí muži, co si představíte pod tímto krásným slovem „ženskost“? Co je ukryto za větou: „Jsem žena.“? Jak toto označení, milé ženy, vnímáte samy na sobě, co pro vás znamená ženskost? Jak ji vnímáte a jak na ni nahlížíte? Ještě dříve, než tento článek začnete číst, se na chvilku usaďte a uvědomte si, jak se jako ženy cítíte.

Kreativní tipy: Upcyklované předměty aneb Vyrob si sám

Do It Yourself aneb podomácku vyrobené produkty se těší stále větší oblibě a instagramové účty, jež nabízejí snadné tipy pro takové tvoření, mají tisíce sledujících. Velkému nárůstu popularity se v rámci DIY těší takzvaná upcyklace, též známá jako kreativní opětovné použití či přeměna vedlejších produktů, odpadních materiálů, neužitečných produktů apod. na nové produkty vnímané jako kvalitnější, jež mají navíc uměleckou hodnotu a/nebo environmentální hodnotu. Na sociálních sítích upcyklované výrobky často najdeme pod označením Trash-to-Treasure (volně přeloženo „z odpadu pokladem“).

Manipulace obvykle začíná v rodině

Koncem dubna 2022 vyjde na Slovensku ve vydavatelství IKAR autobiografický román Dušana Štrause s názvem Zo slonom na pleciach (Se slonem na zádech). Kniha dává zcela nový pohled na manipulaci kolem nás. Koneckonců byla pro autora potřebnou terapií na cestě osvobození se z pout sekty integrální jógy s názvem Sri Chinmoy Centrum. A není to jenom kniha. Dušan Štraus vytvořil nový projekt (web, blog, sociální sítě) se záměrem pomoci všem, aby byli schopni rozeznat pozitivní a negativní manipulace a manipulátora.