Principy ájurvédského vaření

Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo... 

Frappé – studená káva

Frappé má svůj původ v Řecku a patří k populárním osvěžujícím kávovým nápojům, které se servírují v různých obměnách.

Strava pro správnou funkci štítné žlázy

Problémy se štítnou žlázou jsou velmi rozsáhlé a závažné. Bohužel se týkají stále většího množství lidí. V následujícím článku se zaměříme pouze na jeden „sektor“ problémů, souvisejících přímo se stravou – konkrétně s jódem a tzv. antinutričními látkami.

Salát s melounem a sýrem feta

Tento pokrm je plně letní, osvěžující pochoutkou, kterou si můžete dopřát při horkých večerech nebo ji můžete naservírovat k letnímu drinku svým přátelům. Kombinace slaného sýra a sladkého melounu je zvláštní a určitě vás zaujme.

Letní vyladěné snídaně a jídelníček

Léto – roční období, které nabízí tolik energie, světla, ale také odhalené nožky v šortkách a opálená těla v plavkách. No a protože se o svou vnější stránku musíme také starat hlavně z vnitřku, přinášíme vám tipy do vašeho jídelníčku, díky kterým budete zářit.

Jak se v létě „ochladit“?

Sluneční vlastnosti léta (teplo, projekce, aktivita) se rovnají stimulaci „sympatického“ nervového systému. Avšak i zde platí, že nic se nesmí přehánět. Možností, jak přehřát svůj organismus a cítit se podrážděně, je mnoho. Proto je potřeba být obezřetní.

Letní vaření

Léto nám svou bohatostí a rozmanitostí nabízí velký výběr čerstvých plodů a láká nás k jejich konzumaci. Dáváme přednost osvěžujícím potravinám, navyšujeme podíl syrové stravy, a to především listové zeleniny obsahující nahořklou chuť (rukola, polníček, špenát, saláty, divoké byliny). Můžeme si dopřát i občasnou konzumaci tropického ovoce. Nemělo by však být součástí každodenní stravy.

Marcipánová bábovka

Receptů na bábovku je mnoho! Každá rodina si většinou dědí svůj osvědčený recept z generace na generaci. Vyzkoušejte tuto verzi s marcipánem, který dodá bábovce sladkost a vláčnost :)

Kontryhel – ochránce žen

Kontryheli, kontryheli, kéž by tě všechny ženy na mezi uviděly a nasbíraly… by méně ženských potíží měly. List kontryhelu připomínající symbolicky ženský plášť, „pláštík Panny Marie“, byl už od středověku používán hlavně k léčení ženských potíží. Věřilo se v magické účinky kontryhelu: prý dokáže uchovat věčné mládí, pokud ho žena sama natrhá za květnového úplňku nahá na znamení své čistoty a bosa. Ve středověku byl zasvěcený Panně Marii a považovaný za ochránce žen.