středa 31. 5. 2023
Léto skončilo, listy na stromech vyschly a začaly opadávat. Teplota klesá, je stále chladnější a větrnější počasí. To vše jsou vlastnosti ájurvédské dóši váty a tak, jak je vidíme kolem nás, se projevují také uvnitř našeho těla bez ohledu na naši konstituci.
Jedno jablko denně – půl zdraví. Nejenom na podzim bychom měli jablka mít v dennodenním jídelníčku. Pokud vám dochází fantazie, můžete vyzkoušet ten nejjednodušší dezert světa – crumble. Je ideální na svačinu dětem i dospělým.
Vlašské ořechy jsou semena ořešáku královského. Obsahují mnoho důležitých živin. Působí blahodárně na činnost mozku, nervovou soustavu a srdce. Co se skrývá pod skořápkou vlašských ořechů?
Podzimní změny mohou působit znepokojivě. Přesto i během tohoto období můžeme být fit a plní radosti, můžeme nalézt tu správnou perspektivu všeho kolem nás. Cvičení jógy je neuvěřitelně efektivní způsob, jak to zažít. Jak napříč všemu zůstat kreativní, v dobré kondici a bez zbytečného stresu.
Pokud se kohokoliv, kdo někdy slyšel o józe, zeptáte, jak se pozná dobrý jogín, většina lidí vám odpoví, že podle toho, co dokáže se svým tělem. Podle toho, kolik obtížných pozic je schopný předvést. Bohužel, jóga je v západním pojetí spojována s flexibilitou a artistickým uměním hadích žen a mužů.
Domácí tvaroháček může být skvělou svačinkou pro děti, ale i super dezertem pro dospělé. Domácí verze neobsahuje žádné přídatné látky a s přidanými fíky dostanete úplně novou kombinaci chutí.
Podzim. Čas, kdy se zkracují dny, noci se stávají delšími a ve vzduchu je cítit příchod chladnějšího počasí. Stromy nás zanedlouho oslní listy zbarvenými do všech odstínů, až nakonec těsně před zimou upadnou do krátkého zapomnění. Přecházíme z pohodové letní – teplé – atmosféry do lehce introspektivnější energie změn.
Vrcholí období sklizní. Probíhá loučení s teplejší polovinou roku. Vzpomíná se na drahé zesnulé. A protože ubývá světla, zapalují se svíčky a ohně. Tím vším byl říjen pro naše předky. Které tradice se dochovaly do dnešních dnů?
Špagety se špekem a krémovou omáčkou z parmazánu a žloutků jsou tradičním a velmi oblíbeným pokrmem. Proč byste si nemohli připravit jejich rostlinnou obdobu, která je stejně lahodná, jen lehčí pro vaše trávení.