pátek 1. 7. 2022
Hned první den v červnu se oslavuje významný svátek vzdávající hold těm nejmenším z nás. Mezinárodní den dětí připomíná jejich práva a potřeby, a ačkoliv se oficiálně slaví až od roku 1950, podněty k němu byly vznášeny již v roce 1925. Příčinou byly válečné křivdy, které se mnohdy dotýkaly právě těch nejčistších a nejbezbrannějších – dětí.
Zapečené těstoviny jsou rychlé, ale vydatné jídlo, které oceníte ideálně na víkendový oběd někde na chalupě. Dozdobte je čerstvými bylinkami a všichni budou spokojeni.
Plody kustovnice čínské se u nás v posledních letech díky svému složení staly žádanou a lépe dostupnou potravinou. Ve východních kulturách si svůj hluboký význam uchovávají již po tisíciletí, a to zejména pro své účinky, jimiž tradiční čínská medicína od pradávna napravuje mnohé zdravotní problémy.
Podle jógy je snadné udržet si zdraví a podává k tomu jasný a jednoduchý návod: stačí změnit nesprávné návyky, jichž se běžně dopouštíme a které jsou častou příčinou chorob fyzických i duševních a rovněž předčasných úmrtí.
I když letošní chřestová sezóna jistě vlivem koronavirových omezení utrpěla, tím spíše bychom měli podpořit lokální produkci a vyzkoušet ho alespoň jednou připravit v kuchyni. Chutným a relativně jednoduchým způsobem je právě tento koláč.
Chřestová sezóna trvá velice krátce, tím spíše bychom si měli tuto plodinu, která je zároveň velkou lahůdkou, vychutnat co možná nejvíce. Jaké jsou účinky této lahůdky na naše zdraví, jaké máme typy a jak s ním pracovat?
Pandemie koronaviru SARS-CoV-2 zasáhla celý svět bez varování. Prakticky ze dne na den jsme přišli o spoustu věcí, které jsme pokládali za samozřejmé. Včetně cestování. Karanténa nám ale ukázala jeho jinou formu.
Sezóna rebarbory je v plném proudu, takže je na naše vytahovat jedno esu z rukávu za druhým. Koláče, crumbly, galetky – na všechny tyto způsoby je rebarbora výborná.
Rebarbora je atypickým druhem zeleniny. Její řapíky můžeme konzumovat jen několik týdnů v roce. Přesto patří k jedněm z nejoblíbenějších jarně-letních plodin. Roste volně, je nenáročná na pěstování a v kuchyni s ní uděláte velkou parádu.
Znáte to, kdy jste celý den jak mátoha a těšíte se do postele. V momentě, kdy ulehnete, jako by vás někdo přepnul a začne to. Mozek začne vytvářet různé katastrofické scénáře, jedna myšlenka následuje druhou, a přestože tělo je unavené, mysl jede svůj závod. Nebo sice usínáte hned, ale probudíte se v noci a opakuje se to samé. A další den znovu, únava i podrážděnost se stupňují, ale myšlenky neustupují.