Jaro – období endorfinů, ale i jarní únavy

Nejenom leden je období, které cítíme jako nový začátek. Dobu, kdy se příroda probouzí, často vnímáme podobně. Bývá takovým druhým nádechem nás i našeho fyzického těla. Naše vnitřní energie jde ruku v ruce s přírodou, která se po zimě probouzí. Jaro jakožto začátek nového přírodního cyklu je ohromnou silou, která někoho úplně uzemní únavou a někoho doslova zasáhne pozitivní vlnou endorfinů. Pojďme se na tyto dva „jevy“ podívat pod lupou.

Pohlazení duše skrze dotek

Ženy v sobě nosí reprodukční potenciál v podobě cykličnosti – díky nim se rodí nové lidské bytosti. Skrz biologický proces, jenž je provází reprodukční fází života, jsou úzce propojeny se svým tělem. Citlivost vnímám jako ženskou přednost. Empatii jako přirozenou součást ženství, neboť porozumění vede k harmonii, kterou ženy přirozeně vyhledávají. Naslouchání a vnímavost k vlastnímu tělu považuji za vlastnost velmi cennou, přesto se u žen zcela vytrácí. Hlavním důvodem je uspěchanost moderní doby a nesplnitelné nároky na kvalitu života ve společnosti.

Pohankové cottage bulky

Připravte si skvělé domácí pečivo, které je bezlepkové, plné vlákniny a díky sýru cottage skvěle zasytí!

Strava partnerů před plánovaným otěhotněním a v době těhotenství matky

Každá životní etapa člověka má co do výživy svá určitá specifika, kterým je třeba se přizpůsobit. Těhotenství je obdobím života ženy, které si žádá citlivý přístup. Ne každá žena či partneři/manželé, kteří plánují založit rodinu, si uvědomují, že se zdravým životním stylem a stravováním musí začít dávno před samotným početím....

Jóga po operaci II. část – ⁠jdeme na lekci

Takže uvědomění a přijetí zodpovědnosti máme za sebou. Skvělé! Gratuluji, bezpečné a pevné základy jsme vytvořili a nyní na nich můžeme začít stavět. Pojďme se tedy podívat, jak, kde a s kým jógu praktikovat...

Lehký vídeňský bramborový salát

Pokud nevíte, co se zbylými vejci po Velikonocích, připravte z nich skvělý bramborový salát! Zapomeňte ale na tradiční recept a zkuste s příchodem jara lehčí verzi, která je obohacena o nové chutě a vůně.

Terapeutické účinky jógy

Jóga je prastará tradice známá po celém světě. Nabízí také terapeutické účinky, které mají sloužit k léčbě zdravotních problémů a ke zmírnění strukturální, fyziologické, emocionální a duchovní bolesti, utrpení nebo jakéhokoliv omezení. Jógové praktiky zvyšují sílu svalů a pružnost těla, zlepšují respirační a kardiovaskulární funkce, podporují zotavení a léčbu závislosti, snižují stres, úzkost, deprese a chronickou bolest, příznivě působí na spánkové vzorce a celkově vytváří lepší bytí i kvalitu života.

Proč je někdy důležité nedělat nic?

Lidé se pořád za něčím honí, musí pořád něco dělat, jsou pořád v letu, dělá jim problém se zastavit, a když to udělají, nevědí, co se sebou. Protože „nedělat nic“ je ve skutečnosti umění. Umění, které je pro naši psychickou pohodu velmi důležité. Proč si nevyčítat, když si jen tak lehneme s knížkou (nebo i bez ní) na pohovku?

Velikonoční jidáše

Dle lidové tradice se jidáše, tradiční velikonoční pečivo, pečou ve středu nebo brzo ráno na Zelený čtvrtek. Jeden jidáš za svítání by vám měl zaručit pevné zdraví a ochránit vás před různými neduhy – budete uchráněni před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Je ideální čas zadělat, abyste se zítra mohli těšit ze snídaně.

Kopřiva – jarní životabudič

Kopřiva dvoudomá je u nás hojně rozšířenou rostlinou. K čemu je tato žahavá zelená kráska dobrá a kdy je nejlepší ji sbírat, aby si zachovala své léčivé účinky?