Maliny a ostružiny – plody nadupané antioxidanty

Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?

Rovnováha v těle

Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.

Cuketová pizza s mozzarellou

Jestli nějaký typ zeleniny patří k létu tak to jsou jednoznačně rajčata a cukety. Někdy máme takovou úrodu cuket, že už nevíme co s nimi. Pokud se zrovna v takové situaci nacházíte, pak pro vás mám řešení v podobě cuketové pizzy. Topping můžete neustále obměňovat.

Cuketa – letní královna zahrad i našich kuchyní

Cuketa je velmi nenáročná plodina, a tak ji zvládne vypěstovat i opravdový laik zahradník. Rostlinám postačí jen dostatek vláhy a plodí úplně samy. Jak si stojí cukety v našich jídelníčcích?

Půst jako očista těla

Od dob Hippokrata se traduje moudrost: „Co nevyléčí hlad, nevyléčí žádný lék.“

Borůvky – vyražte si nasbírat pravé superpotraviny!

Borůvky jsou další lokální ovoce, které bychom si měli během léta naplno užívat, ale také si vytvořit pořádné zásoby na zimu. Ony za to určitě stojí. A není nic příjemnějšího než si o chmurné listopadové dny upéct voňavý a nadýchaný borůvkový koláč.

Cyklus ženy jako mocný nástroj k vnitřní rovnováze

Žena, která svému cyklu rozumí, ho dokáže vnímat jako mnohem mocnější prostředek k vnitřní harmonii....

Galettka s mákem a švestkami

Další ovoce, které neodmyslitelně patří k létu, jsou švestky. Ty si skvěle rozumí s mákem a tato kombinace si zase dobře rozumí s křehkým těstem. Aniž byste potřebovali formu, můžete připravit původem francouzskou chutnou galette...

Umeocet – doplní minerály a potěší střeva

Umeocet si pomalu ale jistě vydobývá své místo i v české kuchyni. Jde převážně o potravinu, která nachází ocenění hlavně v makrobiotice. Kde v kuchyni ho můžete docenit i vy?

Ájurvéda a léto

V letním období je důležité udržovat dóšu pitta vyrovnanou, neboť příliš mnoho ohně vás může spálit, zvenku i zevnitř. Pokud ještě navíc žijete v oblasti s horkým podnebím, o to víc si tyto rady třeba vzít k srdci. Vyzkoušejte následující ájurvédské tipy, abyste přežili léto v pohodě a harmonii.