neděle 26. 6. 2022
„Je mnohem užitečnější podlehnout panice předem a událostem čelit s klidem než zachovat ledový klid a panikařit, až když se něco děje,“ řekl Winston Leonard Spencer Churchill.
Mazanec je také tradiční obřadní pokrm připravovaný na Slovensku i v Čechách. Většinou je kulatého tvaru a na něm se vytvářejí křesťanské symboly, kříže. Ale někde ho připravují i ve tvaru pleteného věnce. Pekl se tradičně na Bílou sobotu a spolu s ostatními pokrmy se nesl do kostela na posvěcení...
Není to vůbec složité. Většina rad našich zdravotníků se dá směle převést na jednoduché vzorce chování, které je dobré dodržovat – konzumace vyvážené stravy, cvičení a dobrý spánek.
Duben měl pro naše předky velký význam. Je symbolem nového života a naděje. Ukazuje sílu lásky a oběti. Poselství, které nese po celá staletí, se dotýká i nás v dnešní době.
Výborné, lehké a zdravé jídlo – to je řepné carpaccio! Červená řepa je výborná pro jarní očisty, zařazjte ji tedy do jídelníčku i v podobě šťáv.
Detoxikaci, jak ji dnes známe a používáme, by asi ájurvéda neuznávala. Týden se napájet šťávami a zbytek roku zase jíst, co nám přijde pod ruku, mi připadá jako extrémní řešení a naše tělo z toho bude nejspíš akorát v šoku. Je to ale takový obraz doby, v které žijeme. Jako vždy má ájurvéda k tomuto velmi rozumný přístup a ukazuje nám, kde ten střed můžeme najít.
Už se také těšíte, až budou dny stále delší, bude častěji svítit slunce, všechno se bude zelenat a příroda rozkvete? Víme, čím si toto krásné období ještě více zpříjemnit!
Jako kdyby se lidstvo zastavilo a planeta poskočila. Stromy a ptáci udávají nové tóny, obloha se usmívá a sluneční svit vše smývá. Láska tvoří prostor pro nové, zářivé, všudypřítomné.
Medvědí česnek je pokladem našich luk a lesů. Dokáže dodat šmrnc nejrůznějším studeným i teplým pokrmům, a navíc má obrovské léčivé účinky. Vyzkoušejte polévku z medvědího česneku, která je krásně zelená a mooc dobrá.
Miliony tun potravin ročně ve vyspělých zemích světa zůstávají nevyužity a na pospas svému osudu. Stejně jako se učíme v dětství hospodařit s korunkami v duchu pořekadla „bez práce nejsou koláče“, tak bychom se měli učit vážit si potravin a věcí obecně. Stačí malé změny, malé krůčky, které můžete sami udělat. I kdyby to mělo být jen pro dobrý pocit a z úcty k opravdovému jídlu.