pondělí 20. 1. 2025
Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.
Podívejme se, jak se nám vše krásně propojuje – každé roční období totiž zároveň představuje jednu z dóš (jak už jsme si říkali, dóši se nemísí pouze v lidském těle, ale ve všem okolo nás) a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování, ale zároveň si nad nimi nemusíme lámat hlavu. Příroda totiž vše vymyslela za nás a v každém ročním období nám poskytuje přesně ty potraviny, které právě potřebujeme.
Podzim = Vata dóša
Co je pro období typické
Docela výrazné ochlazení (horké léto je zničehonic pryč a sluníčko už tak nehřeje)
Silný vítr
Suché ovzduší (hodně se vám začíná vysušovat pokožka)
Někteří lidé mohou začít pociťovat neklid a roztěkanost, také únavu, zácpu a těžkosti při usínání
Na podzim hodně relaxujte
Naplánujte si masáž, saunu, prostě zařaďte relaxaci, uberte si fyzicky a psychicky náročné aktivity. Také se snažte chodit spát o trochu dříve – zalehněte do postele už hodinku před spaním, zapomeňte na práci a v klidu si čtěte s šálkem teplého čaje.
Jak vypadá podzimní jídelníček?
Snídaně: teplé kaše všeho druhu s povařeným ovocem, vejce na všechny způsoby kromě těch na tvrdo, pohanka
Oběd/večeře: ideálně polévka + hlavní jídlo (krémové polévky – dýňová, řepová, bramborová…, vařené obiloviny s povařenou sezonní zeleninou s kořením a ghí, kořenová zelenina, kompoty ze sezonního ovoce, podzimní jablíčka i syrová, nehomogenizované plnotučné mléko, maso
K pití: teplá voda, čaj, káva v minimálním množství (zejména se vyhněte vychladlé kávě)
Superpotraviny: zázvorový předkrm (z minulého čísla), probiotika, ghí, kitchadi, zázvorový čaj, cfc čaj (recept níže), podzimní jablíčka
Zima = Kapha dóša
Co je pro období typické
Další ochlazení
Srážky – déšť nebo sníh
Vlhké ovzduší (vlhká zima je pro naše podnebí typická)
Někteří lidé mohou začít pociťovat větší lenost a únavu, větší chuť k jídlu, snadnější usínání
V zimě buďte s rodinou nebo přáteli a věnujte se zimním aktivitám
Naplánujte si procházky na čerstvém studeném vzduchu nebo odjeďte na hory lyžovat, plánujte si i návštěvy rodiny či přátel v teple domova. Nezapomeňte dostatečně spát, ale vyhněte se spaní přes den.
Jak vypadá zimní jídelníček?
Snídaně: teplé obilné kaše všeho druhu, domácí teplé ovocné kompoty, jednoduché snídaňové polévky i slané kaše se zeleninou a luštěninami mohou přijít vhod
Oběd/večeře: vývary, povařené obiloviny, dlouho vařená masová jídla, ovoce a zeleninu vždy teplé a povařené s troškou ghí nebo másla a s kořením, jako je kmín, kurkuma, mletý koriandr, zázvor
K pití: teplá voda, zázvorový čaj (pokud vás nepálí žáha), horká černá káva
Superpotraviny: kapusta, zázvor, kitchadi, česnek, kurkuma
Jaro = Kapha/Pitta dóša
Co je pro období typické
Srážky – tající sníh, deštivé počasí
Vlhké chladno
Občas už zasahuje teplejší počasí, které je částečně ovlivňováno blížícím se létem
Někteří lidé mohou začít pociťovat únavu, tíhu – mají chuť se nějak odlehčit, jsou letargičtí
Na jaře se očistěte
Na jaře je ideální čas na očistu organismu, na probuzení imunity a aktivity, na nabrání sil. Choďte hodně ven, do přírody, buďte aktivní, otužujte se, aktivujte lymfatický systém, dopřejte si akupunkturu, cvičte jógu, běžte do sauny, pokud ji dobře snášíte.
Jak vypadá jarní jídelníček?
Snídaně: co nejjednodušší obilné kaše bez zbytečných přísad (můžeme přidat i koření), smoothies v teplejších dnech, zázvorový čaj, spirulinový nápoj / nápoj ze zeleného ječmenu, zeleninové šťávy
Oběd/večeře: teplá sezonní zelenina, teplé saláty se semínky a klíčky a bylinnými dresinky, lehké zeleninové polévky, jednoduchá jídla z povařených obilovin, luštěnin, zeleniny a bylinek,
K pití: teplá voda, kopřivový čaj, lymfatický čaj
Superpotraviny: klíčky, zelené bylinky, všechny zelené potraviny, kopřiva, pampeliška, medvědí česnek, chřest
Léto = Pitta dóša
Co je pro období typické
Teplé počasí
Sušší podnebí
Někteří lidé mohou začít pociťovat únavu, horkost, bolesti hlavy, přesycení okolními vjemy
V létě zůstávejte ve stínu
V létě se zaměřte na ochlazující jídelníček (zejména vyřaďte kávu, kořeněná jídla, zázvor). Pokud to jde, dopřejte si odpolední siestu aspoň o víkendu – tělo se zchladí a přečká v klidu nejteplejší část dne. Vstávejte brzy, choďte spát později – vytěžte co nejvíce z chladných částí dne. Letní večery lákají k vysedávání venku se skleničkou bílého vinného střiku a taky k troše romantiky, k období to patří, tak si užijte i trochu zábavy.
Jak vypadá letní jídelníček?
Snídaně: obilné kaše, chia pudding, nepřekombinované smoothies a džusy, sezonní ovoce,
Oběd/večeře: saláty, pečená zelenina, polévky, lehká jídla
K pití: nápoje bez ledu, vychladlý mátový čaj nebo yerba maté, voda s plátky limetky nebo okurky
Superpotraviny: zeleninové džusy – hlavně ze zelené zeleniny, kvalitní olivový olej – zejména k zelenině, semínka, aloe vera, koriandr
Jsme neustále zaneprázdnění a často přecházíme z jednoho ročního období do druhého, aniž bychom to vůbec zpozorovali. Připadá nám to zbytečné a nemáme na takové „blbosti“ čas. Jenže tyto přechody mezi jednotlivými ročními dobami jsou pro organismus značnou zátěží a je na nás. abychom tělu pomohli vstoupit do dalšího období co nejvíc hladce. Čím více se budeme přizpůsobovat cyklům přírody, tím lépe se nám bude žít.
Recept
CFC neboli coriander-fennel-cumin (koriandr-fenykl-kmín)
Čaj je velmi jednoduchý na přípravu a je vhodné mít tento recept po ruce pokaždé, když se vyskytnou zažívací potíže, a pomalu zatepla ho popíjet – přináší úlevu téměř okamžitě.
(Recept je převzatý z Ájurvédské kuchařky od autorky Amadey Morningstar)
Ingredience na 2 porce
Postup
Vodu přivedeme k varu. Nasypeme do mixéru všechna semínka a zalejeme horkou vodou. Rozmixujeme. Přecedíme před sítko. Čaj pijeme teplý po jídle jako digestiv.