Byliny v ájurvédě: Indický ženšen – ašvaganda

Seznamte se s bylinou, která svým jemným účinkem převyšuje příliš stimulační sibiřský ženšen. Řeč je o ašvagandě.

Rybízový koláč s tvarohem

Tvaroh a kyselé ovoce si skvěle rozumí. Vyzkoušejte tento poctivý letní koláč a podělte se o něj s celou rodinou – chválou nebudou šetřit...

Červený rybíz – lahodný zdroj vitamínu C

Džem z červeného rybízu neodmyslitelně patří k vánočnímu lineckému cukroví. Jeho typická nakyslá chuť si s máslovým těstem neobyčejně rozumí. Jaké bohatství ukrývají malé bobulky?

Bylinky a jóga pro klidný spánek

Vhodná strava, pitný režim, ale i bylinky nebo jógové ásany – to vše má vliv na proces usínání a navození relaxace....

Ovesné kostky s malinami

Ovesné kostky si skvěle rozumí s letním sezónním ovocem jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo i rebarbora. Jsou vydatnou snídaní, svačinou i dezertem v jednom a patří k jedněm z nejchutnějších ovesných pokrmů, které si prostě zamilujete.

Maliny a ostružiny – plody nadupané antioxidanty

Maliny a ostružiny patří mezi oblíbené letní ovoce, které má pouze krátkou lokální sezónu. Maliníky a ostružiníky jsou již tradičně součástí mnoha českých zahrad. Jaký mají význam pro naše zdraví a v čem jsou tyto plody tak výjimečné?

Rovnováha v těle

Podle ájurvédy na světě existují 3 typy energií – vata, pitta a kapha. Každá z nich má svoje typické vlastnosti i účel. Žádná z nich není lepší nebo horší než ostatní, naopak – navzájem se potřebují a nejlépe pracují jako celek.

Cuketová pizza s mozzarellou

Jestli nějaký typ zeleniny patří k létu tak to jsou jednoznačně rajčata a cukety. Někdy máme takovou úrodu cuket, že už nevíme co s nimi. Pokud se zrovna v takové situaci nacházíte, pak pro vás mám řešení v podobě cuketové pizzy. Topping můžete neustále obměňovat.

Cuketa – letní královna zahrad i našich kuchyní

Cuketa je velmi nenáročná plodina, a tak ji zvládne vypěstovat i opravdový laik zahradník. Rostlinám postačí jen dostatek vláhy a plodí úplně samy. Jak si stojí cukety v našich jídelníčcích?

Půst jako očista těla

Od dob Hippokrata se traduje moudrost: „Co nevyléčí hlad, nevyléčí žádný lék.“