středa 29. 6. 2022
Měl by se člověk, který praktikuje jógu, stát vegetariánem, nebo naopak je jóga cestou respektující každého člověka v jeho jedinečnosti? Může také ten, kdo konzumuje maso, dosáhnout díky józe vysokého stupně poznání, nebo je to neslučitelné s ahimsou (nenásilím), jedním ze základních jogínských principů?
Celulitida se netýká pouze žen silnějších, i ty nejzdravěji žijící ženy hledají způsoby, jak se jí účinně zbavit či alespoň snížit její viditelnost!
Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete konzumovat slepičí vejce, pak pro vás budou míchaná tofu vajíčka báječnou náhradou. Při správné přípravě budete jen těžko hledat chuťové rozdíly...
Ranní praxe přináší četné výhody. Zkuste každý den zahájit na lačno jógovou praxí a uvidíte, jak se vám život promění k lepšímu a jak dobře se budete cítit, když to sami sobě dovolíte.
Jóga jako cvičení je navržena tak, aby se jí mohl věnovat skutečně každý. O to víc ale pomůže, když se v daný moment zaměříme na to, co je pro nás v našem věku a fázi našeho života nejlepší. Naučte se, jak jógu cvičit v každé životní etapě – od dospívání a porodu až po perimenopauzu a postmenopauzu – a získejte tak všechny výhody, které přináší.
Ačkoliv je léto obdobím, kdy se většina lidí hýbe více než jindy v roce, paradoxně často spíše nabírají, než že by hubli. To může mít řadu příčin. Všechny pomůže vyřešit jóga.
Konec léta se pro naše předky nesl ve znamení radosti i vyčerpání. Radosti, protože sklízeli plody dosavadního úsilí, vyčerpání, protože tato práce byla v mnohém náročná a vyžadovala zapojení celé rodiny nebo vesnice.
Řecký salát už má v současnosti mnoho receptur, ten původní tradiční se však skládá jen ze základních ingrediencí a nesmí v něm chybět pořádná dávka olivového oleje...
Jídlo vzbuzuje emoce. Jíst musíme, je to každodenní záležitost a je to něco, co neodmyslitelně patří k životu stejně jako třeba dech (když pomineme těch několik lidí na světě, kteří tvrdí, že dokážou žít pouze z prány). Lidé milují bavit se o jídle, o tom, jak bylo připraveno, jak chutná, sdílet zážitky, fotografie a zkrátka všechny emoce a prožitky s jídlem spojené.
Co to vlastně znamená vařit podle ájurvédy? V první řadě musí být ájurvédské jídlo snadno stravitelné. K tomu přispívá nejen, co jíme, jak a v jaké formě, ale také jakým způsobem je to připravené. Ájurvéda v tomto využívá osvědčený postup, který lze aplikovat na jakékoliv jídlo...