pátek 3. 2. 2023
Patříte do klubu těch, kteří si každoročně slibují, že od ledna se začnou držet, zhubnou a konečně skoncují se starými zlozvyky? A řadíte se také k těm, kterým se to pravidelně nedaří? Nic z toho nemusíte zažívat, stačí jen změnit svůj pohled na Vánoce a adventní období, které jim předchází.
Připravte si celozrnnou vánočku podle kuchařů z Jíme zdravě. Tento vánoční recept a mnoho dalších receptů najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Zimní slunovrat letos připadá na pondělí 21. prosince na 11 hodin dopoledne. Pro naše předky byl tento čas přímo magický, protože jim vracel teplo a světlo, které pro ně představovaly nejen prostředek obživy, ale také základní faktor přežití. Čas zimního slunovratu je charakterizován dobou, kdy nastává nejdelší noc a nejkratší den. Počínaje 21. 12. se noci začnou zkracovat a dny prodlužovat.
Autoři kuchařek Jíme zdravě pro vás připravili recept na krémovou česnekovou polévku, která vás zasytí a prohřeje i v těch nejchladnějších zimních dnech. Tento sezónní recept a mnoho dalších najdete v kuchařce Jak jíme zdravě v zimě.
Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?
Síla jógy tkví především v tom, že nám ukazuje, jak silná je naše vlastní mysl. Když se nám ji podaří zkrotit, může se stát tou nejlepší přítelkyní. V opačném případě máme zaděláno na velké problémy. Člověk, jemuž jeho vlastní mysl přeroste přes hlavu, se většinou stává velmi nešťastným.
Vyzkoušejte snídaňový recept na zapečenou čokoládovou kaši podle kuchařů z Jíme zdravě. Recept na zapečenou kaši a mnoho dalších receptů najdete v kuchařské novince Jak jíme zdravě v zimě, která vám představí zdravé stravování v zimních měsících.
Adventní období klepe na dveře a spolu s ním se připomínají tradice, které jsou s touto neobyčejnou dobou spjaty a jež dodržovaly již generace před námi. Možná právě to jim dává jejich hloubku a sílu, pro které je tak zbožňujeme. Na co se v tomto smyslu můžeme v prosinci těšit, jaké dědictví nám naši předkové zanechali?
Tento vitamín značně ovlivňuje funkčnost imunitního systému, a to zejména při obraně organismu před respiračními infekcemi, jako je například chřipka. Jeho dostatečné množství napomáhá také udržet dobrou svalovou sílu a mentální pohodu.
Tento orientální pokrm s vůní skořice se může stát výbornou snídaní a nebo dezertem podzimních a zimních dní. Místo čerstvého ovoce můžete použít ovoce sušené a ubrat na přidaném cukru.