Jóga zdraví

Pikantní dušený chřest

Pikantní dušený chřest

Chřest se pomalu ale jistě opět začíná objevovat na trzích a v obchodech. Připravte si tuto kulinářskou pochoutku podle ajurvédy.

celý článek
Sirupy jako přírodní sladidla

Sirupy jako přírodní sladidla

Cukr je v poslední době velmi démonizovanou složkou naší stravy, přesto zůstává její součástí. Nepředpokládám, že někdo, kdo čte tento článek ještě používá ke slazení bílý rafinovaný cukr (?) - i to je posun, předpokládám ale, že spousta z nás používá sirupy. Jaké máme základní typy, jaké jsou vhodné, jaké jsou nevhodné...?

celý článek
Ájurvéda: sestra jógy!

Ájurvéda: sestra jógy!

Védské časy jsou dávné, datují se několik tisíc let nazpět. V té době existovalo na území dnešní Indie společenství lidí, které fascinovala otázka, jak funguje život, vědomí, hmota a člověk. Odpovědí je jóga, technologie pochopení struktury a funkce vesmíru a jeho základních principů. Pokud vám to zní poněkud vědecky, máte pravdu.

celý článek
Celozrnná focaccia s rozmarýnem

Celozrnná focaccia s rozmarýnem

Focaccia [fokáča] je tradiční italská chlebová placka z kynutého těsta. Je vláčná a s typickými dírkami na povrchu tvoří neopomenutelnou složku italské kuchyně. Focaccia je ideální třeba ke kvalitnímu olivovému oleji, jako příloha k salátům, grilovanému masu a zelenině. Tradičně se vyrábí z bílé mouky, my si ji dnes ale připravíme i z mouky celozrnné.

celý článek
Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny představují již léta velký hit v oblasti doplňků stravy - snad nic jiného nemá takový úspěch v prodeji jako právě ony. Co vlastně znamená to "omega-3", má cenu je brát jako doplněk stravy? Jaké jsou nejvhodnější zdroje?

celý článek
Jógová praxe - východ a západ, sever a jih

Jógová praxe - východ a západ, sever a jih

Rozdělování světa patří mezi oblíbená klišé. Evropu dělíme na rozvinutější západ a postkomunistický východ, svět obecně na bohatší sever a chudší jih. Jakékoliv členění tohoto typu ale nemá smysl, doba se mění, lidé přesouvají a veškeré kultury a tradice mísí. Jóga přitom prochází všemi kontinenty a zeměmi, a k tomu napříč časem.

celý článek
Nejoblíbenější dobRAWty lektorky Markéty Havrlandové

Nejoblíbenější dobRAWty lektorky Markéty Havrlandové

Jóga a zdravá strava patří neodmyslitelně k sobě. Své o tom ví Markéta Havrlandová, která již deset let praktikuje a učí Hatha jógu a zároveň je velkou příznivkyní raw stravy. Jak sama s oblibou říká, díky propojení těchto dvou elementů se jí podařilo nalézt v životě rovnováhou a umět se radovat z každodenních maličkostí....

celý článek
Bylinky a jejich vliv na naše zdraví

Bylinky a jejich vliv na naše zdraví

Bylinky a jejich rozmanité účinky jsou známy již po staletí. Slouží jako nositelé chuti (mnohdy nahrazují sůl), barevně ladí pokrmy, ale také působí na naší trávicí soustavu a ovlivňují naše zdraví.

celý článek
Bezlepkový quiche s kozím sýrem

Bezlepkový quiche s kozím sýrem

Obměn typických slaných koláčů quiche lorraine již existují stovky. Není divu, náplním a fantazii se meze nekladou. Typickou kombinací kozího sýru a špenátu němůžete nikoho zklamat.

celý článek
Viscerální tuk a hubnutí

Viscerální tuk a hubnutí

Metabolický syndrom (MS) zahrnuje hned několik zdravotních příznaků: vysoká hladina triacylglycerolů, nízká hladina HDL („hodného“) cholesterolu, vysoký krevní tlak, hyperglykémie či přímo cukrovka druhého typu a tzv. abdominální obezita, tedy nebezpečně velký obvod pasu. A právě za poslední zmíněné nemůže nikdo jiný než viscerální tuk, který se ukládá v oblasti našich vnitřních orgánů.

celý článek

Jóga Dnes Konference
Mala Collective
Energy Studio jd
JógaMarket