Ájurvédské tipy na podzim

Co nám ájurvéda radí s nastupujícím podzimním obdobím? Pozor by si měly dát zejména váty....

Jablečné chutney

Sezóna jablek je v plném proudu. Koláče, štrůdly nebo přesnídávky a pyré jsou klasikou. Vyzkoušejte si připravit i chutney, které se skvěle hodí k podzimním pečeným pokrmům.

Pracharanda – přírodní sladidlo z hrušek

Už jste slyšeli o pracharandě? Melasa, sladěnka, rapadura...to všechno jsou již zcela běžná a známá sladidla. Pracharanda tak trochu na své znovuobjevení čeká. Připravit si ji můžete i doma a pak už si ji zcela jistě oblíbíte.

Energie babího léta

Máme poslední možnost, jak si užít příjemné venkovní teploty, zajógovat v parku nebo si jít zaběhat jen tak v tričku. Příroda nás přímo vybízí k procházkám. Přišel ideální čas na dovolenou strávenou brouzdáním po horách, neboť hlavní sezóna skončila, děti jsou ve školách a turistické cesty se postupně vylidňují...

Bramborové šišky se švestkovým rozvarem

Dvě aktuální sezónní potraviny – brambory a švestky – můžete spojit do dokonalé sladké večeře nebo pomalé víkendové snídaně.

Švestky – první vlaštovky nadcházejícího podzimu

Čerstvé švestky a jejich dvě další podoby – švestky sušené a povidla – jsou oblíbené suroviny, bez kterých si naše babičky nedokázaly představit koláče, knedlíky a ani další pochutiny. Pojďme se na švestky podívat pod lupou.

Hledejme štěstí pomocí jógových ásan

Štěstí je, když to, co si myslíme, to, co říkáme, a to, co děláme, je v harmonii.

– Mahátma Gándh

Špaldoto s liškami

I tento týden pokračujeme v houbové krasojízdě! Tradiční obilovina špalda si s houbami skvěle rozumí a díky nízkému glykemickému indexu vás tento pokrm opravdu zasytí...

Nový školní rok – nová cesta k (nejen jogínským) začátkům

Když začne škola, změní se chod života mnoha rodinám. A protože i léto přechází pomalu do podzimu, tak je to skvělý čas začít dělat příjemné a nenásilné změny i sám se sebou. Víme, co vám k tomu skvěle pomůže. Tady jsou naše tipy...

Dušené houby na sádle s bylinkami

Konečně jsme se dočkali a ROSTOU! Vydatné deště a teplé počasí nakonec houbám přály. Co s nasbíranými houbami? No přece poctivou smaženici a nebo vyzkoušejte tutu chuťovku.