BLESKOVĚ
Roční období 06. 12. 2023 PDF Tisk

Prosinec: měsíc ve znamení tlustého střeva a kovu

V díle listopadovém jsme si tlusté střevo již zmiňovali, a to v souvislosti s plícemi. Plíce podobně jako tlusté střevo jsou detoxikačním orgánem a jdou spolu ruku v ruce. O plicích se více dočteme v listopadovém díle, dneska se chci zaměřit právě na tlusté střevo, které je v prosinci nejvíce ohrožené. Jak ho podpořit a čemu se vyhnout? Tak jdeme na to!

Prosinec: měsíc ve znamení tlustého střeva a kovu

V prosinci dominuje tlusté střevo a prvek kovu
V tlustém střevě probíhá konečné zahušťování nestravitelných zbytků a jejich vyloučení. Ne nadarmo se říká, že střevo je naším druhým mozkem a centrem imunity. Při zaneseném či špatně fungujícím střevě nás může potrápit průjem, zácpa, nadýmání, velmi zapáchající stolice, bolesti a otoky ve spodní části břicha, tělesný zápach, zánět slepého střeva, hemeroidy, zhoršená paměť a koncentrace, mastná, až aknózní pleť. Málo či špatně fungující tlusté střevo může za to, že ztrácíme imunitu. 

Našemu střevu pomáhá minimální kombinace jídel a příprava pokrmů z co nejmenšího množství surovin. Dále je pro střevo velmi ulevující, když dodržujeme přerušované půsty. Jíme například jen po dobu dvanácti hodin – první jídlo je v sedm ráno a poslední v sedm večer. Ještě prospěšnější je, když se dostaneme do desetihodinového či osmihodinového bloku s jídlem.

Aktivita tlustého střeva je mezi 5.–7. hodinou ranní a je velmi vhodné, aby v tomto čase došlo k vyprázdnění.

Střevo a emoce
Měli bychom se učit zbavovat všeho nefunkčního, starého a nepotřebného, a to na úrovních fyzických, mentálních, emocionálních i duševních. Nevyjádřené a nezpracované emoce mohou být melancholie, pesimismus, apatie, chronický smutek, úzkost, deprese, cynické jednání, jednostranné (tunelové) vidění věcí, potřeba kontrolovat druhé a touha po moci, ovládání, stálé omílání negativních vzpomínek z minulosti, prožívání neschopnosti se něčeho vzdát, ale i něco přijmout.

Oslabené tlusté střevo se emočně může projevovat tím, že nejsme ochotni řešit problémy, stavem, že už nemůžeme, jsme nerozhodní, a to nás může vést ke zklamání, až zoufalství nad svým životem.

Pěstujeme schopnost odpouštět a nepoutat se k minulosti.

Zodpovíme si zcela pravdivě následující otázky:

  • Co mi už neslouží?
  • Co držím a vím, že mě to stahuje dolů?
  • Co mi brání v růstu?
  • Kde se točím v začarovaném kruhu?
  • Jak z něho mohu vystoupit?
  • Čeho se stále (a zbytečně) bojím?
  • Umím žít přítomností?
  • Co/Koho nechci pustit?

Potrava pro tlusté střevo:
Rýže, jáhly, oves, amarant, quinoa, lilek, miso, vlašské a lískové ořechy, mandle, ghí, kombucha, tempeh, brokolice, chřest, pórek, artyčok, banány, ananas, mořské řasy, za studena lisované oleje – olivový, konopný, lněný – květák, celer, čínské zelí, kukuřice, fíky, med, ledový salát, špenát, kysané zelí, mrkev, červená řepa, dušená zelenina, pohanka, libové krůtí maso.

Pro střevo je velmi důležitá vláknina, která působí jako kartáč a střevo čistí. Když má tělo málo vlákniny, tak se v něm tvoří jedovaté látky, které tělo znečišťují a zatěžují. Pokud v těle není dostatečné množství vlákniny, tak stolice nevykonává takový vylučovací pohyb, jak má, a vzniká problém, do těla se začínají dostávat toxiny, které mohou být nebezpečné pro naše játra.

Důležité je pít také dostatečné množství vody. Zvláště když zvyšujeme příjem vlákniny.

Vyhnout bychom se měli pšeničným klíčkům, mléčným výrobkům a sladkostem. Pokud se mléčných výrobků nechceme vzdát, můžeme místo nich zvolit kozí, ovčí či kokosové varianty. Dnes je na trhu opravdu velké množství alternativ, které pro nás mohou být zdravější. Jestliže trpíme častější zácpou, je vhodné snížit množství masa a lepku v jídelníčku.

Pozor si dáváme na kofein, který může za žaludeční potíže, vředy, průjmy či zácpu, a proto se vyhýbáme pití velkého množství černého čaje a kávy.

Velmi náročné mohou být pro tlusté střevo Vánoce. I přes to, že si chcete dopřát, tak se snažte vnímat své tělo a neplácat páté přes deváté.

Bylinky a koření:

  • Bylinky – heřmánek, řepík, sléz, mateřídouška, máta, fenykl, kontryhel, levandule, třezalka, čaje z mochny stříbrné 
  • Koření – muškátový oříšek, hořčice, černý pepř, česnek, zázvor, lněné semínko, kmín, hřebíček, kurkuma

Aromaterapie pro naše střevo

  • Heřmánek – hojí všechny druhy zánětů, používá se na alergie
  • Fenykl – podporuje zažívání a zmírňuje křeče ve střevech i v žaludku, vhodný při nevolnostech, zácpě a nadýmání
  • Levandule – pomáhá s emocemi, nespavostí a stavy deprese, mírní bolesti
  • Neroli – ulevuje při náladovosti a mírní deprese, melancholie a stavy neklidu
  • Tea tree – je silným přírodním antibiotikem, posiluje imunitu

Ásany, které podpoří funkci našeho střeva:

  • Džánu šíršásana (úklon ke koleni)
  • Ardha malásana (v úklonu do strany)
  • Upavišta kónásana (s úklony do stran)
  • Pozice banánu či ležícího půlměsíce  ležíme na zádech, protažené ruce nad hlavou, chytneme zápěstí pravé ruky a začneme se vleže uklánět na levou stranu, do úklonu přidáme i nohy
  • Square pose – pozice čtverce 
  • Eka pada radžakapotásana – holubí král
  • Baddha kónásana – pozice motýla (variace v úklonu stranou) 
  • Gómukhásana – hlava krávy

Pár slov závěrem
V čase adventu, zimního slunovratu a Vánoc bychom si měli uvědomovat, co jsme dokázali, kým jsme se stali a co jsme vykonali. Neztraťte svůj klid v obchodních domech při honbě za dárky a zběsilým uklízením domovů. Vneste do prosincových dní klid. Stejně jako odpočívá příroda pod bílou peřinou, tak i vy se naučte vydechnout. Není čas na velké a náročné projekty, je čas se zachumlat se svou rodinou či sami s čajem a s láskou upečeným cukrovím a období adventu si náležitě vychutnat se vší jeho magickou mocí.

Objevujte tradice, inspirujte se a nezapomeňte si tvořit i své vlastní.

S přáním klidných a magických svátků a dní

  • autor: Lenka Eliška Petrikovičová
  • @lp_angel_soul
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné