Naučme se od druhých vše potřebné pro náš osobní rozvoj

Během našeho života nás budou neustále obklopovat různí lidé. Někteří zůstanou po našem boku nějakou chvíli a někteří nás zase budou doprovázet po celý život. Zatímco poznáme nespočet lidí, někteří v našem životě sehrají nedůležitou roli, jiní zase velice významnou, která může ovlivnit celý náš život. Pro naši životní cestu není důležité jenom to, jak dlouho v našem životě setrvají, ale zejména to, co nám mají předat.

Jarní očista a její vztah ke zdraví

S jarem přichází velká expanze energie a současně potřeba… vstát, odlehčit a restartovat. Inspirujte se v jarním přístupu k očistnému stravování a jógové praxi. Postačí malé změny, které však hluboce pocítíte!

Jarní detox vs. očista: Nastartujme tělo i mysl s rozumem

S příchodem jarních dnů se můžeme, stejně jako každý rok, těšit slunečními paprsky, rozkvetlými květy, ale pravděpodobně také mnohými doporučeními směřujícími k detoxikaci organismu, která se na nás každoročně valí z televize, časopisů a mnohých internetových článků. Lidé si celkem přirozeně užívají příjemně teplé počasí a nové volnočasové aktivity, které toto období skýtá. Společně se změnou klimatu však také přichází jarní únava, se sluníčkem zase potřeba změny denního šatníku, pro mnohé je jaro synonymem období navazování nových vztahů. Ať tak či onak, na jaře nám narůstá potřeba být plní energie a cítit se dobře, abychom si mohli co nejlépe užít životní dobrodružství, která jsou před námi. Je ale detoxikace organismu skutečně cenným pomocníkem, nebo naopak zbytečnou procedurou, která s sebou přináší mnohá zdravotní rizika? Pravda je, jak už to tak bývá, někde uprostřed.

Jóga a bolesti hlavy. Jak může pomoci?

Trpíte na bolesti hlavy? Pomáháte si od nich rádi růžovou pilulkou? Zkuste se svěřit do péče jógy, která může pomoci efektivněji a také celkově prospěšněji. Uleví od stresu a svalového napětí, což možná rozvolní mnohem víc, než jste původně rozvolnit zamýšleli.

Přítel pro mysl - sankalpa

Úspěch mého jednání záleží na síle mého vnitřního přesvědčení a sebekázni. Neztrácej odhodlání a nikdy se nevzdávej. Ať se rozhodneš pro cokoliv, jednej s pevným odhodláním, tak jistě dojdeš úspěchu".

Čistota vnitřní, čistota vnější

Téma čistoty v kontextu jógové praxe většině lidí asociuje zejména tradiční sérii očistných technik, zahrnující pro jemnocitného zápaďana mnohdy respekt až posvátnou bázeň i nejedno dobrodružství....

Březen: Měsíc rozpuku a příchodu slunečního svitu

Jaro se kvapem blíží, čeká nás jarní rovnodennost a také změna času. Svět vypadá veseleji, protože dny se prodlužují a noci a tmy ubývá. Jak využít těchto skutečností pro seberozvoj?

Jak získat svobodu v jídle, přestat zajídat emoce

Mindful eating neboli vědomá konzumace jídla. Naučte se během jídla zpomalit, odložit mobilní telefony, pořádné kousat, vnímat chuť a texturu jídla, vychutnat si jednotlivá sousta. Někdy nám v hlavě lítá spousta myšlenek a nejen, že do sebe jídlo rychle házíme, býváme i dost často stažení, dostatečně nedýcháme a tím ovlivňujeme i celé trávení. 

Očistné techniky šatkarma/šatkrija

Čistotou se zlepšuje schopnost poznání – jednobodovost mysli, kontrola nad smysly a schopnost vnímat svoji podstatu.“ Jogasútra II.41.....o očistě a jarním restartu je celé nové vydání JÓGA DNES březen/ duben 2023, které vychází 1.3.

Detoxikace úst pomocí olejového výplachu

Novodobý název "MLGÁNÍ" je spojován z 80. lety minulého století, kdy tento léčebný a očistný postup znovu připomněl MUDr. Fedor Karach. Výhodou této metody je její snadná aplikace a zařazení do našich každodenních rituálů. Zabere nám pouze několik minut denně (přibližně 12-18) a její účinky jsou mnohdy neuvěřitelné...