Síla nových začátků – jarní restart, detox, znovuzrození

Meteorologické jaro začalo již 1. března a první rašící pupeny přírody už se hlásí o slovo! S novým březnovým vydáním Jóga DNES otevíráme i období jara na našich stránkách...

Diastáza aneb když krása na povrchu nefunguje

Nádherná vypracovaná těla. Plochá břicha. Uprostřed jasná linie. Na Instagramu je takových fotek celá řada. Vyrýsovaní muži před zrcadlem v posilovně. Krásné štíhlé ženy v ásanách. Až dech z toho přechází, ale jim spíše něco odchází, a to funkčnost jejich těla.

Žampionový krém

I když už zima začíná svůj třetí a poslední měsíc, stále ještě nepohrdneme hřejivou, lahodnou polévkou. Žampionová polévka má plnou chuť a skvěle zasytí – přidejte k ní topinku zapečenou se sýrem a máte skvělou večeři.

Sezonní stravování krok za krokem

Každé roční období zároveň představuje jednu z dóš a každá roční doba se vyznačuje vlastnostmi typickými pro danou dóšu. Znalost dóš a jejich vlastností se nám tedy mohou hodit pro pochopení celého konceptu sezonního stravování.

Uddijána bandha

Svámí Šivánanda, který byl jogínem a současně lékařem říká: „Uddijána bandha je pravým požehnáním pro lidstvo. Přináší zdraví, sílu a dlouhověkost každému, kdo ji provádí“.

Taštičky plněné kapustou a tempehem

Klasické plněné šátečky nemusí být jen na sladko, skvělé jsou i s nejrůznějšími slanými náplněmi – jako je třeba kombinace tempehu a kapusty.

Vědecky podložené účinky pravidelné praxe jógy na zdraví

Každý, kdo se pravidelně věnuje józe, jistě potvrdí, že lahodí tělu i mysli. A nejedná se pouze o prožitky a pocity praktikujícího. Tyto skutečnosti potvrzují četné studie, které provádějí odborníci po celém světě.

Zima je obdobím odpočinku, inspirujme se přírodou

Klid, relaxace, čerpání sil a sbírání energie. Tím je charakteristická zima, kdy se mnoho zvířat ukládá ke spánku a vlastně nedělá vůbec nic. Vezměme si z nich příklad, zpomalme a následujme naši přirozenost.

Ovesná kaše s růžičkovou kapustou

Jídlo připravené do 15ti minut – tak potřebné v běžném pracovním dnu. Vyvážené jídlo nevyžaduje hodiny strávené u sporáku, jen trochu umu a fantazie. Dobrou chuť.

Únor jako měsíc růstu, světla a lásky

Zima dosahuje vrcholu, do jara je ještě daleko. Nenechme se ovlivnit chladným počasím, neteskněme po slunečním svitu a zahřejme se zevnitř praxí, která bude vycházet z nás samých.