Jak na vánoční cukroví, které je zdravé a bez zbytečné chemie

Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Pak se vám bude jistě hodit naše "zdravotní" desatero rad, jak zacházet s cukrovím i samotnými ingrediencemi..

Očista jako klíč do zámku našeho zdraví

Stejně jako vodovodní potrubí, varná konvice nebo třeba pračka i lidské tělo je jakousi nádobou, kterou neustále proléváme všelijaké tekutiny i substance pevnějšího charakteru. A stejně tak i prostor lidského těla se postupně zanáší usazeninami všeho druhu a čas od času je potřeba ho vyčistit, aby ulpělé nánosy tělo nezatěžovaly, nebránily vstřebávání živin nebo nezačaly působit toxicky.

Pikantní mrkvová polévka s kari

Pokud vám najednou doma přebývá mrkev, připravte z ní mrkvovou polévku. Je plná betakarotenu, rostlinného prekurzoru vitamínu A, které vaše tělo určitě ocení.

Ořechy – výběr, péče a skladování

Oříšky by měly být samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. S blížícím se Vánoci je to téma více než aktuální. Ořechy jsou součástí cukroví, sladkých vánočních dezertů, ale i nejrůznějších dárkových balíčků, směsí a dárkových košů.

Ulpět lze na ledasčem

Je tomu 20 let, co jsem dostal vnuknutí, že jedině jógová cesta dá mému životu smysl. Do té doby jsem „jógu“ pouze cvičil, protože to mě bavilo. O jógu jako životní způsob jsem se raději nezajímal...

Čokoládový chlebíček s pošírovanými hruškami

Tento voňavý a krásně vypadající dezert je takovým předskokanem vánočních pochutin. Pošírovaná hruška dodá chlebíčku vláčnost. Uvařte si kávu a vychutnejte si "moment"....

Zažívání

Na myšlence, že základem zdraví je správné zažívání, se neshodují pouze ájurvédští léčitelé a lékaři. Už Hippokratés ve starověkém Řecku říkal, že původem všeho zla je špatné zažívání....

Bylinky a jóga na ženské téma

Některé ženy mají štěstí, že se jich tyto „ženské“ obtíže dotýkají jen zlehka, a bez větších nepříjemností proplujou všemi etapami svého života. Ale ani v případě, že takové štěstí nemáme, není nutné se trápit a můžeme si svůj úděl „ulehčit“. V tomto případě hledejme pomoc v přírodě a v józe...

Květákové placičky

Podzimní období, obzvláště listopad, je chudé na kvalitní čerstvou zeleninu. Co vás jednoznačně podrží je buď uskladněná dýně a nebo pěkný kus květáku. Připravte si tradiční jídlo, oblíbené jak u dětí, tak dospělých – květákové placičky.

Cukr a jeho vliv na mozek i psychiku

Cukr je poslední roky velmi žhavé téma. Cukr je jed, je to toxická látka, je to látka vysoce návyková, je to něco, čemu bychom se měli ideálně vyhýbat velkým obloukem. Opravdu je to tak žhavé? Ano i ne. Pojďme se podívat, jak na cukr reaguje naše tělo.