Recepty 14. 09. 2022 PDF Tisk

Krémová celerová polévka

Léto už pomalu končí a my se brzy opět vrátíme k teplejším pokrmům. Už v tomto období začínají být vhodné polévky ze zeleniny, která je právě teď v sezoně. Připravte si tenhle lahodný krém z pečeného celeru a chladnější dny si na vás jen tak nepřijdou.

Krémová celerová polévka
  • Porce: 4
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
  •  

Ingredience

1 celer
1 pórek
2 brambory
1 lžíce sladké papriky
1 kostka zeleninového bujonu
1 cibule
2 bobkové listy
1 lžíce lahůdkového droždí
umeocet
olivový olej
sůl, pepř
zelené natě na posypání

 

Postup

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Smíchejte je s olejem, paprikou a solí a dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, v hrnci ji na oleji nechte zesklovatět, přidejte bobkové listy, a ještě krátce osmahněte.
  3. Brambory s pórkem oloupejte a nakrájejte kostičky, obojí přidejte k cibuli, krátce orestujte a zalijte 1,2 l vody. Přidejte bujon a osolte.
  4. Vařte, dokud brambory nejsou měkké. Vyndejte bobkové listy, přidejte upečený celer a vše rozmixujte do hladkého krému.
  5. Polévku opepřete, dochuťte droždím, umeoctem a podávejte ji posypanou zelenými natěmi.

 

 

  • autor: Veronika Matoušová
  • www.fitsveronikou.cz
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné