Leden: měsíc ve znamení močového měchýře a vody

A je to tady. První měsíc nového roku, který jde ruku v ruce s elementem vody a funkcí močového měchýře, jemuž budeme v tomto díle věnovat pozornost. Leden je jinovým časem, kdy se všechna energie uchovává a pohyb směřuje dolů. Dáváte-li si na Nový rok předsevzetí, že se o sebe budete lépe starat a věnovat vyšší pozornost svému zdraví, tak je tato série dílů pro vás ta pravá. Jdeme na to.

Crumble s pekanovými ořechy

Využijte zásoby letního ovoce z mrazáku a připravte chutný crumble alias drobenkový koláč! 

Pojďme do sauny!

Jakmile se ochladí, zaplní se sauny. Přitom je to místo, které můžete navštívit v kteroukoli roční dobu. Rozdíly mezi zimním a letním saunováním v podstatě neexistují, snad jen, že v zimě jsou více obsazené. Jak vás v chladném počasí sauna zahřeje, tak vám v létě pomůže „přežít“ horké dny, neboť dokáže „vyladit“ termoregulaci těla, a tudíž se budete méně potit. Důvodů, proč navštívit saunu, je ale mnohem víc...

Odpuštění aneb skvělá cesta, jak začít nový rok!

Protože je Nový rok jakýmsi mezníkem nového začátku, je dobré pokořit své zášti a stížnosti, nechat je být a naučit se praxi odpuštění. Mnoho lidí bere odpuštění jako slabost, ale je k tomu zapotřebí hodně odvahy a vnitřní síly, a když se mu naučíme, bude náš život o poznání šťastnější.

Alkoholické nápoje, metla lidstva

Silvestr a příprava novoročních oslav je v plném proudu. Mimo cukroví, řízků, kapra, bramborového salátu, které se pojí k Vánocům, a různých dalších pochutin patří ke svátečnímu období i zvýšená konzumace alkoholu.

Křupavé tofu tyčinky

Silvestrovské oslavy se neobejdou bez křupavých dobrot. Zkuste letos připravit hostům tyčinky z tofu, které se výborně hodí k posezení na konci roku.

Jak prožít vánoční svátky v souladu s přírodními cykly

Advent tradičně symbolizuje období klidu, rozjímání a regenerace. Podzimní sklizně skončily a nastal čas krátkých, chladných dnů a dlouhých nocí. Příroda odhodila vše staré a přebytečné a uchýlila se k odpočinku. I pro nás je tato doba ideální příležitostí nechat odejít vše nepotřebné, zkrotit svůj rytmus po rozverných, slunečných dnech a dopřát si více chvil sami pro sebe.

Odlehčený bramborový salát

Pokud už vás nebaví rok co rok připravovat klasickou verzi bramborového salátu s majonézou, zkuste tento recept na lehký a chuťově výrazný salát, který na štědrovečerním stole ostudu rozhodně neudělá.

Majonéza – kalorický strašák nebo kvalitní surovina?

Mezi položky, které si minimálně jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře by přece bez klasického bramborového salátu nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do svého salátu škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. A není divu, majonéza je již mnoho let jakýmsi strašákem mezi potravinami a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?

Zdravé tuky aneb Na čem byste nikdy neměli smažit kapra

Štědrý den a vánoční svátky se blíží a s nimi i příprava tradičních národních pokrmů – smaženého kapra nebo řízků, bramborového salátu a polévky. Zatímco na salátu či polévce nemůžete nic moc zkazit co do zdravotního hlediska (až na to, že vás chytne žlučník z přemíry majonézy v salátu), u smažení jde přece jen o citlivější přípravu. Pojďme se podívat na to, jaké tuky jsou vhodné pro smažení kapra či řízků a proč.